Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2009

Ερώτηση για αποκλεισμό από τον κοινωνικό τουρισμό

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, για τον άδικο στη σύγχρονη πραγματικότητα αποκλεισμό των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων (ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ) από τη δυνατότητα συμμετοχής στον κοινωνικό τουρισμό. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ

1. ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτος αποκλεισμός συνταξιούχων OAEE (πρώην ΤΕΒΕ) από τον κοινωνικό τουρισμό»

Η διεθνής κρίση που έχει ξεσπάσει και απειλεί τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, οδήγησε πρόσφατα την Κυβέρνηση σε εξαγγελίες θεωρητικών μέτρων υπέρ τους. Ανάμεσά τους ακούσαμε το μέτρο της ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού με επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, να στηρίζεται αποφασιστικά η περιφέρεια, οι τοπικές οικονομίες και να ενισχύεται η απασχόληση.

Αποτελεί η παρούσα συγκυρία μια σημαντική ευκαιρία να αποκατασταθεί η αδικία του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων από το δικαίωμα του κοινωνικού τουρισμού, όπως των συνταξιούχων τουλάχιστον του ΟΑΕΕ (με κορμό το πρώην ΤΕΒΕ), αν και υπό μία ειδική και συστηματική προσέγγιση και μελέτη θα μπορούσε το μέτρο να αφορά και τους ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους. Η αύξηση των κονδυλίων στη σημερινή συγκυρία επιτρέπει τη διεύρυνση του προφίλ των δικαιούχων αν και αυτή είναι αυτονόητη αφού επισήμως η Πολιτεία θεωρεί ότι οι δωρεάν διακοπές, με νέους, περισσότερους, χερσαίους και θαλάσσιους προορισμούς, που συνδυάζουν φυσική ομορφιά και ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά στοιχεία, προσφέρουν όλο το χρόνο ανάσα ζωής στους ανθρώπους του μόχθου.

Είναι δυσεξήγητο πώς αφού η Πολιτεία ρητά αναδεικνύει αυτή την «κοινωνική πολιτική σε ισχυρό συντελεστή ανάπτυξης» και μέσω αυτής «φιλοδοξεί να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους τομείς της μέριμνας, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και της πνευματικής καλλιέργειας των δικαιούχων», την ίδια στιγμή διατηρεί αποκλεισμένους τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ με πρόφαση το τυπικό στοιχείο των μη καταβολών σχετικών κρατήσεων αλλά και της ευθύνης ανάπτυξης των προγραμμάτων στεγανά από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και η τρέχουσα πραγματικότητα έχουν καταστήσει αστήρικτα και αναχρονιστικά αυτά τα κάποτε εύλογα επιχειρήματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ συνεπώς οι κ.κ. Υπουργοί εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αποδοχή, μελέτη, διαμόρφωση και θεσμοθέτηση της διαδικασίας ένταξης συνταξιούχων του ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ, αλλά και των ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, στα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού και με ποιο χρονικό ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: