ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: “Ο συμψηφισμός είναι συγκάλυψη ”
Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης και της μονής Βατοπεδίου για την υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδα ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη στη Μαρία Νικολάου
Ως “το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής των τελευταίων χρόνων”, το οποίο, όπως είπε, “εξυφάνθηκε ανάμεσα στην εκτελεστική, εκκλησιαστική και δικαστική εξουσία”, χαρακτήρισε την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην εισαγγελέα Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου, η οποία, μαζί με το συνάδελφό της Ηλία Κολιούση, διενεργεί τη σχετική έρευνα. Ο κ. Πεταλωτής, πρόεδρος τότε του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, είχε καταγγείλει το σκάνδαλο, με επιστολή του προς τον κ. Δούκα, η οποία κοινοποιήθηκε σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κύριε Πεταλωτή, πότε σας απασχόλησε για πρώτη φορά το θέμα των διεκδικήσεων της ιεράς μονής στη λίμνη Βιστωνίδα;
Στη διάρκεια σύσκεψη στη νομαρχία Ροδόπης. Είχε επισκεφτεί τους τοπικούς παράγοντες ο ηγούμενος Εφραίμ με τον μοναχό Αρσένιο προσπαθώντας να τους πείσουν -ανεπιτυχώς όμως- ότι θα αναπτύξουν θρησκευτικό τουρισμό.
Ποια ήταν η δική σας αντίδραση;
Η δική μου αντίδραση ήταν άμεση. Διέκρινα ότι σκοπός των συγκεκριμένων μοναχών ήταν να καρπωθούν τα δικαιώματα κυριότητας της παραλίμνιας περιοχής, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν ως ανταλλαγή με άλλα ακίνητα σε άλλα μέρη της Ελλάδος.
Διακρίνατε κάποια “παράνομα” σημεία στις διεκδικήσεις τους;
Εκείνα τα οποία διέκρινα ως παράνομα σημεία ήταν ότι επικαλούνταν τίτλους κυριότητας οι οποίοι δεν ήταν νόμιμοι, χρυσόβουλα και χρησικτησία δήθεν, που όμως δεν είχαν ποτέ. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχαν δικαίωμα πάνω στην παραλίμνια αυτή έκταση. Κατά τη γνώμη μου, καταλυτική στάθηκε η άμεση κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης, σε αντίθεση δυστυχώς με τους τότε φορείς της Ροδόπης. Και βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί η εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας, αφού είχαμε τα γνωμοδοτικά συμβούλια που γνωμοδότησαν τότε, με πρόεδρο τον κ. Διονυσόπουλο, ο οποίος ήταν σαφώς υπέρ της ιεράς μονής Βατοπεδίου, με ανυπόστατα στοιχεία, τελείως παράνομα και αυθαίρετα, και αναγνώρισαν την κυριότητα της μονής Βατοπεδίου. Να σημειώσω ότι ο κ. Διονυσόπουλος είναι νομικός σύμβουλος στο γραφείο του κ. Ρουσόπουλου σήμερα και συνεπώς τίποτα δεν είναι τυχαίο, αντιθέτως δικαιολογεί την εμπλοκή της εξουσίας.
Ανάμειξη δεν είχαν και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ;
Ο κ. Φωτιάδης, ως υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικύρωσε τις αποφάσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου, όταν του θέσαμε υπόψη τα νέα στοιχεία ζήτησε νέα γνωμοδότηση από τα γνωμοδοτικά συμβούλια. Έδωσε εντολή τότε το υπουργείο Οικονομικών, το Νοέμβριο του 2003, να αντιδικήσει το δημόσιο και να μη συνομολογήσει την αγωγή, εντολή η οποία ήρθη όταν υφυπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο κ. Δούκας.
Τι αποφάσισε ο κ. Δούκας ανάβοντας στην ουσία το “πράσινο” φως για τις διεκδικήσεις;
Ο κ. Δούκας αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος αναπομπής στο γνωμοδοτικό συμβούλιο, άρα ισχύει η απόφαση υπέρ της ιεράς μονής. Έδωσε εντολή, επτά μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Νοέμβριο του 2004, να έρθει το ελληνικό δημόσιο και να συναινέσει στη μη έκδοση απόφασης από το Πρωτοδικείο Ροδόπης.
Υπάρχει και δικαστική εμπλοκή;
Υπάρχει εμπλοκή και της σύνθεσης, της προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, της κ. Ψάλτου, η οποία παρόλο που είχε εισήγηση και θα έπρεπε μέσα σε ένα μήνα να εκδώσει και απόφαση, κρατούσε την απόφαση επτά μήνες, προκειμένου να διευκολύνει το συμβιβασμό του δημοσίου με την ιερά μονή, όπως κι έγινε στο τέλος. Υπήρχε και η εντολή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο αντιδίκησε τον Νοέμβριο και την έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών. Άρα, υπάρχει εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, πέρα από τους κρατικούς λειτουργούς, τα οποία πρόσωπα έχουν πολιτική, αλλά και ποινική ευθύνη, πράγμα που είχαμε επισημάνει με επιστολή προς τον κ. Δούκα, η οποία κοινοποιήθηκε και σε βουλευτές και σε δημάρχους, νομάρχες και στον πρωθυπουργό. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή μέχρι τότε, βλέποντας κανείς πώς εξελίχθηκε η υπόθεση μέχρι και σήμερα, τον σκανδαλώδη τρόπο δηλαδή με τον οποίο χαρίστηκε δημόσιος πλούτος, μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όπως μπορεί ένας εισαγγελέας να βγάλει συμπεράσματα για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τα οποία εμπλέκονται.
Γιατί λέτε ότι θα πρέπει να έρθει η υπόθεση στη Βουλή;
Είναι θέση του ΠΑΣΟΚ και δική μου προσωπική ότι η υπόθεση, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, θα πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να διερευνηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων προσώπων, γιατί δεν διανοούμαι οι πολιτικοί για τέτοιου είδους εξαιρετικής σημασίας υποθέσεις να παραπλανήθηκαν ή να δικαιούνται να παραπλανούνται από δημόσιους υπαλλήλους.
Είστε κατηγορηματικά βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη;
Αν το δει κάποιος διαχρονικά, θα μπορεί να πει ότι και επί ΠΑΣΟΚ υπήρξε ανάλογη απόφαση αποδοχής του γνωμοδοτικού συμβουλίου. Όμως υπάρχει διαφορά: Πρώτον αναπέμφθηκε και δεύτερον δόθηκε εντολή από τον κ. Φωτιάδη ούτως ώστε το δημόσιο να αντιδικήσει. Άρα όσοι σήμερα μιλούν για συμψηφισμό νομίζω ότι παροτρύνονται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οφέλη και επιχειρούν να συγκαλύψουν ό,τι έγινε. Ο συμψηφισμός είναι συγκάλυψη.
Μπορείτε να υπολογίσετε τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο;
Νομίζω ότι τα 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζει ο κ. Σανιδάς ως ζημιά του δημοσίου πλούτου είναι λίγα. Το ύψος της ζημιάς είναι μεγαλύτερο. Ως προς αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί νομική διαδικασία επιστροφής των ακινήτων. Όπου δεν υπάρχει δυνατότητα, γιατί έχουν πουληθεί σε τρίτους, υπάρχει η διαδικασία επιστροφής του πραγματικού τιμήματος.
Μήπως είναι και η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας;
Συμφωνώ. Είναι πλέον ευκαιρία που δίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη ανακοίνωσε κάποιες τομές για διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, φορολόγηση της αξιοποιήσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας. Γιατί είναι διαφορετικό να υπάρχει εκκλησιαστική περιουσία για κοινωνικούς σκοπούς, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο. Θα πρέπει να είναι γνωστοί αυτοί οι κοινωνικοί σκοποί και βεβαίως θα πρέπει να φορολογείται, όπως φορολογείται ο κάθε έλληνας πολίτης, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει πολλές περισσότερες ανάγκες από ό,τι η εκκλησία σήμερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μια ομάδα μοναχών οι οποίοι έχουν στήσει επιχείρηση real estate. Σαφώς και δεν είναι μόνοι τους, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες από πίσω. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι είναι απόφαση του ΠΑΣΟΚ να κάνει ρήξεις σημαντικές και τομές στην ελληνική κοινωνία. Μία από τις πρώτες θα είναι ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους. Η εποχή Χριστόδουλου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, συνεπώς θα πρέπει να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο και μια διαφορετική ουσία γιατί το απαιτεί η ελληνική κοινωνία
“Ο κόσμος άρχισε πάλι να εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ”
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ. Θεωρείτε συγκυριακό το φαινόμενο ή πιστεύετε πως έχει ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό;
Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαλείο αποτύπωσης της κοινής γνώμης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να αποτρέψουν αλαζονικές συμπεριφορές ίσως, που μπορεί να υπάρχουν από μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο το οποίο φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις αυτές, και είναι ευχάριστο, είναι ότι ο κόσμος άρχισε πάλι να εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πέρα από την πρόθεση ψήφου, πολύ μεγάλη σημασία για μένα έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε θέματα διαφθοράς και οικονομίας φαίνεται ότι οι ερωτώμενοι δείχνουν να έχουν σε συντριπτικό ποσοστό εμπιστοσύνη διαχείρισης αυτών των κρίσεων στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι το παρήγορο. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δημιουργούν μια τεράστια ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ να δράσει τώρα εξαγγέλλοντας τομές και ρήξεις στην οικονομία, στο κράτος, στη σχέση κράτους - πολίτη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο δεν είναι να έρθει ένα άλλο κόμμα που θα διαχειριστεί ίσως με καλύτερο τρόπο την κρίση στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά να δημιουργήσει μόνιμες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε πλέον και η ελληνική διοίκηση να είναι καλύτερη και να δημιουργηθεί μια διαφορετική σχέση, σχέση ποιότητας πολίτη - κράτους.
Σεπ 22, 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου