Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2008

Ερώτηση για την αντιμετώπιση φοιτητών ΕΠΟΠ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα την απαράδεκτη αντιμετώπιση των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) που τυγχάνουν να είναι και φοιτητές, ανάμεσα σε άλλα γενικότερα προβλήματα εργασιακών συνθηκών που τους αφορούν. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ (ΕΠ.ΟΠ.)»

Απογοήτευση, πικρία και προβληματισμός επικρατούν μέσα στις τάξεις των ΕΠ.ΟΠ. της χώρας, μιας πολύ ειδικής κατηγορίας εργαζομένων νέων συμπολιτών μας, οι οποίοι σηκώνουν τεράστιο βάρος για την διατήρηση υψηλού επιπέδου αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων και τη δυνατότητα να εμφανίζεται διαχρονικά μια μείωση στο χρόνο θητείας των κληρωτών. Οι κρατούσες συνθήκες στην συγκεκριμένη υπηρεσία προς τη χώρα είναι τόσο πιεστικές που θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηρισθούν ως άδικες, γενικά και ειδικά. Άλλωστε αυτό επαληθεύεται και από τον υψηλό αριθμό παραιτήσεων σε εποχές που η κατάσταση ανεργίας δε συγχωρείται από την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές περιστάσεις. Μεγάλος χαμένος είναι και το στράτευμα που αδυνατεί να προσελκύσει για τη βάση της πυραμίδας του άξιο και ικανό προσωπικό, με προθυμία, προσήλωση στο καθήκον, αποτελεσματικότητα και – γιατί όχι – και «εξελιξιμότητα».

Ένα ζήτημα που αποτυπώνει ανάγλυφα τις συνθήκες υπηρέτησης των ΕΠ.ΟΠ. στον Ελληνικό Στρατό είναι και εκείνο της απαγόρευσης να διευκολύνονται με φοιτητικές άδειες (4-51/2008 Πάγια Διαταγή ΓΕΣ) εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί (αφού δηλαδή περάσουν 7 χρόνια υπηρεσίας). Αντί να ενθαρρύνονται να σπουδάσουν, αποθαρρύνονται! Επειδή αυτό συνιστά απαράδεκτα δυσμενή διακριτική μεταχείριση των ΕΠ.ΟΠ. σε σημείο να αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν συμφωνεί ότι πρέπει το ΓΕΣ να αναθεωρήσει την πολιτική του στο ζήτημα αυτό και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να θεσπιστεί μια τέτοια πάγια, «αυτόματη» δυνατότητα σε φοιτητές ΕΠ.ΟΠ., που δεν έχουν μονιμοποιηθεί, να λαμβάνουν φοιτητική άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: