Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2009

Ερώτηση για τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα τον εμπαιγμό των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση όσον αφορά τη διεύρυνση των μισθολογικών τους ανισοτήτων σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής :

ΠΡΟΣ

1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Μισθολογικές ανισότητες Δημόσιων Υπαλλήλων και εμπαιγμός των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης»

Με το άρθρο 36 του πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμου 3731/08 (ΦΕΚ263Α'/23.12.2008) αναγνωρίστηκε δικαίως ειδική μηνιαία παροχή για τους υπαλλήλους των Περιφερειών της χώρας, κλιμακούμενη από 450 έως 550 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων. Πέραν των όποιων επί μέρους ενστάσεων όσον αφορά το ύψος και τον τρόπο καταβολής αυτής της επιπλέον αμοιβής στους έως τώρα αδικημένους δημόσιους υπαλλήλους των Περιφερειών σε σχέση με τις απολαβές δημόσιων υπαλλήλων τοποθετημένων σε συναφείς θέσεις των Κεντρικών Υπηρεσιών, αποτελεί θετική εξέλιξη η αναγνώριση ενός πάγιου αιτήματος των υπαλλήλων των Περιφερειών. Δυστυχώς όμως, για λόγους ακατανόητους, η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, αν και εδράζεται σε ένα σκεπτικό που καλύπτει αυτονόητα και τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.) της χώρας – εξίσου αδικημένων διαχρονικά – δεν τους συμπεριλαμβάνει.

Είναι ιδιαίτερα ανάστατοι και στο Νομό Ροδόπης οι υπάλληλοι της Ν.Α. αφού διαμένοντας σε πόλη – έδρα Περιφέρειας, βλέπουν προβληματισμένοι να παρέρχεται μία ακόμη ευκαιρία ικανοποίησης ενός πολύ λογικού και δίκαιου αιτήματος τους, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελίες επί χρόνια για «προώθηση ενιαίου μισθολογίου», «άρση των αδικαιολόγητων μισθολογικών ανισοτήτων», «άμβλυνση των διακρίσεων» κ.α. Με τη νέα ρύθμιση αντί να εξαλείφεται, διευρύνεται το φαινόμενο των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων στο δημόσιο τομέα, με τους μισθούς των υπαλλήλων των Ν.Α. να υπολείπονται κατά πολύ πλέον από άλλους συναδέλφους τους σε πιο ευνοημένες υπηρεσίες, πράγμα που στην ελληνική περιφέρεια γίνεται ιδιαίτερα ορατό και, συν τοις άλλοις, εκτός του πρακτικού σκέλους, καταντά και προσβλητικό ηθικά, κινείται δε πιθανότατα εκτός συνταγματικών ορίων για ισονομία.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσθηκε τελικά, η ρύθμιση υποστηρίζεται με επιχειρήματα όπως:

Βελτίωση της οργάνωσης των περιφερειών της χώρας

Ενίσχυση της αποκέντρωσης

Ταχύτερη απορρόφηση πόρων

Αποτελεσματικότερη σύγκλιση αποδοχών των υπαλλήλων παρομοίων προσόντων και απασχόλησης

Εν γένει οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων

Είναι πρόδηλο ότι η περίπτωση των υπαλλήλων της Ν.Α δεν βρίσκεται εκτός του παραπάνω πλαισίου επιχειρημάτων και άρα αδικούνται κατάφωρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανέλθει σύντομα με νέα νομοθετική ρύθμιση που να συμπεριλαμβάνει και τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας στα προβλεπόμενα για την ειδική μηνιαία παροχή του άρθρου 36 του Νόμου 3731/08;

Δεν υπάρχουν σχόλια: