Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2009

Ερώτηση για τις επιθέσεις των ΜΑΤ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τις απρόκλητες και παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις των ΜΑΤ εναντίον δικηγόρων αντί κουκουλοφόρων βιαιοπραγούντων, στο πρόσφατο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, σε μια, όπως φαίνεται, σκόπιμη επίδειξη βίαιας και σκληρής, πλην όμως αναίτιας συμπεριφοράς. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε αναιτιολόγητη επίθεση και παράνομες προσαγωγές, πολιτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 9ης Ιανουαρίου 2009. Μάλιστα, δεκαοκτώ δικηγόροι, μέλη της Νομικής βοήθειας και της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας συνελήφθησαν αναίτια στην οδό Ασκληπιού και Σόλωνος και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Οι δικηγόροι βρέθηκαν στο συλλαλητήριο προκειμένου να προστατέψουν τα συνταγματικά δικαιώματα πολιτών σε περιπτώσεις παράνομων προσαγωγών. Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς επίθεσης εις βάρος τους από την ΕΛ.ΑΣ, οι δικηγόροι κρατούσαν στα χέρια τους τις δικηγορικές τους ταυτότητες και τις επιδείκνυαν συνεχώς στους άνδρες των ΜΑΤ. Δυστυχώς όμως, ούτε η δικηγορική ιδιότητα των πολιτών στάθηκε ικανή να αποτρέψει τον προπηλακισμό και τις βίαιες προσαγωγές, καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν ανεξαιρέτως όλους τους συγκεντρωμένους πολίτες. Προφανώς, με εντολές της πολιτικής ηγεσίας, η οποία ήθελε να επιδείξει «πυγμή» μετά τις καταστάσεις χάους που εξαιτίας της ζει η χώρα τον τελευταίο μήνα.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ στραφήκαν και κατά των δικηγόρων που συγκεντρώθηκαν αργότερα έξω από τη ΓΑΔΑ προκειμένου να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους, ενώ εμπόδισαν ακόμη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Παξινό, ο οποίος κατέφθασε στη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμπεριφορά προς τους συναδέλφους του.

Τελικά, οι προσαχθέντες δικηγόροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατόπιν όλων των ανωτέρω όμως, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τον θεσμικό ρόλο των δικηγόρων και πώς αυτός απαξιώνεται και καταλύεται από την πολιτεία. Η αναιτιολόγητη αυτή και συγχρόνως βίαιη- και μάλιστα απρόκλητα - επίθεση των ΜΑΤ κατά των δικηγόρων αντικατοπτρίζει περαιτέρω και την παράλυση κάθε ίχνους κράτους δικαίου που σέβεται τα πολιτικά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας μας.

Η πολιτική της κυβέρνησης και η σαφώς εκπεφρασμένη θέση του αναπληρωτή Υπουργού «μηδενική ανοχή στους κουκουλοφόρους» έδωσαν το σύνθημα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για συλλήψεις όχι κουκουλοφόρων, αλλά διαδηλωτών πολιτών. Η βία, οι προπηλακισμοί και οι αναιτιολόγητες προσαγωγές σε βάρος των πολιτών και μάλιστα σε βάρος δικηγόρων, που ακολούθησαν, προδίδουν τις βαθιές πληγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν καλύπτει τις παράνομες αυτές ενέργειες (συλλήψεις δικηγόρων κ.α.) της Αστυνομίας. Ποιες εντολές δόθηκαν από την πολιτική και τη φυσική της ηγεσία.

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον έλεγχο των παράνομων πράξεων των αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: