Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Ερώτηση για το Κέντρο Υγείας Σαπών

Μετάβαση στην απάντηση

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την ανησυχητική και απαράδεκτη εγκατάλειψη επί μακρόν του Κέντρου Υγείας Σαπών. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΥΣΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ»

Στις Σάπες του Νομού Ροδόπης, σε μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές περιοχές της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα παρά τη σημαντική και άοκνη προσπάθεια των τοπικών φορέων της (αυτοδιοίκηση, επαγγελματικές οργανώσεις κτλ), το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί τα τελευταία 30 χρόνια μια περιοχή 28.000 περίπου κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς όμως, η Πολιτεία φαίνεται να είναι απούσα στον τομέα της Υγείας, όπως φανερώνει η εγκατάλειψή του.

Τα προβλήματα που στοιχειοθετούν μια τριτοκοσμική εικόνα για το Κέντρο Υγείας Σαπών έχουν να κάνουν και με τις άθλιες υποδομές (έλλειψη συντήρησης του κτιρίου, η απαράδεκτη κατάσταση του εξοπλισμού) αλλά και με τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας Σαπών είναι απαρχαιωμένος σε απίστευτο βαθμό (π.χ. το ακτινολογικό μηχάνημα Ουγγρικής κατασκευής, υπάρχει από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου τη δεκαετία του 1980!) με λογική συνέπεια τη μη διαθεσιμότητά του λόγω συχνών βλαβών. Δημιουργούνται αφετέρου εύλογα ερωτήματα και για την καταλληλότητά του και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του. Ακόμη, είναι εκτός προδιαγραφών της εποχής μας και ελεγχόμενα ακίνδυνη, η ποσότητα ακτινοβολίας του προαναφερθέντος ακτινολογικού μηχανήματος παλαιάς τεχνολογίας. Ακόμη, αν και υπάρχει τυπικά ασθενοφόρο, αυτό δεν λειτουργεί, λόγω παλαιότητας αλλά και λόγω ανυπαρξίας οδηγού. Το γεγονός αυτό προσθέτει κρίσιμο χρόνο μετάβασης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής όποτε απαιτείται για την έκτακτη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Υπό μίαν έννοια δε, το Κέντρο Υγείας θεωρείται ‘αποθήκη απόσυρσης’ του παλαιού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Οι κτιριακές υποδομές του Κέντρου Υγείας Σαπών είναι εγκαταλειμμένες στη μοίρα τους αν και οφθαλμοφανέστατα χρήζουν πλήρους ανακαίνισης (π.χ. δάπεδα, ηλεκτρικά κτλ). Το δίκτυο αποχέτευσης επίσης δεν μαρτυρά σύγχρονη μονάδα ευρωπαϊκού κράτους όντας ημικατεστραμμένο. Τα υδραυλικά του δεν λειτουργούν (π.χ. οι βρύσες είναι χαλασμένες !!!) Ο περιβάλλων χώρος και η περίφραξη με τα σάπια κάγκελα προκαλούν κατάθλιψη, ενάντια σε κάθε σύγχρονη αντίληψη περί μονάδων περίθαλψης. Το ίδιο το κτίριο κρίνεται «στενόχωρο» παρά τις προβλέψεις του Γ’ ΚΠΣ για επέκτασή του κατά 300 μ² οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Μέχρι και επιφυλάξεις για την στατικότητα του κτιρίου έχουν εκφρασθεί, κριτήριο πολύ σημαντικό για τέτοια κτίρια όπως άλλωστε φαίνεται και από την περίπτωση της επίκλησης του ίδιου επίσημου λόγου για την αναστολή του επί μακρόν καρκινοβατούντος εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Τα τελευταία χρόνια, το Κέντρο Υγείας Σαπών αντί να ενισχύεται, αποδυναμώνεται από προσωπικό! Δεν αντικαθίστανται, ενδεικτικά, όσοι ιατροί βγαίνουν σε σύνταξη π.χ. η ειδική παθολόγος και οι δύο οδοντίατροι. Η χαριστική βολή δίνεται με τις αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής (π.χ. δύο ειδικοί παθολόγοι, ο φυσικοθεραπευτής, η μαία, τέσσερις οδηγοί ασθενοφόρου), προκειμένου να μπαλώσουν τα προβλήματα στην άλλη μεγάλη και γνωστή στο Υπουργείο πληγή του συστήματος Υγείας στο Νομό Ροδόπης. Μέρος επίσης του προσωπικού δεσμεύεται στα περιφερειακά ιατρεία της γύρω υπαίθρου επιτείνοντας το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Έτσι, μοιραία κλονίζεται το ηθικό των υπόλοιπων παραμενόντων εργαζόμενων ιατρών και νοσοκόμων. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας εξαρτάται μόνο από τη δική τους αυταπάρνηση και ευσυνειδησία. Χάρη σε αυτούς το Κέντρο εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά αυτό δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παραμένει άλλοθι για την αδιαφορία της Πολιτείας και αυτών που την εκπροσωπούν αρμοδίως.

Η κρατική αδιαφορία για το μέλλον του Κέντρου Υγείας Σαπών αντανακλάται ανάγλυφα στην άρνηση του αρμόδιου ΔΥΠΕάρχη να το επισκεφθεί προκειμένου να λάβει άμεση γνώση για την κατάστασή του, αν και προσκλήθηκε επί τούτου από τους εργαζομένους.

Το Κέντρο Υγείας Σαπών λοιπόν, με το αναγνωρισμένο κοινωνικό του έργο, αντί να τυγχάνει της κρατικής θαλπωρής, περιθωριοποιείται. Καθίσταται πλέον λειτουργικά ακατάλληλο, τόσο υλικοτεχνικά όσο και λόγω ελλιπούς στελέχωσης.

Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Έχουν αξιολογηθεί και γνωρίζει τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Σαπών σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό); Σκοπεύει να τις αποκαταστήσει και πότε;

2. Υπάρχει σχεδιασμός υλικοτεχνικής ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Σαπών και επέκτασης / ανακαίνισής του; Αν ναι ποιος είναι αναλυτικά;

3. Ποια κατά προτεραιότητα μέτρα θα λάβει για την ανακούφιση έστω των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σαπών;

4. Πότε σκοπεύει να περατώσει την τακτική της βολικής για το Υπουργείο χρησιμοποίησης των θέσεων εργασίας του Κέντρου Υγείας Σαπών ως «πρόχειρης» και «προσωρινής» πηγής τροφοδοσίας με προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο αντιμετωπίζει τα δικά του οξύτατα προβλήματα, για να τα συγκαλύψει;

5. Εν γένει, υπάρχει κι αν ποιος προγραμματισμός για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σαπών και τη βελτίωση των συνθηκών και του αποτελέσματος της αποστολής του;

Απάντηση

ΘEMΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Απαντώντας στην με αρ. 11530/15-12-2008 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Γ. Πεταλωτή με θέμα «Απούσα n πολιτεία στον τομέα της υγείας στις Σάπες του Νομού Ροδόπης», σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Κ.Υ. Σαπών, η Διοίκηση του Νοσοκόμε ου Κομοτηνής., αφού αποκατέστησε στο μέτρο του δυνατού τις κτιριακές υποδομές και τον εν γένει εξοπλισμό του Νοσοκομείου κατά πρώτη προτεραιότητα και του Κ.Υ. Ιάσμου, προγραμμάτισε και την αποκατάσταση του Κ.Υ. Σαπών, αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του 2009. Οι εργασίες θα αφορούν τόσο τις κτιριακές υποδομές όσο και τον εξοπλισμό αυτού.

Σε ό,τι αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σας γνωρίζουμε ότι οι θέσεις ιατρών και οδοντιάτρων βρίσκονται σε κανονική διαδικασία πλήρωσης, όπως και οι Θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες αναμένονται να πληρωθούν εντός των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους.

Το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετείται σε ό,τι αφορά τις διακομιδές του από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και του Γ.Ν. Κομοτηνής, διότι βρίσκεται επί της Εγνατίας Οδού και σε απόσταση 25 χλμ τόσο από το Γ. Ν. Κομοτηνής όσο και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: