Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την ανάγκη να επανεξετάσει η Κυβέρνηση την διάταξη που ψήφισε πρόσφατα, παρά τις καθολικές και έντονες αντιδράσεις, και με την οποία επιτρέπει την οπλοφορία των υπαλλήλων των εταιρειών security.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη επανεξέτασης της δυνατότητας οπλοφορίας των υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης και ασφαλείας»
Με το άρθρο 5 του προσφάτως ψηφισθέντα Νόμου 3707/2008 «Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών» (ΦΕΚ209Α’/8-10-2008), αντικαταστάθηκε το σχετικό με την κατοχή όπλων και την οπλοφορία άρθρο 5 του Νόμου 2518/1997, παρά τις έντονες επιφυλάξεις και διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις διευρύνεται επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας στη χώρα, τη στιγμή που έχουν εγερθεί τεκμηριωμένες ενστάσεις για το θέμα ακόμα κι όταν πρόκειται για τις κρατικές υπηρεσίες.
Πρακτικά οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν στην οπλοφορία 50.000 περίπου εργαζόμενους σε εταιρείες security με τις προδήλως προσχηματικές ασφαλιστικές δικλείδες της εκπαίδευσής τους από τις Σχολές Αστυνομίας και τον ψυχολογικό έλεγχο. Οι βασικές αιτιάσεις για τις νέες διατάξεις συνοψίζονται σε:
• Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η απογοητευτική διεθνής εμπειρία από το μέτρο
• Το σύνολο των ενδιαφερόμενων μερών (εταιρείες φύλαξης, αστυνομικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις εταιρείες security) έχει έντονα αρνητική στάση για το μέτρο
• Η διαδικασία που προβλέπεται δίκην «κανονισμού» προκειμένου να εξασφαλίζεται η δεοντολογία κατοχής όπλων και δέουσας ανταπόκρισης σε περιστατικά εμπλοκής, είναι ασαφής και πρακτικά ανεφάρμοστη
• Εξίσου ασαφείς είναι και οι προβλέψεις για την πιστοποίηση της σωματικής και ψυχικής ικανότητας του προσωπικού ασφαλείας που θα εφοδιαστεί με όπλο ενώ ακόμα και η πρόβλεψη για αρχική και περιοδική εκπαίδευση στις κρατικές Σχολές Αστυνομίας δεν είναι καθόλου καθησυχαστική
Εκφράσεις όπως οι παρακάτω είναι χαρακτηριστικές:
1. «Δεν θέλουμε οι υπάλληλοι μας να οπλοφορούν»
2. «Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα στο επάγγελμά μας»
3. «Ο νόμος εξυπηρετεί κάποιες εταιρείες του κλάδου που θέλουν να δημιουργήσουν ιδιωτικούς στρατούς»
4. «Το να έχουν κουμπούρια οι σεκιουριτάδες και να πυροβολούν είναι ένα τεράστιο θέμα και κάνει πιο επικίνδυνο το επάγγελμά τους»
Εταιρείες security
1. «Το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη είναι δημόσιο και πρέπει να το διασφαλίζει η συντεταγμένη πολιτεία»
2. «Οδηγούμαστε σε ιδιωτικούς στρατούς»
Συνδικαλιστές της Αστυνομίας
1. «Αν οποιοσδήποτε ανεκπαίδευτος πάρει όπλο και βγει έξω θα γίνει σφαγή»
2. «Δεν ήταν δικό μας αίτημα να έχουμε όπλο»
Συνδικαλιστές των εργαζομένων σε εταιρείες φύλαξης και ασφαλείας
Το περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου στα Εξάρχεια, το οποίο προστέθηκε σε άλλα προγενέστερα περιστατικά, έρχεται από κρατικό και δήθεν εκπαιδευμένο όργανο, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης όταν τις διατύπωσε κοινοβουλευτικά και αχρηστεύει πια τις συγκεκριμένες διατάξεις. Πρόσθετες αμφιβολίες για την ορθότητά τους προκαλεί η δήλωση του Επίτροπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο οποίος επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και πλημμέλεια στο σύστημα έρευνας περιπτώσεων κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία. Υπάρχουν δε συνδικαλιστικές καταγγελίες ότι δεν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο χρήσης και εξοικείωσης με τα όπλα που ισχύει από το 2003 για τους αστυφύλακες που αποφοιτούν από τις σχολές.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση το λάθος της να επιτρέψει την οπλοκατοχή των υπαλλήλων των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης και εάν σκοπεύει να αναλάβει τάχιστα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που να ακυρώνει τη σχετική πρόβλεψη.
1 σχόλιο:
Η παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, προυποθέτει την οικονομική υποδομή ενός πελάτη να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα,δηλαδή με τιμές αγοράς, να μπορεί να πληρώνει από 10000 εως 12000 ευρώ μηνιαίως για μια εικοστετράωρη φύλαξη. Είναι προφανές, πως τα ποσά αυτά είναι άγνωστα σε κατοίκους της Καισαριανής, στα Ταμπούρια, στο Μενίδι και σε άλλες περιφεριακές περιοχές της Αττικής. Είναι επίσης ακόμα προφανέστερη η ευκολία με την οποία οι παροικούντες την πρωτεύουσα, και ευημερούντες ταυτόχρονα μεγαλοαστοί, θα σπεύσουν στην πρόσληψη ιδιωτικών φυλάκων, οι οποίοι θα περιχαρακώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη απροσπέλαστες περιοχές της Εκάλης, της Κηφισιάς, της Φιλοθέης, σε άβατα, χρυσά γκέτο, που η χρήση της Ελληνικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου συνοδευτικού εγγράφου, θα υποσκελίζεται σε αξία από τν κάρτα μέλους στο Εκάλη Τένις Κλάμπ.
Άντε βρε, καλορίζικα, και με ιδιωτικές φυλακές στον κόμβο Βαρυμπόμπης.
Δημοσίευση σχολίου