Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2008

Ομιλία για την αναπτυξιακή υποβάθμιση της Θράκης

(Κύρια τοποθέτηση) (Δευτερολογία)

(Συνιστάται η χρήση της τελευταίας έκδοσης του Flash Player της Adobe)

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ως 1ος εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε σήμερα Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα την αναπτυξιακή υποβάθμιση της Θράκης από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

Αγαπητοί κύριοι συνάδερφοι

Για πρώτη φορά μετά το 1992, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της αναπτυξιακής υποβοήθησης της Θράκης, της περιοχής μου. Εκλεκτοί συνάδελφοι μου, και πρακτικά όλο το ΠΑΣΟΚ, καταθέτουμε σήμερα, με αγωνία, στο Κοινοβούλιο, τον προβληματισμό μας για τον εκτροχιασμό της ακριτικής Βορειοανατολικής γωνιάς της πατρίδας μας από μια ελπιδοφόρα πορεία σχετικής αναπτυξιακής σύγκλισης με τον υπόλοιπο εθνικό κορμό, η οποία είχε επιτευχθεί επί ΠΑΣΟΚ. Το κομβικό γεωγραφικό κομμάτι γης που αποτελεί το απώτατο νοτιοανατολικό χερσαίο σύνορο της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο, γεμάτο προβλήματα και ιδιαιτερότητες, και γεμάτο ευκαιρίες και πόρους που αναμένουν αξιοποίηση, πανθομολογούμενα έτυχε της ειδικής μέριμνας από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αποτελούσε ζηλευτό για όλη την Ελλάδα παράδειγμα και πρότυπο ρεαλιστικού οράματος και υπερπροσπάθειας να ξεφύγει από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος. Αλλού επιτυχημένα κι αλλού όχι και τόσο, ωστόσο με κοινό παρονομαστή το έμπρακτο και χειροπιαστό ενδιαφέρον και κυρίως το απολύτως ξεχωριστό ενδιαφέρον, την διαφοροποίηση.

Ενδεικτικά:

Η Εγνατία Οδός με την κατά προτεραιότητα ταχύτατη κατασκευή της εντός Θράκης

Η διαρκής επέκταση και υποστήριξη του Πανεπιστημίου και των Σχολών Αστυφυλάκων

Η επιτυχής σε αρχικό στάδιο υποδοχή και ενσωμάτωση χιλιάδων Ποντίων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ

Οι πάλαι ποτέ θαλερές και με εξαιρετική υποδομή ΒΙΠΕ, όπως της Κομοτηνής και Ξάνθης, με πολλά εργοστάσια ιδιωτικά αλλά και μονάδες κρατικών συμφερόντων όπως η μονάδα Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ και η DIAXON των Ελληνικών Πετρελαίων, κόντρα μάλιστα σε μια φοβική παράδοση συγκεντρωτισμού εκτός Θράκης των καίριων στρατηγικών βιομηχανικών μονάδων

Η ακμαία βιομηχανική παράδοση και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό

Τα φράγματα και οι αναδασμοί

Τα τρία νέα Νοσοκομεία, το ένα Πανεπιστημιακό

Το νέο δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής

Η ενθάρρυνση της μειονότητας να συμμετέχει άφοβα και δημιουργικά στον κοινωνικό και οικονομικό στίβο και να χειραφετηθεί από αντιπαραγωγικές προκαταλήψεις του παρελθόντος

Ο ουσιαστικός ρόλος για τη σύλληψη, εισαγωγή, κατάστρωση και ουσιαστική προπαρασκευή της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου

Όλα αυτά αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα ευνοϊκής και ξεχωριστής μεταχείρισης από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη εντέλει υποχρέωσή του να συνδράμει μελετημένα και με σύγχρονα εργαλεία στην επιτυχή έξοδο της Θράκης από το χρόνιο τέλμα και την απομόνωσή της. Το κυριότερο: χάρη στο ΠΑΣΟΚ θεμελιώθηκε μια εξαιρετική δυναμική που με κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσε να την απογειώσει αναπτυξιακά και κοινωνικά. Επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε σχέδιο για τη Θράκη και εκτελέσθηκε με συνέπεια και σχετική επιτυχία! Μια νησίδα ευρωπαϊκού εδάφους εφαπτόμενη σε μια εν δυνάμει αγορά πολλών εκατομμυρίων καταναλωτών, σε μια γόνιμη γεωγραφική θέση, πύλη της Ελλάδας προς την Ε.Ε., τις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων, την τεράστια αγορά της Τουρκίας και των χωρών της Μαύρης θάλασσας, προικίσθηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορεί να αισιοδοξεί και να εμφανίζει συγκεκριμένα δείγματα ξεχωριστής προκοπής.

Αλίμονο όμως• παρά την προίκα που παρέλαβε η Ν.Δ., η απογοήτευση είναι αυτή που κυριαρχεί στον τόπο μας, 5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, επειδή η Κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη, αδύναμη ή απρόθυμη να συνεχίσει (ή έστω να συντηρήσει) τη δυναμική που παρέλαβε, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση της Θράκης στο γενικό πλαίσιο πολιτικής για τη χώρα.

Απολύτως ενδεικτικά:

Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι, χωρίς στήριξη, χωρίς καθοδήγηση, πελαγοδρομούν στα ειδικά, τοπικά αδιέξοδά τους.

Η μεταποίηση παράγει λουκέτα και ανέργους με την Κυβέρνηση πρακτικά απούσα, εκμηδενίζοντας τη μεταποιητική παραγωγή που χαρακτήριζε την περιοχή. Η λίστα των απολύσεων, των μαζικών διαθεσιμοτήτων και των απλήρωτων εργαζομένων είναι μακρά και θλιβερή. Να παραθέσω απλά μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις: οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, τα εργοστάσια Λαναρά με τις 580 οικογένειες, τα Συνεταιριστικά Εργοστάσια Ξάνθης, ο ΠΕΤΣΑΣ, η Αλλαντοποιία ΘΡΑΚΗ, η ΕΚΟΠΛΥΝ, η MTS, η RECOR, η Μεταλλουργική, η CAMELOT, τα STAR, η ΕΛΒΙΞ. Κάθε μέρα και ένα δυσάρεστο, η Fanware 30 απολύσεις πρόσφατα, η Shelman με άλλες 15, η ΓΑΙΑ μόλις πληροφορήθηκα και εκεί απολύσεις και δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό.

Σε επαλήθευση και ως συνέπεια αυτής της τραγικής κατάστασης, γνωρίζετε κύριοι της Κυβέρνησης ότι το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής έκλεισε όπως μόλις μας καταγγέλθηκε; Ότι ο Αστυνομικός Σταθμός στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής πρακτικά δεν υφίσταται πια και ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε; Ότι η αστυνόμευση περνά στα χέρια των επιχειρήσεων με «φρουρές φύλαξης» και την πρόθεση τοποθέτησης καμερών ασφαλείας από το Σύνδεσμό τους στις εισόδους της ΒΙΠΕ Κομοτηνής; Ότι διακόπηκε ως ασύμφορη η δημόσια συγκοινωνία για εκεί; Πόσο θα περιμένουν οι επιχειρήσεις τη σιδηροδρομική σύνδεση με τις ΒΙΠΕ; Την οδική σύνδεση με την Εγνατία; Ούτε μία απλή ειδική ράμπα ξεφόρτωσης στο σιδηροδρομικό σταθμό Κομοτηνής για την εξυπηρέτηση των εργοστασίων δεν κατορθώσατε να δημιουργήσετε!!!

Η απολύτως θετική διάκριση της Θράκης στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου εξουδετερώνεται. Η Θράκη από πρωταγωνιστής των κινητροδοτούμενων επενδύσεων, κατέντησε ουραγός όπως μαρτυρούν τα σχετικά στοιχεία υπαγωγών και τα πενιχρά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Να αναφέρω απλά ότι με τον επενδυτικό νόμο της Ν.Δ., ο οποίος στερείται γεωγραφικής και κλαδικής στόχευσης, στους τρεις νομούς της Θράκης, εκ του αποτελέσματος, σήμερα κατευθύνεται μόλις το 6% των σχετικών πόρων. Το ποσοστό αυτό με τον προηγούμενο νόμο του ΠΑΣΟΚ, του 2601, βαλλόμενου μάλιστα ως «αντιθρακικού» σε σχέση με τον προπροηγούμενο 1892, που και πάλι το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε και λειτούργησε, έφθανε το 20%. Είναι εύγλωττα τα στοιχεία αυτά και προκύπτουν εύκολα τα απαραίτητα συμπεράσματα σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη.

Ενώ βάσει της λογικής της άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων εξομοιώνονται οι νομοί της Ανατολικής Μακεδονίας με αυτούς της Θράκης στα κίνητρα, οι τρεις Θρακιώτικοι νομοί δεν απολαμβάνουν της ευεργετικής ρύθμισης της επιδότησης του επιτοκίου επί των ρυθμίσεων των οφειλών τους αν και αυτό ισχύει για τους δύο νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας!!!

Η στήριξη των επιχειρήσεων μένει στις ευχές, η Πολιτεία δε καθυστερεί απελπιστικά να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες, έστω, υποχρεώσεις της όπως η επιδότηση 12% του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις και οι εκταμιεύσεις του Αναπτυξιακού νόμου

Η περιοχή βιώνει χωρίς καμία αντίδραση ήδη τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες χωρίς κανείς κρατικός παράγοντας να συγκινείται και να κινητοποιείται έγκαιρα. Μέσα στην αναστάτωση του εμπορικού κόσμου για την κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά να σας πληροφορήσουμε ότι στη γειτονιά μας άνοιξαν και ανοίγουν σαφώς φθηνότερες και εν πάση περιπτώσει ανταγωνιστικότερες δομές υπηρεσιών π.χ. τα λειτουργούντα πολυκαταστήματα στην τουρκική Κεσσάνη, τα υπό κατασκευή μεγαθήρια στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας.

Μεγάλες κοινωνικές ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά πιέζονται σε σημείο απόφασης μετανάστευσης χωρίς να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα, χωρίς κανένα σχεδιασμό κατανόησης και αναχαίτισης των προβλημάτων

Το ειδικό κρατικό ενδιαφέρον εξαντλείται στην επιτάχυνση εγκαινίων, όπως ΠΡΟΚΑΤ σχολείων, την κατάχρηση της λέξης «δρομολόγηση» (π.χ. μελετών), την αδέξια νομιμοποίηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων σαν μπάλωμα στα ελλείμματα ανάπτυξης και την έντεχνη υποδαύλιση ψευδοεμφυλίων μεταξύ των νομών ανατολικά της Θεσσαλονίκης για να αναδειχτεί ο μικροπολιτικός παρεμβατικός «διαιτητικός» ρόλος των κυβερνητικών στελεχών, σε ένα θέατρο διαπάλης και «ειδικού» ενδιαφέροντος που έχει καταντήσει ανέκδοτο

Ο Ο.Σ.Ε. καταργεί δρομολόγια. Το Intercity Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη διακόπτει τα δρομολόγιά του από το Νοέμβριο του 2007. Η προσπάθεια για άρση της απομόνωσης μετατρέπεται βαθμιαία σε νέα μεγαλύτερη απομόνωση.

Εξαγγέλλετε «καθησυχαστικά» την ίδρυση νέων τμημάτων στη Θράκη και αύξηση των εισακτέων τη στιγμή που δεν φροντίζετε να χρηματοδοτήσετε επαρκώς τα υφιστάμενα, όπως σας ενημερώνουν οι Πρυτανικές αρχές και οι φοιτητές, τη στιγμή μάλιστα που η αδράνειά σας και οι πεποιθήσεις σας βάζουν ανταγωνιστικά απέναντι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα κολλέγια που θα σαρώσουν τελικά τη ζήτηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διακωμωδείτε έτσι το κράτος και υποθηκεύετε την ομαλή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας για το μέλλον.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τα τρικ περικοπής του ΠΕΠ της Αν. Μακεδονίας Θράκης με κατάχρηση της τακτικής της χρηματοδότησης δράσεων που έπρεπε να χρηματοδοτούνται για λογαριασμό της Θράκης από τα κεντρικά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ή ακόμα χειρότερα, με την πανικόβλητη τακτική να εντάσσετε εκ των υστέρων στο ΠΕΠ ήδη εκτελεσμένα έργα από άλλους πόρους (συχνότατα από το ΠΑΣΟΚ), επειδή δεν μπορούσατε να προβείτε σε απορρόφηση των πόρων από το ΠΕΠ. Αλλά στο σημείο αυτό έχετε το άλλοθι ότι την τακτική αυτή την επιφυλάξατε και για την υπόλοιπη ελληνική Περιφέρεια και όχι μόνο για τη Θράκη.

Στο ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ) με τον συγκεντρωτισμό που επιλέξατε και τον οποίο το ΠΑΣΟΚ οξύτατα κατήγγειλε κατά την ψήφιση της οργάνωσής του, έχετε πρακτικά ‘χωνέψει’ το παλιότερα αυτόνομο ΠΕΠ της Αν. Μακ. Θράκης ως παράρτημα στο μεγάλο συνολικό ΠΕΠ της Μακεδονίας – Θράκης. Κύριος οίδε πώς μπορεί το μικρό κονδύλι των 470 εκ € αυτού του παραρτήματος να μπορέσει να καλύψει αποτελεσματικά ειδικά τη Θράκη και πώς μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει.

Η αμηχανία σας είναι τόσο μεγάλη που επιχειρείτε να προσφέρετε στη Θράκη την αναπτυξιακή διέξοδο των εξορύξεων χρυσού. Μόλις στο παρά πέντε προλάβαμε οι Θρακιώτες την απαλοιφή της πονηρής διάταξης – κερκόπορτας στο Εθνικό Χωροταξικό για την διευκόλυνση των χρυσοθήρων στην περιοχή. Αλλά εσείς δε βάλατε μυαλό και επαναφέρετε πονηρά σχετική διατύπωση στο Χωροταξικό για τον Τουρισμό αλλά και εκεί θα μεριμνήσουμε για να προστατεύσουμε τη Θράκη

Πέστε μας κύριοι της Κυβέρνησης, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι αυτό αξίζει στην ακριτική Θράκη μας; Γνωρίζετε να μας πείτε έστω ένα, μόνο ένα, μεγάλο έργο υποδομής που να εκλέξατε για τη Θράκη μας και να το υλοποιήσατε στα 5 συναπτά χρόνια που κυβερνάτε; Νομίζετε ότι η παραπομπή στο αόριστο μέλλον με κατάχρηση του ρήματος «δρομολογήθηκε» αρκεί; Αρκεί για να ανθίσει και πάλι η ελπίδα στους Θρακιώτες;

Ήρθατε στην εξουσία με σημαία σας τη μείωση της σπατάλης και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, τινάξατε στον αέρα τον δημόσιο δανεισμό ο οποίος βρίσκεται εκτός ελέγχου, κοροϊδεύετε την Ε.Ε. για τα ελλείμματα που δημιουργείτε και μέσα σε όλα αυτά δεν κατορθώσατε ούτε τα αποφάγια του πάρτι αυτής της σπατάλης να δώσετε ως αναπτυξιακή επένδυση στη Θράκη; Τη στιγμή που το «κακό ΠΑΣΟΚ» μερίμνησε για την ειδικών συνθηκών περιοχή μας, υπό απείρως στενότερες συνθήκες, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων και του διεθνούς μικροσκοπίου για την αξιολόγησή μας για την είσοδο στην ΟΝΕ, επί των ημερών του.

Οι Θρακιώτες αγωνιούν. Και θέλουν έργα και όχι λόγια. Στην πόλη μου, την Κομοτηνή, η δυσπιστία προς την Κυβέρνηση έχει αυξηθεί. Η πόλη έδρα μεγάλου Περιφερειακού Πανεπιστημίου και Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, που φιλοξενεί και πλήθος άλλων περιφερειακών φορέων, βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα πια και δεν ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Πρωταθλήτρια στο χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα περίμενε τη στήριξη της Πολιτείας και δε τη βλέπει.

Δύο ακόμη απτά παραδείγματα που σας εκθέτουν:

Η εμπορική έκθεση Θράκη, παρά τις φαντασμαγορικές τελετές και τις μεγαλοστομίες στα εγκαίνιά της, έχει βαθμιαία απαξιωθεί επί της θητείας σας. Το μοντέλο «κάθε πέρσι και καλύτερα» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή της.

Το 2003 ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας. Διατέθηκαν κτίρια και εξοπλισμός. Πέντε χρόνια μετά κατορθώσατε το ακατόρθωτο: Όχι απλά δεν λειτουργεί, έστω υποτυπωδώς, αλλά το εγκαταλείψατε πλήρως! Όχι μόνο δεν έχει στελεχωθεί αλλά δεν έχει καν Διοικούσα Επιτροπή! Ούτε ημετέρους σας για εικονική Διοίκηση, παρά τις συνήθειές σας, δεν κατορθώσατε να τοποθετήσετε!

Καλούμε συνεπώς την Κυβέρνηση να επαναφέρει τα ζητήματα της περιοχής μου, της Ροδόπης, αλλά και όλης της Θράκης στην προτεραιότητα που επιβάλλεται. Την καλούμε να σταθεί ειλικρινά δίπλα στη Θράκη και να σχεδιάσει μια ρεαλιστική πολιτική υποστήριξής της. Έστω και καθυστερημένα να προτείνει και να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο πλάνο ολικής επαναφοράς της στο αναπτυξιακό προσκήνιο. Οφείλετε να σεβαστείτε την ανάγκη:

Της διάσωσης της μεταποίησης με γενναία και κατ΄ εξαίρεση χρηματοδοτική υποστήριξη (π.χ. επιδότηση του λειτουργικού κόστους δηλαδή της εργασίας, της ενέργειας και των κεφαλαίων κίνησης και τουλάχιστον ισότιμη μεταχείριση των ρυθμίσεων των χρεών σε σχέση με άλλες γειτονικές περιοχές). Να αφουγκρασθούμε και να αξιολογήσουμε με ειλικρίνεια προτάσεις όπως εκείνες για μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 10% ειδικά για τη Θράκη και την 100% έκπτωση από φορολογία των δαπανών έρευνας και ανάπτυξη, οι οποίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και καινοτόμες.

Της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και κτηνοτρόφους

Της ανάπτυξης και χρήσης νέων υποδομών σε Μεταφορές και Ενέργεια (π.χ. 2ο εργοστάσιο φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής)

Της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία βρίσκεται σε στοιχειώδες επίπεδο, παρά τα πάμπολλα αναξιοποίητα αξιοθέατα και το πλήθος των ελκτικών παραγόντων

Της άμεσης επέμβασης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και στην επιτάχυνση της κατασκευής και στελέχωσης μιας αξιοπρεπούς μονάδας παροχής υγείας που δεν θα ντροπιάζει την Κομοτηνή, πόλη που αποτελεί τοπικό και διεθνή πόλο αναφοράς

Της επιτάχυνσης κατασκευής των συγκοινωνιακών υποδομών και ενδυνάμωσης των συνδέσεων της Θράκης, κυρίως του σιδηροδρόμου (π.χ. διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή Ορμενίου – Θεσσαλονίκης) και των ακτοπλοϊκών

Του εντοπισμού και της κατά προτεραιότητα κατασκευής των πιο αποδοτικών και χρήσιμων στοχευμένων υποδομών

Της ειδικής μέριμνας για τη στέγαση, την εκπαίδευση και την απασχόληση των παλιννοστούντων ομογενών μας

Της αποκέντρωσης της κεντρικής εξουσίας και των υπηρεσιών με μετεγκατάσταση και ενεργότερη παρουσία κρατικών υπηρεσιών και φορέων στη Θράκη (π.χ. ας εξετασθεί η ιδέα εγκατάστασης ενός Ινστιτούτου Βαλκανικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)

Της δυναμικής εκμετάλλευσης του πλούτου της μειονότητας και των γλωσσικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της ώστε τα μέλη της να αξιοποιήσουν κάθε σχετική ευκαιρία

Της θωράκισης και ανάπτυξης του Δημοκριτείου με νέα Τμήματα με προοπτική στην μελλοντική αγορά εργασίας που δεν μπορούν να τα ανταγωνισθούν τα κολέγια

Κύριοι της Κυβέρνησης, γνωρίζουμε κι εμείς κι εσείς ότι ο σχεδιασμός δεν είναι το δυνατότερο σημείο της γενικότερης πολιτείας σας. Δυστυχώς και για τη Θράκη μας, ζητείται σχεδιασμός, για την ακρίβεια αναζητείται πολιτική. Μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης. Που δε στηρίζεται στην επαιτεία αλλά στη δύναμη των πλεονεκτημάτων της και την αντιστάθμιση των αντικειμενικών της μειονεκτημάτων. Ο αυτοσχεδιασμός και τα αποσπασματικά ημίμετρα επίδειξης κρατικού ενδιαφέροντος και τήρησης των προσχημάτων, και ειδικά υπό την τεκμηριωμένη πίεση της αντιπολίτευσης και των καταστάσεων, δεν μπορούν να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής. Απαιτούνται μόνιμες, διαφανείς, στέρεα θεμελιωμένες και θωρακισμένες θεσμικά και πολιτικά πολιτικές.

Η Θράκη στερείται αναπτυξιακού μοντέλου, πράγμα απαράδεκτο στην εποχή μας για ένα ιστορικό ακριτικό γεωγραφικό διαμέρισμα με εξόφθαλμες ιδιαιτερότητες, είναι δε τελευταία στη χώρα μας σε αριθμό επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, τελευταία στο ηλεκτρονικό εμπόριο και από τις τελευταίες στην εξωστρέφεια. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, όχι μόνο εδώ στη Βουλή αλλά και στην πράξη, έξω, στον κόσμο που ζει 800 χιλιόμετρα βορειότερα από την πλατεία Συντάγματος. Ακούστε τη Θράκη! Ακούστε τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς της φορείς, τα Επιμελητήρια, Οικονομικό και Τεχνικό, τα Εμπορικά. Το μέλλον είναι ήδη εδώ και δυστυχώς αν δεν ανασκουμπωθούμε όλοι μας, θα είναι δυσοίωνο για τη Θράκη. Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη ώρα, να ανταποκριθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: