Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2008

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τη Μ. Βατοπεδίου

(Συνιστάται η χρήση της τελευταίας έκδοσης του Flash Player της Adobe)

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, τοποθετήθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου, ως εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του, όπως έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Κινήματος, έχει ως εξής:

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠEΔΙΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά πριν από πολλά χρόνια, το 2003 - 2004, όταν ξεκινούσαμε μαζί με τους φορείς της Ροδόπης και της Ξάνθης και είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάσουμε στο 2008 για να συζητάμε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και μάλιστα να ακούγονται σε αυτή την αίθουσα, όχι κάποιες ανακρίβειες, γιατί κάποιοι δεν γνωρίζουν, αλλά κάποιες διαστρεβλώσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και, κάποιοι να κρατούν το ίσο από την πλευρά των κομμάτων της Αριστεράς, της άλλης Αριστεράς. Πραγματικά δεν μπορούσα να το διανοηθώ.

Άκουσα πολλά πράγματα και πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Να αρχίσω από τα τελευταία που άκουσα από τον συνάδελφο κ. Μαρκόπουλο; Να αρχίσω με τα στοιχειώδη νομικά που όλοι γνωρίζουμε, ή κάποιοι γνωρίζουμε, για να πω ότι αυτό το περίφημο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, με το οποίο δήθεν μεταβιβάστηκε η κυριότητα της λίμνης και των παρόχθιων εκτάσεων, ήταν το έναυσμα, ήταν το νομικό έρεισμα με το οποίο μεταβιβάστηκε η κυριότητα της λίμνης;

Μα όσοι γνωρίζουν τα λίγα νομικά που πρέπει να γνωρίζουν, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Αστικός Κώδικας προβλέπει διαφορετικό τρόπο μεταβίβασης των ακινήτων, ο οποίος δεν ακολουθήθηκε. Προφανώς δεν γνωρίζετε νομικά κύριε συνάδελφε, έτσι; Μάλλον για τις λίμνες γνωρίζετε, χωρίς να γνωρίζετε τα νομικά. Καλά έκανε και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης. Δεν σημαίνει τίποτα.

Καμία κυριότητα δεν μεταβιβάστηκε με αυτό το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, το οποίο μάλιστα είναι και τόσο πρόχειρο, το οποίο μιλάει για τη λίμνη και τις όχθες αυτής. Δεν μιλάει ούτε για στρέμματα, ούτε για χιλιάδες στρέμματα τα οποία μεταβιβάστηκαν στη Μονή με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα ψάρια ανήκαν στη λίμνη και ανήκαν και στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, κύριε συνάδελφε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ' αυτού.

Άκουσα τελευταία ότι ο κ. Δούκας υπέγραψε αυτά που υπέγραψε, τις αποφάσεις, και έδωσε την εντολή στον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους να έρθει και να συναινέσει στην κατάργηση ουσιαστικά της υπόθεσης, γιατί το ζητούσαν οι τοπικοί φορείς και το έκανε προς όφελος των αγροτών αυτών που ήταν ακτήμονες. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε στην πρεμούρα του να υπερασπιστεί πράγματα που δεν υπερασπίζονται.

Και επειδή άκουσα από τον τελευταίο ομιλητή, και μάλιστα διάβασε και κάτι, ότι οι φορείς της Ξάνθης επισκέφθηκαν τον Νομικό Σύμβουλο και κυβερνητικά στελέχη, όντως κύριοι συνάδελφοι, οι φορείς της Ξάνθης επισκέφθηκαν κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, αλλά με μία διαδικασία η οποία είναι η πιο πονηρή διαδικασία που ακολουθήθηκε:

Οι μη αρεστοί στη Νέα Δημοκρατία, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ξυνίδης και ο Δήμαρχος Βιστωνίδας της περιοχής κ. Τσολακίδης, φυγαδεύτηκαν άρον-άρον, έμειναν απέξω, προκειμένου να δει ο κ. Ρουσόπουλος μόνο τους δικούς του. Και εκεί ο κ. Ρουσόπουλος –και τα αναφέρει και τα καταθέτει ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων- τους είπε ότι: Μην κάνετε τίποτα, αυτά ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Άρα, όλα όσα λέγονται να τα εξετάζετε πρώτα και μετά να τα λέτε.

Και καταθέτω στα πρακτικά επιστολή που έστειλε ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος φέρθηκε ηρωικά και αν και προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ τα έβαλε και με το ΠΑΣΟΚ το 2003, και τον φυγαδεύσατε, μαζί με τον Δήμαρχο Βιστωνίδας κ. Τσολακίδη, όπου πραγματικά καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή την ενέργεια. Και την καταθέτω στα πρακτικά για να γνωρίζουμε τι λέμε. Αυτή είναι η αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί ο κ. Ρουσόπουλος και γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν δεσμευμένη με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από τα κόμματα της Αριστεράς για συμψηφισμό, ουσιαστικά αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης.

Γιατί εάν έγιναν κάποιες ενέργειες επί ΠΑΣΟΚ –είναι γνωστό, τα είπαν, αλλά καλό είναι να τα ξαναλέμε- εμείς, οι τοπικοί φορείς, επισκεφθήκαμε τον κ. Φωτιάδη και του είπαμε ότι εδώ πέρα δεν πάει καλά το πράγμα και ουσιαστικά δίνουμε, μεταβιβάζουμε κυριότητα εκτάσεων σε μία Μονή που δεν την έχει.

Και ο κ. Φωτιάδης έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Δεν μπορούσε να ανακαλέσει την απόφασή του, παρέπεμψε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο των Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου του και μάλιστα με σαφή εντολή και οδηγία: «υπό το πρίσμα των νέων προσκομισθέντων στοιχείων». Έδωσε και κατεύθυνση, ως μη όφειλε να δώσει, υπερβαίνοντας ακόμη και τις αρμοδιότητές του.

Κι ενώ περιμέναμε πραγματικά να γίνει η δίκη, ο κ. Φωτιάδης δίνει εντολή στον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην Κομοτηνή, στον κ. Χειμώνα, να έρθει και να αντιδικήσει σφόδρα, μαζί με τους παρεμβαίνοντες τοπικούς φορείς, με τη Νομαρχία Ροδόπης, τη Νομαρχία Ξάνθης, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και όλους τους λοιπούς, κάνοντας μια εξαιρετική δουλειά.

Και ο κ. Δραγασάκης, ο τιμητής της κάθαρσης, προσπαθούσε να μας παραπλανήσει εδώ, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν παρέστη καν. Εάν διάβαζε τα πρακτικά της δίκης, εάν διάβαζε και την αγωγή, θα έβλεπε ποιοι παρέστησαν και ποιοι όχι. Και η παράσταση έγινε με εντολή του κ. Φωτιάδη.

Και ενώ περιμέναμε μέσα σε τέσσερις μήνες να εκδοθεί η απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, και ενώ τον Ιανουάριο έγινε η διάσκεψη, η γνωστή διάσκεψη με 2-1 στις ψήφους, κρατούνταν η υπόθεση από τη διαπλεκόμενη Πρόεδρο Πρωτοδικών, γιατί εν τω μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση. Γιατί το Μάρτιο είχαμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και ανακαλύψαμε τον Ιούνιο, εμείς που δεν γνωρίζαμε καν το αποτέλεσμα της διάσκεψης, ότι πήγαν εν κρυπτώ, με εντολή του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα, ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου να συναινέσουν στη μη έκδοση απόφασης. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Και αυτό είναι το ένα σκέλος του σκανδάλου. Γιατί το τεράστιο σκάνδαλο είναι στις ανταλλαγές. Για τις ανταλλαγές, κύριοι της κυβέρνησης, ή κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν μιλήσατε καθόλου. Όταν υποεκτιμήθηκαν όλες αυτές οι περιοχές, υπερεκτιμήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, νεράκι του Θεού, για να ανταλλαχθούν με «φιλέτα», με εντολή του κ. Μπασιάκου. Και βέβαια, τον όλο ρόλο της ανταλλαγής αυτής ανέλαβε η ΚΕΔ με τον κ. Γκράτσιο. Έχουμε κάνει και σχετική ερώτηση. Υπήρχε σαφέστατα μεθόδευση για να φτάσουμε να δώσουμε νεράκι του Θεού, να το ανταλλάξουν με «φιλέτα» πανάκριβα.

Για τις ανταλλαγές δεν ακούσαμε κουβέντα. Γιατί άραγε; Γιατί εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο, γιατί αυτά είναι για τα οποία θα έπρεπε να απολογείστε σήμερα κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Και να μην προσπαθείτε να συμψηφίσετε και να ζητήσετε έστω και τελευταία στιγμή συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή η σημερινή συνεδρίαση και η συνεδρίαση της Παρασκευής μάς φέρνουν όλους προ των ευθυνών μας, εμείς θα ψηφίσουμε – εννοείται - αυτή την Εξεταστική Επιτροπή. Ζητάμε και εσείς επιτέλους με το χέρι στην καρδιά να ψηφίσετε την προκαταρκτική Επιτροπή που προβλέπει το Σύνταγμα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Εμείς δεν είπαμε ότι υπάρχει ποινικά υπεύθυνος κανένας, παρόλο που στοιχεία σαφέστατα υπάρχουν. Αλλά αν όντως σεβόμαστε τον Ελληνικό λαό, θα πρέπει πραγματικά να δώσουμε την ευκαιρία στην ελληνική Δικαιοσύνη και εν προκειμένω στη Βουλή να συστήσει την Επιτροπή, για να διερευνήσει αν θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: