Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009

Ερώτηση για ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

2. Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια

Ο αγροτικός κόσμος του νομού Ροδόπης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, βρίσκεται σε οδυνηρή οικονομική κατάσταση. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αισθάνονται ανασφάλεια καθώς συνεχώς μειώνεται το εισόδημά τους, περικόπτονται οι χρηματοδοτήσεις και συνεχώς επιβάλλονται νέοι φόροι και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται πεισματικά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, αλλά κατά τη θητεία της αύξησε τον συντελεστή από 18% σε 19%.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε έκθεση σχετικά με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Συνεπώς, κάθε δικαιολογία της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ότι δεν μπορεί λόγω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στη μείωση της έμμεσης φορολογίας δεν ισχύει πλέον.

Επειδή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήττονται οικονομικά και δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε τα έξοδα για την στοιχειώδη διαβίωσή τους.

Επειδή είναι ανάγκη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου να υπάρξει τόνωση των αγορών της περιφέρειας οι οποίες πλήττονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά αγροτικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και εφοδίων;

2. Με ποια άλλα συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Ροδόπης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: