Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2008

Ερώτηση για εργοστάσιο φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα την επανεξέταση από την Κυβέρνηση της προοπτικής κατασκευής 2ου νέου εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, δίπλα στο υπάρχον στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η οποία είχε παλαιότερα απορριφθεί.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Επέκταση Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φυσικό Αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής».

Η Κυβερνητική πολιτική έχει προκαλέσει μια σειρά από εμφανή προβλήματα στην ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από πλήθος στοιχείων (μειωμένη κερδοφορία, αντιδράσεις συνδικαλιστών κτλ.) και έχει προκαλέσει τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική κριτική που εκθέτει την Κυβέρνηση, και η οποία μάλιστα αναπαράγεται, συμπληρώνεται, ενισχύεται και συνεχίζεται από τον Τύπο (π.χ. «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» 23-10-2008, «Ο Κόσμος του Επενδυτή» 1-11-2008). Μάταια όμως, διότι η Κυβέρνηση φαίνεται ότι κωφεύει επιμένοντας σε μια αδιέξοδη πολιτική που σε αγαστή συνεργασία με τη διορισμένη Διοίκηση της ΔΕΗ, απαξιώνει την επιχείρηση και προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές, τόσο για την επάρκεια ρεύματος όσο και για την τιμολόγησή του και το πόσο είναι περιβαλλοντικά φιλικές οι συνθήκες παραγωγής του.

Επιδιώκοντας να λάβω απαντήσεις προς την κατεύθυνση του αυτονόητου, την επιλογή δηλαδή της επέκτασης της μονάδας παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο που υπάρχει στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής με την κατασκευή και 2ης μονάδας, σε ερώτησή μου (4933/23-1-2008), ανάμεσα στα άλλα, είχα ζητήσει να πληροφορηθώ αν υπάρχει σχετική πρόθεση της Κυβέρνησης. Με την υπ΄ αριθμ. Δ16/Φ.1.5/3791/358/15-2-2008 απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης είχα πληροφορηθεί ότι δεν υπάρχει τέτοιος Κυβερνητικός σχεδιασμός.

Υπό το πρίσμα της ισχυρής και τεκμηριωμένης κριτικής που καθημερινά δέχεται η Κυβέρνηση για να διασφαλίσει μια υγιή ΔΕΗ που επενδύει σε νέες σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και των αδιεξόδων των εργοστασιακών μονάδων της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπως μαρτυρά η ευρεία αποβιομηχάνιση στο Νομό Ροδόπης, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν υπάρχει αναθεώρηση των Κυβερνητικών σχεδιασμών σχετικά με την αναγκαιότητα της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου η υποδομή είναι σχετικά έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: