Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2009

Ερώτηση για ΑΔΑΕ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Επικρατείας και τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα το απαράδεκτο φαινόμενο να παραμένει διάτρητο, με την ανοχή και αδράνεια της Κυβέρνησης, το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας μέσω της απαξίωσης της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισής του, της ΑΔΑΕ. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

Παρά τις πολλές ευκαιρίες για ουσιαστική θωράκιση των πολιτών και των οργανισμών από την κακόβουλη παρέμβαση στις επικοινωνίες τους, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και απάδει, θεμελιωδώς και εξ ορισμού, των προδιαγραφών μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και ευνομούμενης κοινωνίας, η Κυβέρνηση συνειδητά απαξίωσε και απαξιώνει την προβλεπόμενη ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η επικίνδυνη Κυβερνητική αδιαφορία για την αποστολή της ΑΔΑΕ δεν εκπλήσσει κανέναν δεδομένης της αλαζονείας της και των εντυπωσιοθηρικών προτεραιοτήτων της και των μικροκομματικών της στοχεύσεων, αντί του κυβερνάν. Η Δημοκρατία και τα Ατομικά Δικαιώματα βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο όσον αφορά τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης. Στα πάμπολλα σχετικά παραδείγματα και περιστατικά έρχεται να προστεθεί και η κραυγή αγωνίας του Προέδρου της ΑΔΑΕ ο οποίος καταγγέλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τα εξής απίστευτα για σύγχρονη Πολιτεία:

το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας είναι πλήρως (!!!) διάτρητο

ουδεμία πρόοδος υπάρχει από την εποχή των υποκλοπών έως σήμερα

ιδιωτικοί ντετέκτιβ μπορούν να αγοράσουν εξοπλισμό για υποκλοπές αλλά οι προμηθευτές του υλικού αυτού δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΔΑΕ.

η ΑΔΑΕ δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου κρίσιμων για την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια του κοινωνικού ιστού οργανισμών, όπως η ΔΕΗ ή ο Διεθνής Αερολιμένας, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της δυνατότητας πρόκλησης καταστροφικών παρεμβάσεων από τρίτους π.χ. μπλακ άουτ ή να υπεισέλθει κάποιος κακόβουλα στον έλεγχο των πτήσεων

δεν εισακούεται από την Πολιτεία η ανάγκη αύξησης του αριθμού των υπαλλήλων της ΑΔΑΕ από 40 σε 100 προκειμένου η αρχή να λειτουργήσει σωστά ούτε η χορήγηση των απαραίτητων 4 εκατ. Ευρώ για τον προϋπολογισμό της, αντί των 2 εκατ. που είναι σήμερα.

παρόλο που η ΑΔΑΕ έχει υποβάλει από τον Φεβρουάριο του 2006 υπόμνημα με τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, και μάλιστα έπειτα από παρότρυνση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αγνοείται η τύχη του υπομνήματος (!!!)

Και επί της ουσίας αλλά και επί της διαδικασίας, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν αν όχι την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και της θεσμικής συγκρότησης που διέπει τη χώρα μας, τουλάχιστον την ενσυνείδητη, απαράδεκτη, παράνομη και κυρίως επικίνδυνη παραμέληση της ΑΔΑΕ και του έργου της από την Κυβέρνηση. Με βάση τους δημόσιους και ξεκάθαρους ισχυρισμούς του πλέον αρμόδιου προσώπου βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί το κοινωνικό σύνολο και ότι δεν έχει τέρμα ο κατήφορος των επιλογών της Κυβέρνησης σε σχέση με την αγνόηση μέχρις εξαφάνισης ο,τιδήποτε στην δημόσια σφαίρα είναι ανεξάρτητο και δεν προσκυνά τους ταπεινούς μικροκομματικούς σχεδιασμούς της Ν.Δ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.. Υπουργοί

1. Γιατί δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή η ανάγκη υποστήριξης της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο έργο της;

2. Αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ανακύπτουν από την απαξίωση της και τις Κυβερνητικές ευθύνες για ο,τιδήποτε συμβεί;

3. Με ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να αναβαθμίσουν και να διευκολύνουν λειτουργικά το έργο της ΑΔΑΕ;

4. Ποια επιπλέον θεσμικά, πολιτικά και λειτουργικά μέτρα σχεδιάζουν να λάβουν εφεξής για να θωρακίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: