Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2008

Πρόταση Νόμου για τη Βιστωνίδα

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε Πρόταση Νόμου προς τη Βουλή, με θέμα την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και την ανάκληση των ανταλλαγών ακινήτων με το Ελληνικό Δημόσιο που βασίζονται στην αναγνώριση δικαιωμάτων σε αυτή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το πλήρες κείμενο της Πρότασης Νόμου έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

«Ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και συναφείς διατάξεις»

Άρθρο Μόνο

1. Ανακαλούνται απευθείας εκ του νόμου, για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, οι κάθε είδους διοικητικές πράξεις που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, την αναγνώριση εμπράγματων δικαιωμάτων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις. Η ανάκληση ανατρέχει στο χρόνο έκδοσης των πράξεων που ανακαλούνται.

2. Ανακαλούνται απευθείας εκ του νόμου, για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, οι κάθε είδους διοικητικές πράξεις που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, την ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με ποσοστά κυριότητας επί της Λίμνης Βιστωνίδας ή επί των παραλίμνιων εκτάσεων που αναγνωρίστηκε ότι ανήκουν στην κυριότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους με τις διοικητικές πράξεις της προηγούμενης παραγράφου. Η ανάκληση ανατρέχει στο χρόνο έκδοσης των πράξεων που ανακαλούνται.

3. Θεωρούνται άκυρες όλες οι δικαιοπραξίες που συνήφθησαν και όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν προκειμένου να συντελεσθεί η ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους ως συνέχεια των ανακαλούμενων διοικητικών πράξεων των προηγούμενων παραγράφων. Στα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία εγγράφεται μνεία του νόμου αυτού με αίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

4. Κάθε είδους δικαιοπραξίες που συνήψε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου όρους με τρίτους και οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη σύσταση εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί των ακινήτων των προηγουμένων παραγράφων καθώς και οι αντίστοιχες συμβολαιογραφικές πράξεις είναι αυτοδικαίως άκυρες. Στα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία εγγράφεται μνεία του νόμου αυτού με αίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

5. Όλα τα ακίνητα των προηγουμένων παραγράφων επανέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου ή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ανάλογα με την κατάσταση την οποία βρισκόταν κάθε ακίνητο πριν την έκδοση των διοικητικών πράξεων και τη σύναψη των δικαιοπραξιών των προηγουμένων παραγράφων. Στα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία εγγράφεται μνεία του νόμου αυτού με αίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

6. Οι αντισυμβαλλόμενοι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους στις δικαιοπραξίες της παρ. 4 δικαιούνται να αναζητήσουν το τίμημα που κατέβαλλαν και κάθε άλλη θετική ή αποθετική ζημία στρεφόμενοι κατά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

7. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα, τεχνικού, λεπτομερειακού ή τοπικού χαρακτήρα σχετικού με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού.

8. Οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού, ως ειδικότερες, υπερισχύουν κάθε άλλης διάταξης νόμου.

9. Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: