Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2008

Ερώτηση για τις χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων στη Ροδόπη

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων στο Νομό Ροδόπης (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι).

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτα χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων στο Νομό Ροδόπης

Μετά την επικείμενη προαναγγελθείσα εξόντωση των καπνοπαραγωγών του Νομού Ροδόπης δεδομένης της αδράνειας της Κυβέρνησης, σε ακόμα τρία προϊόντα που χαρακτηρίζουν την τοπική παραγωγή, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το βαμβάκι, παρατηρούνται φέτος απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τιμών.

Πολλοί αγρότες στο Νομό Ροδόπης, αναρωτιούνται αν αξίζει ακόμα και να σπέρνουν τα χωράφια τους όταν ενδεικτικά για το βαμβάκι οι τιμές δείχνουν κατάρρευση παραπάνω από 10 λεπτά το κιλό (παρατηρήθηκαν ακόμα και 25 λεπτά φέτος, από 42 λεπτά μέσο όρο πέρυσι). Το καλαμπόκι εμφάνισε επίσης απογοητευτικά εξευτελιστικές αποδόσεις ενώ το σιτάρι στη Ροδόπη αγοράσθηκε σε τιμές πολύ χαμηλότερες από άλλες περιοχές της χώρας όπως μας καταγγέλλεται.

Οι αγροτικές οικογένειες του Ν. Ροδόπης οδηγούνται έτσι με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και το περιθώριο. Όλοι δε οι κάτοικοι του Νομού Ροδόπης, μετά την διαφαινόμενη κατάρρευση του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή, παρατηρούν με έκδηλη ανησυχία αυτήν την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, αφού και οι τρεις αυτές καλλιέργειες αποτυγχάνουν όπως φαίνεται να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τους πολυπληθείς αγρότες της περιοχής, γεγονός που μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες.

Η απογοήτευση και ο προβληματισμός γενικεύονται υπό το φως συστηματικά οργανωμένων μακροσκοπικών στοιχείων (π.χ. Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank), όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες τρέχουσες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, χωρίς τις επιδοτήσεις, δημιουργώντας την εύλογη απορία για το οξύμωρο της εικόνας των στοιχείων αυτών σε συνδυασμό με την εξέγερση των καταναλωτών ανά τη χώρα για την καλπάζουσα ακρίβεια.

Επειδή η επιβίωση μεγάλων πληθυσμιακών στρωμάτων σε αγροτικές περιοχές, όπως ο Νομός Ροδόπης, δεν μπορεί να εξαρτάται τυφλά από την αυτόματη και αναπάντεχη προσαρμογή στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των αγροτικών προϊόντων διεθνώς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Αν γνωρίζει το πρόβλημα των ιδιαίτερα χαμηλών φετινών τιμών σε βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, πού οφείλεται και αν αντιλαμβάνεται τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του στους παραγωγούς του Νομού Ροδόπης

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί και ποια μέτρα θα λάβει για την στήριξη του τιμών και άρα και του εισοδήματος των παραγωγών, σε αγροτικές περιοχές με το προφίλ του Νομού Ροδόπης

3. Με ποια άλλα άμεσα μέτρα σκοπεύει να υποστηρίξει την απόδοση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο Νομό Ροδόπης

Ο ερωτών βουλευτής

Πεταλωτής Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: