Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2009

Απάντηση για αγνόηση Ροδόπης από ΕΤ3

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σε πρόσφατη ερώτησή του για την ανάγκη αναβάθμισης της κάλυψης της επικαιρότητας του Νομού Ροδόπης, αλλά και εντοπισμό μεροληψίας του κρατικού καναλιού, έλαβε απάντηση από τον Υπουργό Επικρατείας της οποίας το πλήρες κείμενο επισυνάπτεται. Όπως είναι φανερό η απάντηση του Υπουργού δεν ακουμπά την ουσία που είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων της περιοχής μας αφορά τη μονότονη και παλαιοκομματικού ύφους προβολή από την ΕΤ3 των κυβερνητικών στελεχών και του κυβερνητικού έργου. Ο,τιδήποτε άλλο αναφέρεται στην απάντηση αποτελεί είτε διεκπεραίωση είτε εξαίρεση στον κανόνα. Ντόπιος πολιτικός δε, ποτέ δεν κλήθηκε για να καταθέσει τις απόψεις του και φυσικά ποτέ δεν προβλήθηκε. Αυτό είναι ξεκάθαρο και κατακριτέο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Αθήνα, 28.1.2009

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

Θέμα: «Απάντηση στην Ερώτηση αριθμ. 12054/7.1.2009 του Βουλευτή κ. Γεωργίου Πεταλωτή»

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η ΕΡΤ-Α.Ε., θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 περιλαμβάνεται πλήθος ρεπορτάζ, εκπομπών και αφιερωμάτων στο νομό Ροδόπης και στο σύνολο της Θράκης, που αφορούν στην προβολή δραστηριοτήτων των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Η προβολή της Ροδόπης και της Θράκης συνολικότερα είναι συνεχής και καθημερινή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από ρεπορτάζ, ενημερωτικές εκπομπές και αφιερώματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της επικαιρότητας. Λόγω της πληθώρας των σχετικών εκπομπών, είναι αδύνατη η απαρίθμηση των αναφερόμενων στο νομό Ροδόπης θεμάτων που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ3 την τελευταία 4ετία.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι, μόνο στο τελευταίο τετράμηνο του 2008, καλύφθηκαν περισσότερα από 30 θέματα που αφορούν:

-Στην τοπική κοινωνία και οικονομία (πετρέλαιο θέρμανσης, κλήρωση σπιτιών ΟΕΚ στην Ξυλαγανή),

-Στην υγεία (κινητή μονάδα ΔΥΠΕ στην ορεινή Οργάνη, εκστρατεία ηπατίτιδας), καθώς και στον εθελοντισμό (αιμοδότες),

-Στην παιδεία (εγκαίνια σχολείων) και στα παιδιά (ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα ΕΡΑ),

-Στα αγροτικά ζητήματα (συλλαλητήριο αγροτών),

-Στις υποδομές (αντιπλημμυρικά έργα, Εγνατία Οδός, εγκαίνια γηπέδου Κομοτηνής),

-Στην τοπική πολυπολιτισμικότητα (εκκλησάκι αθιγγάνων Αλάν Κουγιού) και γενικότερα στον τοπικό πολιτισμό και την παράδοση (παλαιοπωλεία, τοπικά έθιμα),

-Στην ιστορία και τον πολιτισμό (έκθεση πολεμικής γελοιογραφίας του ΟΧΙ),

-Στις διασυνοριακές συνεργασίες (Ελλήνων και Βουλγάρων δημοσιογράφων),

-Στις κοινωνικές αναταραχές (επεισόδια),

-Στον αθλητισμό εθνικού επιπέδου (Εθνική χειροσφαίρισης, παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα άρσης βαρών), καθώς και στις τοπικές αθλητικές δραστηριότητες (καλύψεις αγώνων, συνεντεύξεις παραγόντων, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων του Πανθρακικού, βραβεύσεις ποδοσφαιριστών),

-Στις επισκέψεις-συνεντεύξεις Τύπου πολιτικών και δράσεις κομμάτων (Διαμαντοπούλου, Καρχιμάκη, Τσίπρα, κ.ά., πορείες).

Η Ροδόπη έχει προβληθεί, επίσης, κατ' επανάληψη μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ3 «Ανιχνεύσεις», «Αληθινά σενάρια» (Μουσείο Καραθεοδωρή, τρεις σπουδαίες γυναίκες κ.ά.), «Κυριακή στο χωριό». Στο πλαίσιο αυτό, έχουν, ήδη, προγραμματισθεί εκπομπές για το Φεβρουάριο στο χωριό Θρυλόριο και στη συνέχεια στη Γρατινή και το καλοκαίρι στη Μαρώνεια και Φανάρι. Επιπλέον, έχει προβληθεί και μέσα από πλήθος εξωτερικών παραγωγών πολιτιστικού περιεχομένου.

Από τα παραπάνω μπορεί να εκτιμηθεί ότι η εκ μέρους της ΕΡΤ3 ποσοτική και ποιοτική κάλυψη της πολιτιστικής επικαιρότητας του νομού Ροδόπης είναι επαρκής.

Τέλος, σημειώνεται ότι κανένα κόμμα και κανείς πολιτικός αποκλείεται από τις εκπομπές της ΕΡΤ3, της οποίας αρχή αποτελεί η αντικειμενικότητα και η πολιτική πολυφωνία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: