Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2008

Ερώτηση για την αγορά Κομοτηνής

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την πρωτοφανή και δυσοίωνη μείωση της κίνησης που πλήττει τον εμπορικό κόσμο στο Νομό Ροδόπης, με κύρια αιτία τη γενικότερη δυσπραγία των νοικοκυριών από την γενικότερη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στο Νομό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. Οικονομίας και Οικονομικών

2. Ανάπτυξης

Η αγορά της Κομοτηνής, αλλά και των υπολοίπων περιοχών του νομού Ροδόπης, περνάει μεγάλη οικονομική κρίση. Η κίνηση της αγοράς παρουσιάζει δραματική μείωση πλέον του 40%. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά τους έξοδα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και εξαναγκάζονται να απολύουν προσωπικό ή και να κλείσουν. Η αποβιομηχάνιση και η ανεργία στο νομό Ροδόπης αποτελούν τον κανόνα στην περιοχή.

Την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά της Κομοτηνής εκφράζει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω του κόστους της θέρμανσης και των αυξημένων αναγκών των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, ο τομέας της ένδυσης και υπόδησης αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και όπως αναφέρει η Πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων Κομοτηνής, είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, διότι διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες.

Οι προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων το επόμενο διάστημα εξασθενούν, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αρκετές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

Η υποχρηματοδότηση, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, η κατάργηση του αφορολογήτου, η αποβιομηχάνιση του νομού Ροδόπης, ο μεγάλος και αθέμιτος ανταγωνισμός που προέρχεται από τις μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες, η ραγδαία επιδείνωση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων και η απαξίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οδηγεί σε αφανισμό τον εμπορικό κόσμο του νομού Ροδόπης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τη στήριξη του επαγγελματικού, εμπορικού και βιοτεχνικού κόσμου του νομού Ροδόπης;

2. Με ποιες πολιτικές δράσεις προτίθεται η Κυβέρνηση να σταματήσει την αποβιομηχάνιση του νομού Ροδόπης αλλά και ολόκληρης της Θράκης;

3. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την προστασία του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου του νομού Ροδόπης από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πολυκαταστημάτων στην περιοχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: