Τρίτη, Μαρτίου 18, 2008

Ερώτηση για παρα-αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

3. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέμα: «Επιχείρηση εγκαθίδρυσης παρα-αστυνομίας στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και από δημοσιεύματα εφημερίδων αποκαλύπτεται η λειτουργία ιδιωτικής αστυνομίας μέσα στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., υπό την «σκέπη» μάλιστα συνδικαλιστών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΣΥΑ).

Η ιδιωτική αυτή αστυνομία καταγγέλλεται ότι λειτουργεί υπό την επωνυμία «EXECUTIVE SECURITY», με φερόμενη έδρα την οδό Σερίφου 9-11, όπου φέρεται να ευρίσκεται η οικία (ή πρώην οικία) του Προέδρου της ΕΑΣΥΑ, με τηλέφωνο 6944-266586 (φερόμενο ως πρώην υπηρεσιακό τηλέφωνο του Προέδρου της ΕΑΣΥΑ) και με φερόμενη εκπρόσωπο τη σύζυγο του Προέδρου της ΕΑΣΥΑ.

Με επιστολή του Ιουλίου 2007 προς τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ δήλωσε δημοσίως ότι η ως άνω εταιρεία πράγματι λειτουργεί στο όνομα της συζύγου του.

Στην μηνιαία εφημερίδα «Νέα Αστυνομία» της ΠΟΑΣΥ (τεύχος 19, Νοέμβριος 2007) δημοσιεύτηκε εκτενής αναφορά στα ως άνω, καθώς και αντίγραφο της επαγγελματικής κάρτας της ως άνω εταιρείας, στην οποία αναγράφεται «EXECUTIVE SECURITY - Φύλαξη προσώπων - χώρων - αναζητήσεις -παρακολουθήσεις».

Στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 18-3-2008 (σελ. Α11) αναγράφεται ότι ο τυπογράφος που τύπωσε την ως άνω κάρτα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ του έδωσε την εντολή για την εκτύπωση της ως άνω επαγγελματικής κάρτας. Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι συγκεντρώθηκαν γραπτές αναφορές επιχειρήσεων ότι εγκαταστάσεις τους φρουρούνται από υπαλλήλους της EXECUTIVE SECURITY.

Πέραν αυτών, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ καταγγέλλει ότι σε συμφωνητικά της EXECUTIVE SECURITY φαίνεται να την εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 2-3-2008 (σελ. 65), καταγγέλλεται ότι δεκάδες αστυνομικοί, ακόμη και υπάλληλοι της ΕΥΠ, απασχολούνται στην ως άνω εταιρεία και προβαίνουν σε παρακολουθήσεις και συνοδείες και ότι «αφεντικό» της εταιρείας είναι ο Πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ. Οι ίδιες αυτές καταγγελίες περιλαμβάνονται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», της 9-9-2007 (σελ. Α50), όπου μάλιστα αναφέρεται ότι οι «προσλήψεις» των αστυνομικών γίνονται μέσω του συνδικαλιστικού σωματείου της ΕΑΣΥΑ..

Οι ως άνω σοβαρότατες καταγγελίες, προερχόμενες από πολλές αξιόπιστες πηγές, δεν φαίνεται να συγκινούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης και διόγκωσης μιας παρα-αστυνομίας είναι υπαρκτός, πλην όμως ουδείς φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με το πρόβλημα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική εξ αιτίας των πρόσφατων πρωτοφανών επεισοδίων και ξυλοδαρμών κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ. Σ. της ΕΑΣΥΑ.

Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ OΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1) Εάν ασχολήθηκε με το θέμα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και εάν όχι, γιατί.

2) Ποια η ακριβής νομική μορφή της ως άνω ιδιωτικής αστυνομίας EXECUTIVE SECURJTY. Είναι προσωπική επιχείρηση ή εταιρεία και ποιας μορφής. Ποιος ο νόμιμος εκπρόσωπος; Έχει ΑΦΜ; Ποια η έδρα της; Ποιος ο κύκλος εργασιών της από την έναρξη λειτουργίας μέχρι σήμερα;

3) Ποιοι οι, βάσει του καταστατικού της, σκοποί αυτής της επιχείρησης.

4) Έχει άδεια λειτουργίας η ως άνω επιχείρηση και αν ναι, για ποιες ακριβώς δραστηριότητες.

5) Απασχολεί εργαζόμενους η ως άνω επιχείρηση και πόσους; Υπάρχουν καταστάσεις του ΙΚΑ; Καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;

6) Υπάρχει άμεση ή έμμεση σχέση της ως άνω εταιρείας EXECUTIVE SECURITY με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΣΥΑ);

Αθήνα, 18-3-2008

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΗΚΙΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: