Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2008

Ομιλία στη Βουλή για την τροπολογία δανειοδότησης της ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας

(Συνιστάται η χρήση της τελευταίας έκδοσης του Flash Player της Adobe)

Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών « Προστασία Δανειοληπτών και άλλες διατάξεις», αναφέρθηκε λεπτομερώς στην τροπολογία που αφορά την εγγυοδοσία του Δημοσίου για την δανειοδότηση της ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας (Εργοστάσια ΛΑΝΑΡΑ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ :

«Κύριε Υπουργέ

Γίναμε πάλι νούμερα στο BBC και στο CNN και σε όλα τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ελληνική Κυβέρνηση τους εργαζόμενους, όπως και σήμερα που είναι τα καταστήματα της Ελλάδος κλειστά για το φορολογικό σας σύστημα.

Άρα, μη μιλάτε εδώ και μην υποκρίνεστε.

Όσον αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, το βασικό ερώτημα που προκύπτει από το νομοσχέδιο αυτό, είναι πόσοι και πόσο Θα το αισθανθούν ως ανακούφιση. Δυστυχώς η γενική του δομή μαρτυρά την αγγαρεία, την καθυστερημένη αγγαρεία της Κυβέρνησης μετά την κοινοτική αγανάκτηση και την κλιμακούμενη πίεση της αντιπολίτευσης.

Δεν αμφιβάλουμε για τα κάποια θετικά βήματα που γίνονται με το νομοσχέδιο. Όμως, δεν αρκούν, δεν είναι γενναία. Δεν προκαλούν πια ευεργετικά φαινόμενα στους πιεσμένους πολίτες, ώστε να διαμορφώνουν ένα χειροπιαστό αντίκρισμα.

Άραγε ποιους είχε στο μυαλό της η Κυβέρνηση όταν συνέτασσε το νομοσχέδιο; Τους δανειολήπτες ή τους δανειοδότες; Το λαό ή τους τραπεζίτες, που επαίρεστε ότι σώσατε;

Είπε ο κύριος συνάδελφος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προηγουμένως «εδώ πέρα ήμασταν όταν ψηφίζατε την τροπολογία που χαρίζατε 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην ALPHA BANK». Σπεύδει ακαριαία να ανακοινώσει γαλαντόμα προγράμματα διάσωσης για τις τράπεζες 28 δισεκατομμύρια ευρώ εν ονόματι του λαού και της κοινοτικής σταθερότητας χωρίς να απαιτεί ούτε ένα αντισταθμιστικό όφελος προς χάρη του κοινωνικού συνόλου. Και υπερηφανεύεται σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι φέρνει ειδικό νόμο για την προστασία των δανειοληπτών τη στιγμή που πλήθος άλλων μέτρων είναι ανεφάρμοστα.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι τα ψιλά γράμματα και οι επιθετικές πρακτικές εγκλωβισμού σε υπερδανεισμό θα συνεχιστούν. Ανενόχλητα τα πιστωτικά ιδρύματα θα επαναπαυθούν yια μια ακόμη φορά στην αδυναμία του Κοινοβουλίου να προστατεύσει τους ψηφοφόρους πολίτες, να αποσείσει θεσμικά και όχι μόνο σε αυτόματο αποτέλεσμα λόγω της διεθνούς κρίσης την προοπτική υπέρογκων αυξήσεων των δόσεων, λόγω της διακύμανσης του επιτοκίου με τον κίνδυνο από τέτοιες συμβάσεις να μην είναι απολύτως κατανοητός από τους συμπολίτες μας, θύματα των μεγάλων πραγματικών αναγκών που δημιουργεί η διακυβέρνηση σας.

Το παρόν νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με το μείζον, τη σχέση μεταξύ δανειοληπτών και δανειοδοτών και τραπεζών. Δεν ασχολείται με τις καταχρηστικές χρεώσεις. Δεν ασχολείται με τις παραπλανητικές διαφημίσεις. Δεν ασχολείται με τους υπεργολάβους της είσπραξης, τις εισπρακτικές εταιρείες. Δεν απαντά στο πρόβλημα του διογκούμενου δανεισμού εξ αιτίας των αθέμιτων ανατοκισμών. Θα έπρεπε να τιτλοφορείται προστασία από αναγκαστικές εκτελέσεις και όχι προστασία δανειοληπτών.

Αλλά ακόμη και στην κύρια στόχευση του και πάλι εμφανίζεται ατελές. Δεν απαντά στο θέμα του ακατάσχετου της κύριας κατοικίας, λόγω οφειλής για κάρτες ή για καταναλωτικά δάνεια. Αυξάνει μεν το όριο των 20.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει προθεσμία ουσιαστικά για την άσκηση της ανακοπής. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί στον οφειλέτη η δυνατότητα να επικαλείται τη σχετική διάταξη και να δύναται να ασκεί την ανακοπή τουλάχιστον πέντε μέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού.

Ακόμη μια ουσιώδης διαφορά σε σχέση με τις δικές μας προτάσεις είναι ότι αν και το καθαρό θα ήταν σε καμία περίπτωση να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική του αξία, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός η Κυβέρνηση το περιπλέκει με παραθυράκια υπέρ των γνωστών επιτήδειων των πλειστηριασμών, νοθεύοντας τη διαδικαστική ουσιαστικά ασπίδα με τη δυνατότητα απόφασης δικαστηρίου διαφορετικής από το πνεύμα της διάταξης σε περίπτωση δυο άκαρπων πλειστηριασμών.

Να μην αναφερθώ στα μισά βήματα που είναι πάρα πολλά, όπως ιούς εκκρεμείς πλειστηριασμούς που κάλυπτε η δίκη μας πρόταση, την υποχρεωτική αναπροσαρμογή της τιμής της πρώτης προσφοράς εάν στο μεταξύ αυξηθεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, την ανάγκη διασφάλισης ότι ο οφειλέτης και όχι η τράπεζα θα καρπούται από τη διαφορά του υπέρτερου τιμήματος του πλειστηριασμού από την οφειλή του.

Η Κυβέρνηση απέρριψε αναιτίως και πολλές φορές τις απολύτως έγκαιρες και επίκαιρες προτάσεις νόμων, όταν ήρθε η στιγμή της αλήθειας να τις υιοθετήσει. Ας μην ξεχνάτε ότι εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμων σχετικές με την προστασία των δανειοληπτών, τις οποίες απορρίψατε. Τη μία μας επαινούσατε και την άλλη μας κατηγορούσατε για λαϊκισμό. Και τώρα, εν μέσω μίας μεγάλης φοροεπιδρομής που θα πλήξει κάθε ελληνικό νοικοκυριό για το 2009 με ποσά χιλιάδων ευρώ, έρχεστε να λάβετε, για τα μάτια του κόσμου, τα αποσπασματικά ημίμετρα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Πρόκειται τελικά για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, ένα νομοσχέδιο επικοινωνίας, ένα νομοσχέδιο παραπλάνησης. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους δανειολήπτες, κύριοι της Κυβέρνησης, ψηφίστε την επεξεργασμένη παρέμβαση μας ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις τροπολογίες που καταθέσαμε.

Και επειδή τελειώνει ο χρόνος μου, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, εδώ, σε αυτήν την Αίθουσα, να μας πείτε αν συνεχίζετε να έχετε προς ψήφιση την τροπολογία για τη διάσωση των καθετοποιημένων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, γιατί υπάρχει μια φημολογία - το έγραψαν και οι εφημερίδες- ότι την αποσύρετε. Και επειδή προέρχομαι υπό το Νομό Ροδόπης, όπου εξακόσιες οικογένειες εν δυνάμει και σχεδόν ανέργων της Κλωστοϋφαντουργίας των Ενωμένων Κλωστηρίων Λαναρά, του γνωστού σας κ. Λαναρά, βρίσκονται εδώ και μήνες στο πεζοδρόμιο και εμείς, οι φορείς της Ροδόπης, είμαστε αυτοί, οι οποίοι με πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να τους συγκρατήσουμε και να τους δώσουμε μια ελπίδα σωτηρίας, να μας πείτε αν εμμένετε στην τροπολογία, γιατί περί αθέμιτου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που λέτε και αυτά που επαναφέρατε χθες στη συζήτηση και στη φημολογία, δεν ευσταθούν πλέον. Υπάρχει άτυπη οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση -και το ξέρουμε πολύ καλά, όλοι είμαστε γνώστες- να στηρίξετε με κρατικό παρεμβατισμό, όπως κάνετε με τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ των τραπεζών, οτιδήποτε έχει σχέση με τη διάσωση επιχειρήσεων και με τις εκατοντάδες των εργαζομένων. Πραγματικά θα ήθελα να μου απαντήσετε τώρα, όπως στην παρέμβαση που κάνατε προηγουμένως, τι γίνεται με αυτήν την τροπολογία. Δεν σηκώνει πλέον χιλιάδες ανέργων η περιοχή της Βορείου Ελλάδος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: