Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2008

Δήλωση για τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών

Ο Βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη αναστάτωση των καπνοπαραγωγών μετά τις δυσμενείς εξελίξεις της αμετάβλητης ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την περικοπή των επιδοτήσεων καπνού από το 2010:

Από το Μάιο αγωνισθήκαμε για την επιβίωση των καπνοπαραγωγών μας οι οποίοι πλήττονται από την ισχύουσα από τον Απρίλιο του 2004 απόφαση για μείωση των επιδοτήσεών τους από το 2010, με υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, όταν το ΠΑΣΟΚ το 2003 είχε διασφαλίσει το σύνολο των πόρων για τον καπνό και τα άλλα μεσογειακά προϊόντα. Η τεκμηριωμένη πολιτικά και κοινωνικά πίεση και η συμπαγής υποστήριξη των αιτημάτων των καπνοπαραγωγών, έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου με την οποία συμπαρίσταται στο θέμα, ζητώντας την κατάργηση του άδικου μέτρου του Συμβουλίου του 2004 το οποίο μετέφερε τις άμεσες ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών σε γενικότερου χαρακτήρα μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης.

Δυστυχώς, οι όποιες επιτυχίες αποδείχθηκαν ανώφελες, όντας συμβουλευτικές. Αν και αποτελούσαν ισχυρότατο χαρτί στα χέρια του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να υποστηρίξει αρμοδίως στο αποφασιστικό Όργανο τις ελληνικές θέσεις, το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε την προσπάθεια όλων όσων σταθήκαμε δίπλα στον έλληνα αγρότη καπνοπαραγωγό.

Από το Μάιο του 2008, μετά την ευνοϊκή έκθεση Berlato και την αναμενόμενη συμπαράσταση του Ευρωκοινοβουλίου, είχα δηλώσει ότι «η ευθύνη πλέον ανήκει στην Κυβέρνηση και τον κ. Κοντό». Με δεδομένα:

· Τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού το 2004, για μετάβασή του στις Βρυξέλλες όπου θα διαπραγματευόταν σκληρά για τους έλληνες αγρότες όποτε ήταν απαραίτητο

· Την επί καιρό ύποπτη στάση της Ν.Δ. με μισόλογα για προσπάθειες ‘απάλυνσης’ της διαφαινόμενης επιβάρυνσης των καπνοπαραγωγών.

· Την παρότρυνση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για λήξη των κινητοποιήσεων και την ανέμελη άποψή του ότι έστω κι έτσι, παρά την απόφαση, θα διοχετευθούν στους παραγωγούς τα κεφάλαια του Β’ Πυλώνα

είναι ξεκάθαρη η αδυναμία της Κυβέρνησης να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τους έλληνες αγρότες καθώς και η κοροϊδία τους. Η Κυβέρνηση παραμένει εκτεθειμένη. Και οι καπνοπαραγωγοί απελπισμένοι. Δυστυχώς για τον πολιτικό κόσμο και προδομένοι. Στο ΠΑΣΟΚ παραμένουμε στο πλευρό τους. Θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο, αποφασιστικά και κυρίως πολιτικά, το εισόδημά τους. Όσο και αν τα εργαλεία για αυτή την προσπάθεια όλο και λιγοστεύουν. Όπως λιγοστεύει καθημερινά και η αξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: