ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη κάλυψης των μεγάλων κενών διοικητικού προσωπικού που έχουν εντοπισθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»
Είναι κοινά αναγνωρισμένο ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) αποτελεί θεμέλιο οικονομικού και κοινωνικού δυναμισμού για τη Θράκη, καθώς και ότι η ραγδαία ανάπτυξη και καταξίωσή του υπήρξε αποτέλεσμα των ενσυνείδητων και ζυγισμένων πολιτικών αποφάσεων των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναπτύξει μια ρητορική περί ενδυνάμωσης των Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Τμημάτων και προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα και για το Νομό Ροδόπης αφενός αυξήσεις εισακτέων σε σχολές της Κομοτηνής και αφετέρου ίδρυση δύο νέων Τμημάτων (Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων) τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο του 2009.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει παγιδευτεί σε μια στρεβλή αντίληψη παρεμβάσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς την ανάπτυξη σοβαρών και σχεδιασμένων πρωτοβουλιών, στοχεύοντας μονοδιάστατα στις ψηφοθηρικές εντυπώσεις παρά στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Ταυτίζει την ενίσχυση της Ανώτατης Παιδείας και την ανάγκη τόνωσης της ελληνικής περιφέρειας με την καλοδεχούμενη – πλην όμως στάσιμη – λογική της ονομαστικής αύξησης των εισακτέων στις σχολές της περιφέρειας, αγνοώντας την εξίσου σημαντική (και ίσως σημαντικότερη) παράμετρο της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παραμελεί επίσης τη διάσταση του αναγκαίου ποιοτικού αποτελέσματος της λειτουργίας τους. Φαίνεται να μην αποδέχεται ότι για την άρτια λειτουργία των Τμημάτων πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις υλικοτεχνικής φύσης, αλλά και ύπαρξης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, γιατί άλλως υποβαθμίζονται, ιδιαίτερα σε μια επικίνδυνη περίοδο, όπου ο ανταγωνισμός από τα «εμπορικής» λογικής κολέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης προβάλει αθέμιτος και σοβαρός.
Ειδικότερα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), προβλέπεται να λειτουργήσουν τα δύο νέα Τμήματα από το Σεπτέμβριο του 2009 όταν δεν έχουν εξασφαλισθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις, σε σημείο μάλιστα που να εκφράζεται δημόσια η σχετική ανησυχία από αρμόδιους παράγοντες. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι και εκείνο της τραγικής έλλειψης προσωπικού συνολικά στο Δ.Π.Θ. και μάλιστα χωρίς να υπολογίζεται η διοικητική επιβάρυνση που θα προέλθει από τα νέα Τμήματα. Το Δ.Π.Θ. εκτιμάται ότι χρειάζεται 200 άτομα διοικητικό προσωπικό σύμφωνα με τις Πρυτανικές Αρχές και δεν μπορεί να μπαλώνει το πρόβλημα με ημίμετρα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
1. Εάν έχει ενημερωθεί για τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αν συμφωνεί για τις 200 κενές θέσεις που έχουν εντοπισθεί
2. Με ποια άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα σκοπεύει να καλύψει τα κενά αυτά
3. Εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (εξασφάλιση πιστώσεων και διοικητικού προσωπικού, υποδομές) ώστε να ξεκινήσουν χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα λειτουργίας τους τα δύο νέα Τμήματα του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή.
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου