Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Ερώτηση για μικροεπαγγελματίες οικισμών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Σε κλείσιμο οδηγούνται οι μικροεπαγγελματίες των χωριών και μικρών οικισμών

Σε αφανισμό και ερήμωση οδηγεί η Κυβέρνηση τα μικρά χωριά και οικισμούς καθώς υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες καφενείων και παντοπωλείων, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, να ασφαλιστούν υποχρεωτικά στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ).

Όπως είναι γνωστό, τα μικρά καφενεία που λειτουργούν στις φθίνουσες περιοχές του νομού Ροδόπης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, είναι χώρος κοινωνικής συνάντησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των κατοίκων που έχουν απομείνει εκεί. Οι ιδιοκτήτες αυτών των μικρών καταστημάτων ελάχιστα αυξάνουν το εισόδημά τους από αυτή την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ο ΟΑΕΕ με σχετική εγκύκλιό του, που έχει αποστείλει προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του, επιβάλλει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και των συνταξιούχων ή ασφαλισμένων στον ΟΓΑ ιδιοκτητών των μικρών καφενείων, ακόμη και στα μικρά χωριά και οικισμούς. Το χαράτσι αυτό δημιουργεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες των παραπάνω καταστημάτων του νομού Ροδόπης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία να κλείσει τα μικρά καταστήματα και οι φθίνουσες περιοχές να ερημώσουν ακόμη περισσότερο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Για ποιους λόγους η διορισμένη από την Κυβέρνηση ανάλγητη Διοίκηση του ΟΑΕΕ, με σχετική εγκύκλιό της, επιβάλλει χαράτσι στους ιδιοκτήτες μικρών καφενείων φθινουσών περιοχών και τους υποχρεώνει να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, παρά το γεγονός ότι είναι συνταξιούχοι-ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ;

2. Ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να γίνουν για την άμεση ανάκληση της παραπάνω εγκυκλίου του ΟΑΕΕ με σκοπό την απαλλαγή των ιδιοκτητών μικρών καφενείων και άλλων μικροεπαγγελματιών, που ασκούν των δραστηριότητά τους σε μικρές περιοχές, από την υποχρέωση να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: