Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2009

Ερώτηση για το Κέντρο Υγείας Ιάσμου

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ιάσμου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΙΑΣΜΟΥ»

Οι επιδόσεις της Κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της υγείας είναι επιεικώς πολύ φτωχές. Τα οξυμένα και άλυτα προβλήματα της Υγείας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά οξύνονται μέρα με τη μέρα. Η ελληνική περιφέρεια νιώθει κι αυτή το πρόβλημα στο πλαίσιο της συνολικότερης εγκατάλειψής της και όποιο ζήτημα εμφανίζει κάποια πρόοδο αυτό γίνεται είτε λόγω αυτοματισμών και συγκυριών, είτε λόγω ιδιαίτερα ικανών τοπικών αρχόντων, είτε ως πρόχειρη, στοιχειώδης και καθυστερημένη ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματα, δίκην επαιτείας δηλαδή.

Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου πληρώνει και αυτό το τίμημα της ανεπαρκούς Κυβερνητικής προσοχής στα πολύ σημαντικά θέματα της Υγείας. Με πολύ μεγάλο τομέα ευθύνης, πρακτικά το μισό Νομό Ροδόπης, δεν απολαμβάνει της δέουσας υποστήριξης. Η ποιοτική αναβάθμισή του, με ζητούμενο την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, αποτελεί ενδεικνυόμενη ενέργεια για την Πολιτεία, η οποία παραμένει θεατής της φθίνουσας πορείας του η οποία είναι εξόφθαλμη, αφού, ανάμεσα σε πολλά προβλήματα, μπορεί κανείς να διακρίνει:

Την έλλειψη ασθενοφόρου, χωρίς να είναι πειστική η γενική πολιτική των αρμοδίων να τα παρακρατούν στα κεντρικά Νοσοκομεία δήθεν γιατί έτσι εξυπηρετείται καλύτερα η αποστολή τους. Είναι, ενδεικτικά, απαράδεκτο να αποσπάται το ασθενοφόρο που ανήκε στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου και εξαντλεί τα όρια των προδιαγραφών του για σωστή χρήση.

Την απουσία νοσηλευτικού προσωπικού στα περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας Ιάσμου τα τελευταία χρόνια (σημειωτέον στο κεντρικό κτίριο το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί οριακά και δεν εξυπηρετείται η ανάγκη για 24ωρη λειτουργία των εργαστηρίων π.χ. δεν είναι αρκετός ο ένας διαθέσιμος παρασκευαστής και η μία διαθέσιμη εμφανίστρια)

Η έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων δυσχεραίνει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία του π.χ. λείπουν μικροβιολόγος, ακτινολόγος

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Έχουν αξιολογηθεί και γνωρίζει τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Ιάσμου σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό); Σκοπεύει να τις αποκαταστήσει και πότε;

2. Υπάρχει σχεδιασμός υλικοτεχνικής ενίσχυσής του και αν ναι ποιος είναι αναλυτικά;

3. Ποια άμεσα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών του;

4. Εν γένει, υπάρχει κι αν ναι ποιος προγραμματισμός για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιάσμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: