Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους 3 συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την ανάγκη βελτίωσης των όρων εξόφλησης των υποχρεώσεων όσων τελικά επιχειρήσεων ανταποκριθούν στο μέτρο της «περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων». Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ανακούφισης των υποχρεώσεων όσων μικρών επιχειρήσεων ανταποκριθούν στα μέτρο της «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων»
Η Κυβέρνηση αγχωμένη από τη δυστοκία να παράγει απτό και βιώσιμο αναπτυξιακό έργο στον τομέα της οικονομίας και παρά το γεγονός ότι πέρσι προσέφυγε σε εκλογές με πρόσχημα τη σύνταξη ενός κρίσιμου προϋπολογισμού, φέτος ξαναβρέθηκε προ αδιεξόδου. Τα ελλείμματα υψηλά, οι πελατειακές υποχρεώσεις της μεγάλες και σε μεγάλο βαθμό ανεξόφλητες. Ο νέος προϋπολογισμός κρίνεται ήδη εικονικός. Η συνταγή για να καλυφθούν τα προβλήματα γνωστή: αναφορά σε φοροφυγάδες επαγγελματίες και εμπόρους, συκοφάντηση συλλήβδην των επιχειρηματιών και φορολογικό «σαφάρι». Με την ελπίδα ότι το «σαφάρι» αυτό είναι πλέον ‘νομιμοποιημένο’ στην κοινή γνώμη. Επανέρχονται λοιπόν τα κρινόμενα ως ατελέσφορα εισπρακτικά και άγονα μέτρα τύπου «περαίωσης», που κατά την άποψη της κυβέρνησης ‘δεν συνιστούν νέα φορολογία’.
Ειδικά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου απαιτούνται «ενέσεις ρευστότητας» αντί φορολογικής επιδρομής, η Κυβέρνηση δεν ακούει την κραυγή απόγνωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν ακούει ούτε τους ίδιους τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι η αγορά έχει «στεγνώσει». Οι οποίοι φεύγουν άπρακτοι από τις επισκέψεις τους και σε πολλές περιπτώσεις ακούν φράσεις όπως «γράψτε ό,τι θέλετε» ή «κλείστε μας» κτλ. Παρόλο που η Κυβέρνηση πόνταρε στη διστακτικότητα των επιχειρηματιών να μπουν στην ταλαιπωρία της αμφισβήτησης των «αντικειμενικών» τους υποχρεώσεων που προσδιορίζει τεχνητά, «τυφλά» και εν πολλοίς άδικα η Πολιτεία, και να αναζητήσουν έναν καλύτερο συμβιβασμό, η ίδια η άσχημη πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες της για την απόδοση του μέτρου της «περαίωσης», το οποίο πρακτικά έχει ναυαγήσει. Εμφανίζεται το φαινόμενο να προτιμούν οι υπό ‘αναγκαστική ρύθμιση’ φορολογούμενοι να «διακινδυνεύσουν» να υποστούν ενδελεχή φορολογικό έλεγχο ή και να συγκρουσθούν τελικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρά να πληρώσουν κάθε μήνα την προβλεπόμενη προκαταβολή και δόσεις τους (6 μήνες για τη μεγάλη πλειοψηφία που αφορά τις μικρότερες οφειλές). Τέτοια είναι η απελπισία αλλά και η αγανάκτηση του κόσμου της αγοράς.
Προκειμένου λοιπόν να διαφυλαχθεί το κύρος του κράτους, να γίνει δυνατόν να τονωθούν ομαλά και συντεταγμένα τα δημόσια έσοδα αλλά και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των ρυθμίσεων με την Εφορία, ανακουφίζοντας κάπως όσες μικρές επιχειρήσεις ανταποκριθούν τελικά στο μέτρο της ‘περαίωσης’,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν τουλάχιστον σκοπεύει να διευρύνει χρονικά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της ‘περαίωσης’ αυξάνοντας τον αριθμό των προβλεπόμενων δόσεων από έξι σε δώδεκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου