Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Ερώτηση για έλεγχο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Σύμφωνα με πληροφορίες ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ από την Κυβέρνηση Καραμανλή μέσα ΑΠΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, που έχει ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Οικονομίας και ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ... ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ του Υπουργείου Οικονομικών της απολύτου επιλογής της πολιτικής ηγεσίας.»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους και έξι μέλη. Ο Πρόεδρος και οι δύο Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Ελληνικής Βουλής. Τα υπόλοιπα έξι μέλη διορίζονται επίσης από τον Υπουργό Οικονομίας, ωστόσο επιλέγονται από κατάλογο δεκαοκτώ υποψηφίων που υποβάλλεται από κοινού από την Τράπεζα Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών είναι απαραίτητο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απολαύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, δεσμευόμενα μόνον από το νόμο και τη συνείδησή τους και δεν εκπροσωπούν τους φορείς που τους πρότειναν. Ωστόσο, οι συνεχείς καταγγελίες για επιλεκτικές παρεμβάσεις και για ύποπτες καθυστερήσεις στην ανάληψη των θεσμοθετημένων καθηκόντων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σκανδαλώδεις υποθέσεις Κυβερνητικού Ενδιαφέροντος (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρακώλυση για δύο και πλέον χρόνια της ουσιαστικής διερεύνησης του Κυβερνητικού σκανδάλου Γερμανός – Cosmote), έχουν ήδη κλονίσει, με ευθύνη της Κυβέρνησης, την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της νευραλγικής αυτής Επιτροπής.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η Κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει τις αντιθεσμικές μέχρι σήμερα φερόμενες παρεμβάσεις της στη λειτουργία της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομίας, με νομοσχέδιο που έχει ήδη υπογράψει, σκοπεύει να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου τις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να αντικαταστήσει τα έξι μέλη που προτείνονται από τους φορείς με ... υπαλλήλους του Υπουργείου του! Ουσιαστικά, και εφόσον οι πληροφορίες αληθεύουν, επιχειρείται - όπως και στην περίπτωση της αντικατάστασης της Αρχής Ζορμπά με μία εποπτευόμενη και ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση Επιτροπή – να τεθεί υπό τον απόλυτο Κυβερνητικό έλεγχο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή το κατά νόμο ανεξάρτητο όργανο, που φέρει την ευθύνη λειτουργία της αγοράς και της σύννομης λειτουργίας της.

Επειδή, εφόσον αληθεύει ότι έχει ήδη υπογραφεί νομοσχέδιο για τον πλήρη έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αντικατάσταση των προτεινόμενων από φορείς μελών με υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, τότε πρόκειται για μία αυταρχική αντιθεσμική και ανεπίτρεπτη μεθόδευση κατάργησης της όποιας εναπομένουσας, μετά τη σωρεία φερόμενων Κυβερνητικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτησίας της Επιτροπής.

Επειδη εν μέσω Κυβερνητικών σκανδάλων που άπτονται των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τέτοιες νομοθετικές «πρωτοβουλίες» συνιστούν ευθείες παρεμβάσεις συγκάλυψης.

Και επειδη είναι αδιανόητο εν μέσω οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μετατραπεί με νόμο από μία ανεξάρτητα λειτουργούσα αρχή διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς σε Κυβερνητικό εργαλείο υπηρέτησης συμφερόντων.

Ερωτάσθε:

· Έχετε υπογράψει νομοσχέδιο ή είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας και της Κυβέρνησης Καραμανλή η αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχουν προταθεί από φορείς με υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομίας;

· Εάν ναι, με ποιο θεσμικό και ηθικό έρεισμα επιχειρεί η Κυβέρνηση Καραμανλή απροκάλυπτα, εν μέσω εκκρεμούς διερεύνησης Κυβερνητικών σκανδάλων και μετά από σωρεία καταγγελιών για ήδη φερόμενες ως διαπιστωθείσες παρεμβάσεις της στη λειτουργία της Επιτροπής, να θέσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε απόλυτο Κυβερνητικό έλεγχο, με απώτερο στόχο τη συγκάλυψη και την αθέμιτη υπηρέτηση συμφερόντων, καταργώντας την θεσμοθετημένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία της Διοίκησής της;

· Εάν όχι, είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τη Βουλή ότι δεν σχεδιάζετε καμία αλλαγή στις διαδικασίες διορισμού των μελών της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Γρηγόρης Νιώτης

Δημ. Κουσελάς

Στάθης Κουτμερίδης

Χρ. Αηδόνης

Βαγγ. Παπαχρήστος

Γιώργος Πεταλωτής

Δημ. Τσιρώνης

Μάρκος Μπόλαρης

Θάνος Μωραΐτης

Τάσος Σιδηρόπουλος

Μιχ. Τιμοσίδης

Γιώργος Ντόλιος

Γιάννης Δριβελέγκας

Χρύσα Αράπογλου

Θεοδ. Τζάκρη

Λεων. Γρηγοράκος

Μιχ. Παντούλας

Μιχ. Κατρίνης

Γιάννης Κουτσούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: