Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2009

Ερώτηση για επαναφορά αφορολόγητου ορίου

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναγκαία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ

Η κατάργηση από την Κυβέρνηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο στους ελεύθερους επαγγελματίες του νομού Ροδόπης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, όσο και στους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος, με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, στερείται αρκετών δις ευρώ, όταν μάλιστα μία στις δύο επιχειρήσεις παρουσιάζουν για το 2008 μείωση των πωλήσεων και των κερδών τους. Όπως επισημαίνει η Διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αναμένεται για τις ΟΕ, ΕΕ και τις ατομικές επιχειρήσεις μείωση κατά 50% των πωλήσεων και των κερδών τους για τα επόμενα δύο έτη.

Εφ΄ όσον η Κυβέρνηση επιμείνει στην διατήρηση της νέας επιβαρυντικής κλίμακας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2008 από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα της τάξης των 10.500 ευρώ θα καταβάλουν φόρο 1050 ευρώ, ενώ πέρυσι δεν είχαν ουδεμία επιβάρυνση.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την εθνική οικονομία και απειλούνται σήμερα με κλείσιμο;

2. Σε περίπτωση που αποφασίσει η Κυβέρνηση την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου, πρόκειται να ισχύσει και για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το 2008;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: