Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2008

Ερώτηση για τους ΕΠΟΠ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους 9 συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα τις τραγικές συνθήκες υπηρέτησης των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Τραγικές οι συνθήκες υπηρέτησης των ΕΠΟΠ και απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στην αποζημίωσή τους από συμμετοχές σε ασκήσεις των Ε.Δ.

Κύριε Υπουργέ,

Ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) όπως θα ξέρετε δημιουργήθηκε για να καλύψει σημαντικές ανάγκες του στρατεύματος. Χάρη σε αυτόν τον θεσμό έγινε εφικτή η μείωση του χρόνου θητείας των στρατεύσιμων νέων παρά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, γεγονός που έχει σημαντικά κοινωνικά αλλά και οικονομικά οφέλη, αφού οι νέοι μένουν για μικρότερο διάστημα εκτός της παραγωγικής διαδικασίας.

Είναι βέβαιο ότι ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ. πρέπει να διαφυλαχτεί, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί προκειμένου να είναι εφικτή η περαιτέρω μείωση της υποχρεωτικής θητείας χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας μας. Τα τελευταία όμως χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να αδιαφορεί για τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να ζήσουν και να υπηρετήσουν αυτοί οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επαγγελματική διέξοδος να μην είναι πλέον ελκυστική όσο ήταν στο παρελθόν.

Σήμερα οι ΕΠ.ΟΠ. στελεχώνουν στην πλειοψηφία τους παραμεθόριες μονάδες και φυλάκια, συχνά σε απομακρυσμένες από τον τόπο καταγωγής τους περιοχές. Εκτελούν αδιαμαρτύρητα παραπάνω από δέκα (10) 24ωρες υπηρεσίες τον μήνα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ξεκάθαρη διαταγή του ΓΕΣ που να ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις τους, όπως ισχύει για τα μόνιμα στελέχη των Ε.Δ. Πολλές φορές η αποζημίωσή τους για συμμετοχή σε ασκήσεις καθυστερεί για μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΕΠ.ΟΠ. που υπηρετούν στην ΕΑΡΜΕΘ στο Χαλκειό Χίου και οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την άσκηση του Φεβρουαρίου στα Φανά.

Είναι γεγονός ότι με την ανοχή σας σε αυθαιρεσίες ανωτέρων τους και με παραλήψεις σας, η ζωή των ΕΠ.ΟΠ. έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Οι άνθρωποι που επέλεξαν την συγκεκριμένη επαγγελματική διέξοδο προσδοκώντας μια αξιοπρεπή ζωή, είναι απογοητευμένοι και αναζητούν διέξοδο από την «μιζέρια» που βιώνουν.

Κατόπιν των παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

1. Γιατί δεν είστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις σας αναφορικά με την έγκαιρη απόδοση των δεδουλευμένων και των επιμισθίων που δικαιούνται οι ΕΠ.ΟΠ.;

2. Προτίθεστε να επιβάλλετε πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους ΕΠ.ΟΠ. προσδιορίζοντας με ρητή διαταγή τον αριθμό των 24ωρων υπηρεσιών των ΕΠ.ΟΠ. και ελέγχοντας την πλήρη συμμόρφωση των διοικητών τους;

3. Έχετε την πολιτική βούληση και την πρόθεση να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το συγκεκριμένο επάγγελμα να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: