Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Συνέντευξη στα "ΝΕΑ"

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, την 17η Νοεμβρίου, έδωσε συνέντευξη τύπου για θέματα που αφορούν την Εξεταστική Επιτροπή και το ΠΑΣΟΚ, στην ημερήσια εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Γιώργος Πεταλωτής

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ (ΠΑΣΟΚ)

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Η κυβέρνηση θα πέσει επειδή εξαπάτησε τον ελληνικό λαό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008)

Εάν η κυβέρνηση πιστεύει πως η Βιστωνίδα και τα οικόπεδα που αντηλλάγησαν με αυτήν ανήκουν στο Δημόσιο θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα, τονίζει ο Γ. Πεταλωτής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το θέμα. Θεωρεί ως σημαντικούς μάρτυρες λιγότερο προβεβλημένα πρόσωπα που καταθέτουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, ενώ επισημαίνει πως η ταχύτητα ανταλλαγής και σύνταξης των συμβολαίων δείχνει κεντρικό σχεδιασμό.

Τι προκύπτει από την Εξεταστική έως τώρα;

Ότι η διαπλοκή Εφραίμ- πολιτικής- δικαστικής εξουσίας έχει τεράστιο βάθος, που ποτέ δεν θα υποπτευόμασταν. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία και κοινωνία είναι ανοχύρωτες στα διάφορα συμφέροντα.

Ποιος μάρτυρας είναι «κλειδί»;

«Κλειδιά» μπορεί να αποδειχθούν μάρτυρες στους οποίους δεν θα δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης το 2003, ο οποίος κατέθεσε ότι μέχρι το 2004 είχε παραδώσει μόνον 840 στρέμματα ελώδους έκτασης και όχι 25.000 στρέμματα όπως ισχυριζόταν η Ν.Δ, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστ. Μπότσιος και η δικηγόρος Τάνια Σωτηροπούλου η οποία έδειξε «πολιτικές διαδρομές».

Η αλήθεια περνάει μέσα από τις νομικές ερμηνείες;

Κάποιοι βουλευτές λειτουργούν ως συνήγοροι της Μονής προσπαθώντας να αποδείξουν ότι μέχρι το 2004 η κυριότητα της Βιστωνίδας είχε περιέλθει στη Μονή, ισχυρισμός ψευδής και επικίνδυνος.

Μάθατε κάτι που δεν γνωρίζατε;

Λεπτομέρειες που επαληθεύουν τις απόψεις περί πολιτικών ευθυνών.

Δηλαδή;

Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηνόταν όλο αυτό το αλισβερίσι χωρίς πολιτικό σχεδιασμό και κάλυψη.

Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης είχατε πληροφόρηση. Τι σας εκπλήσσει στην υπόθεση του Βατοπεδίου;

Η σήψη σε μέρος της Δικαιοσύνης, που τη θεωρούσα πιο περιορισμένη.

Γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παραχώρησαν τη λίμνη στη Μονή;

Επί ΠΑΣΟΚ εκδόθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις περί μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας στη λίμνη- που δεν συνιστούν παραχώρηση-, οι οποίες όμως αναπέμφθηκαν μετά τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Ναι, αλλά πριν από την αναπομπή;

Το να μιλάμε σήμερα, μετά τον κόλαφο των αποκαλύψεων, τι θα έπρεπε να κάνει ένας υπουργός πριν από την αναπομπή είναι εκ του ασφαλούς, αφού η μεγάλη σημασία του ζητήματος αναδείχθηκε αργότερα.

Ποιοι οργάνωσαν το σχέδιο ανταλλαγών;

Τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ρουσόπουλος γνώριζε από το 2004 και τουλάχιστον υπέθαλπε, κάνοντας πρώτη φορά λόγο αυτός για σχέδιο ανταλλαγών, ο κ. Δούκας επικύρωσε την απόρριψη της αναπομπής που έγινε επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπασιάκος έβαλε την υπογραφή του σε υπουργική απόφαση με την οποία παραχωρούσε εν λευκώ την αρμοδιότητα στην ΚΕΔ και στον κ. Γκράτσιο για την υλοποίηση των ανταλλαγών. Η οικογένεια Βουλγαράκη ανέλαβε τη συμβολαιογραφική τακτοποίηση.

Με όφελος;

Και εμείς αυτό διερευνούμε.

Οι συνάδελφοί σας της Ν.Δ. μιλούν για «κατασκευασμένες μαρτυρίες»;

Η αμηχανία των συναδέλφων μου της Ν.Δ., οι οποίοι δυστυχώς προσπαθούν να συγκαλύψουν πολιτικές ευθύνες, τους κάνει μάλλον να χάνουν την ψυχραιμία τους.

Οι Εξεταστικές καταλήγουν σε πολλά πορίσματα και σπανίως σε Προανακριτικές...

Εάν φθάσουμε σε συγκάλυψη, λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτει η Ν.Δ. τότε θα είμαστε υπόλογοι για άλλη μια πράξη απαξίωσης της πολιτικής.

Η υπόθεση Βατοπεδίου οδήγησε σε παραίτηση δύο υπουργούς. Μπορεί και την κυβέρνηση;

Το Βατοπέδι υπήρξε ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ. Η κυβέρνηση θα πέσει επειδή εξαπάτησε τον ελληνικό λαό.

Η «σκανδαλολογία» βοηθάει το ΠΑΣΟΚ;

Τα σκάνδαλα είναι μια υπαρκτή κατάσταση, που ούτε κρύβεται πλέον επικοινωνιακά ούτε και πρέπει να παραγνωρίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν βασίζεται σ΄ αυτά αλλά δημιουργεί αξιόπιστη πρόταση προοδευτικής εξουσίας.

Τι θα γίνει με όσους αγόρασαν σπίτια σε εκτάσεις που αντάλλαξε η Μονή;

Οι καλοπροαίρετοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Πώς θα επιστραφούν η λίμνη και τα οικόπεδα στο Δημόσιο;

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου κι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η λίμνη ανήκει στο Δημόσιο ας το αποδείξει έμπρακτα.

Υπάρχει συνωμοτικός δάκτυλος για την πτώση Καραμανλή πίσω από τη συμπεριφορά Τατούλη;

Η κυβέρνηση απαξιώνει την πολιτική με τη μικροπολιτική τακτική της να ακολουθεί το αντιπαραγωγικό δόγμα ότι «πολιτική είναι να ρίχνεις πάντα το φταίξιμο στους άλλους».

Πώς θα κρατήσει το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ;

Όσο εκπέμπουμε σοβαρότητα και αξιοπιστία τόσο θα το αυξάνουμε.

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε προς το καλύτερο τη χώρα;

Αμφιβάλλει κανείς;

Διαβάσατε το νέο βιβλίο του Κ. Σημίτη;

Ελπίζω στις γιορτές, άλλωστε είναι σχετικά μικρό, 115 σελίδες, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: