Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2008

Ερώτηση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Ερώτηση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Απάντηση του Υπουργείου

Δήλωση των βουλευτών για την απάντηση

Ερώτηση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δύο χρόνια μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού Υγείας για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, η Κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό.

Για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά ένα αναγνωρισμένο μείζον πρόβλημα ακαταλληλότητας των υποδομών του υφιστάμενου Νοσοκομείου Κομοτηνής στήθηκε την Τετάρτη 30-7-2008 ένα αντιδεοντολογικό επικοινωνιακό σόου στην Αθήνα, με τον βολικό μανδύα της «σύσκεψης φορέων». Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας επανέλαβε για ακόμα μια φορά τις κατά καιρούς φλύαρες δημόσιες ανακοινώσεις περί πρόθεσης κατασκευής νέας μονάδας δίπλα στο υπάρχον Νοσοκομείο Κομοτηνής. Εν έτει 2008, αυτή η εξαγγελία προθέσεων βαφτίστηκε από κυβερνητικά χείλη «δρομολόγηση» του θέματος μετά την προ διετίας «δημόσια δήλωση» του κ. Αβραμόπουλου για το θέμα, το 2006.

Επειδή ο λαός της Ροδόπης έχει κακή πείρα από παραπλάνηση και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς συγκάλυψης των προβλημάτων του, και επειδή στην ποιότητα ζωής και ιδιαίτερα σε θέματα υγείας δεν παίζει ρόλο μόνο το αόριστα μακροπρόθεσμο αλλά και το παρόν, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης του νέου Νοσοκομείου στο οποίο δεσμεύεται;

2. Η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αν ναι σε ποιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα;

3. Έχουν δεσμευθεί οι απαραίτητοι πόροι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Αν ναι σε ποια Συλλογική Απόφαση Επενδύσεων έχει εγγραφεί; Αν όχι, πότε θα εγγραφεί;

4. Μπορεί η Κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι στην κατασκευή και την λειτουργία του Νοσοκομείου που όλοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε, θα αποκλεισθεί η μέθοδος της Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία ουσιαστικά οδηγεί στην κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικής κλινικής, την οποία ο πολίτης θα την πληρώνει πανάκριβα;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

Επιστροφή στην αρχή

Απάντηση του Υπουργείου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ &

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών

Απαντώντας στην με αρ. 3273/7-8-2008 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κκ. Ι. Μαγκριώτη, Γ. Πεταλωτή και Α. Χατζηοσμάν σχετικά με το έργο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, σας γνωρίζουμε τα έξης;

Το έργο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής έχει προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Μακεδονίας-Θράκης (ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), με προϋπολογισθείσα δαπάνη ποσού ύψους 30.000.000 €.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και στη ΔΕΠΑΝΟΜ τις απαιτούμενες εντολές για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Βουλευτές κκ. Ι. Μαγκριώτη, Γ. Πεταλωτή,

Α. Χατζηοσμάν

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΠΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

Δήλωση των βουλευτών για την απάντηση

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ

25-09-08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή δήλωση των βουλευτών ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μαγκριώτη, κ. Γιώργου Πεταλωτή και κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, σχετικά με την απάντηση που έλαβαν από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ερώτηση 3273/ 07-08-2008 που κατέθεσαν στην Βουλή με θέμα την κατασκευή του Νοσοκομείο Κομοτηνής.

«Ο κύριος Υπουργός επαναλαμβάνει τις ίδιες αόριστες δηλώσεις, χωρίς να υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση ελέγχεται γιατί αυτές τις δηλώσεις επαναλαμβάνει 5 χρόνια τώρα.

Η Κυβέρνηση ελέγχεται γιατί:

Α) Δεν αξιοποίησε την προμελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης.

Β) Εγκατέλειψε το κτίριο του παλιού Νοσοκομείο, το οποίο παρουσιάζει πολλά, ιδιαίτερα στατικά προβλήματα.

Γ) Μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε προσωπικό. Μάλιστα πρόσφατα απέσπασε και τρεις νοσηλεύτριες ο Υπουργός Παιδείας, τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο το φιλότιμο των εργαζομένων, που με αυτοθυσία κρατούν σε λειτουργία το Νοσοκομείο.

Δ) Πρόσφατα κυβερνητικοί παράγοντες διέδιδαν ότι το Νοσοκομείο θα κατασκευαστεί με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, γεγονός το οποίο καταγγείλαμε στην κοινή γνώμη του νομού ως ανεπίτρεπτο καθεστώς για κατασκευή και λειτουργία νοσοκομείων.

Ε) Στην τελευταία απάντησή του ο κ. Υπουργός, δηλώνει ότι «έχει προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του Νοσοκομείου από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης με προϋπολογισθείσα δαπάνη ποσού ύψους 30.000.000€».

Για να έχει η δήλωσή του αυτή στοιχειώδη αξιοπιστία θα πρέπει να δημοσιοποιήσει έστω και μία απόφαση του ιδίου ή της ΔΕΠΑΝΟΜ, γιατί από προφορικές εντολές έχει χορτάσει όλος ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι άνθρωποι της Υγείας.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι:

Σήμερα να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης η ΔΕΠΑΝΟΜ, η ολοκλήρωσή της με εκδίκαση και των ενστάσεων, θα απαιτήσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Στη συνέχεια η προετοιμασία της δημοπράτησης μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευάστρια Εταιρεία και την έναρξη του έργου, θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια.

Δηλαδή, σε ιδανικές συνθήκες το έργο θα ξεκινήσει τουλάχιστον μετά 4 χρόνια. Δηλαδή, το 2012.

Θυμίζουμε τον κ. Υπουργό ότι το Δ΄ ΚΠΣ τελειώνει το 2013.

Πληροφορούμε τον κ. Υπουργό ότι οι συνολικοί πόροι, τους οποίους έχει εγγράψει η Κυβέρνηση για όλη την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στο Δ΄ ΚΠΣ, δηλαδή για την περίοδο 2007-2013, είναι 49 εκ €.

Πληροφορούμε επίσης τον κ. Υπουργό ότι η κατασκευή μαζί με τον ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό για ένα νοσοκομείο σύγχρονο 250 κλινών, απαιτεί περισσότερους πόρους από όσους θα διαθέσει η Κυβέρνηση για όλη την περιφέρεια από το 2007 μέχρι το 2013.

Οι πολίτες της Ροδόπης θέλουν έργα και όχι λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Επιστροφή στην αρχή

Δεν υπάρχουν σχόλια: