Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Ερώτηση για τις φυλακές

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :

1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

3. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Θέμα: «Ξέφραγο αμπέλι οι φυλακές της Χώρας»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η ανεπάρκεια που καθημερινά επιδεικνύουν τα μέλη που την απαρτίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το κράτος να βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση συνεχούς παράλυσης και η χώρα μας να διασύρεται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο εξωτερικό μέσα από τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Αν η πρώτη απόδραση των κακοποιών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού προκάλεσε έκπληξη και απορία σε όλους μας, η δεύτερη απόδραση μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια από τα ίδια άτομα και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο με οργή και αγανάκτηση γεμίζει τους Έλληνες πολίτες.

Η δεύτερη αυτή απόδραση «καρμπόν» βέβαια μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί. Ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόμασταν ξανά θεατές στο ίδιο έργο, αφού κανένα απολύτως μέτρο δεν ελήφθη για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πρώτη απόδραση είχε αρκεστεί στη διάγνωση μόνο διοικητικών και επιχειρησιακών ευθυνών των υπευθύνων των φυλακών Κορυδαλλού. Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες για τη λήψη μέτρων, αυτές ουδέποτε υλοποιήθηκαν με σοβαρότητα.

Το αποτέλεσμα αυτής της απραξίας το γνωρίζουμε πλέον όλοι μας. Δύο εγκληματίες κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι ανάμεσα μας και τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Μεταφορών επιρρίπτουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα επιχειρείται και πάλι η μετακύλιση των σοβαρότατων ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας προς τους υπαλλήλους, στους οποίους τα συναρμόδια Υπουργεία προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες για τις μεγάλες αδυναμίες που ανήκουν στις ηγεσίες τους αλλά και στην κυβέρνηση συνολικά για το νέο φιάσκο και διεθνή διασυρμό.

Οι παραιτήσεις του Ειδικού Γραμματέα Ασφάλειας του Σωφρονιστικού Συστήματος, του Διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού και του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης Ελέγχου των φυλακών, σε καμία των περιπτώσεων δεν αρκούν για να καλύψουν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι επαρκής ως δικαιολογία η μικρή χρονική περίοδος παραμονής του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης στο πόστο του για τις απίστευτες εικόνες που είδαμε να εξελίσσονται στις οθόνες των τηλεοράσεων. Η ευθύνη είναι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που υποτίθεται ότι κυβερνάει τον τόπο τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι συνολική.

Εντωμεταξύ, η νέα αυτή απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την μεγάλη ανάγκη και υποχρέωση της πολιτείας για την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης από την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου Κορυδαλλού. Οι εξεγέρσεις, οι αποδράσεις και οι πυροβολισμοί, σίγουρα δεν ταιριάζουν σε μια περιοχή όπου κατοικούν και εργάζονται χιλιάδες οικογένειες με τα παιδιά τους.

Παρά τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ιδίου του πρωθυπουργού σε επίσκεψή του στον δήμο Κορυδαλλού παραμονές των εκλογών του 2004 για την άμεση μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού σε άλλη περιοχή και την παραχώρηση του οικοπέδου στην δημοτική αρχή, πέντε χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει για την υλοποίηση ακόμα μιας υπόσχεσης της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει δημόσια ασφάλεια, δεν υπάρχει τελικά κυβέρνηση στην Ελλάδα σήμερα. Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν σαν αποτέλεσμα στην Ελλάδα του 2009 να μπορεί ο οποιοσδήποτε να νοικιάσει ένα ελικόπτερο χωρίς κανέναν έλεγχο, να πετάξει πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας – ακόμη και πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων – και να το προσγειώσει ανενόχλητος στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης της χώρας παραλαμβάνοντας γνωστούς κακοποιούς. Και μάλιστα να το επαναλάβει ξανά και με επιτυχία!

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

1. Πόσες φορές θα πρέπει να αποδράσει κάποιος με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να αποφασίσετε επιτέλους για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων;

2. Γιατί δεν υλοποιήθηκαν τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί μετά από την πρώτη απόδραση;

3. Τι οδηγίες έχουν δοθεί στους σκοπούς των φυλακών για τον τρόπο αντίδρασης σε τέτοια περιστατικά και ποια η εκπαίδευση τους;

4. Τι προβλέπεται για τις πτήσεις ελικοφόρων πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές και ευαίσθητα για την ασφάλεια σημεία;

5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για να μην επαναληφτούν παρόμοια περιστατικά;

6. Γιατί παρουσιάζει τόσο μεγάλη καθυστέρηση η μεταφορά των φυλακών από την περιοχή του Δήμου Κορυδαλλού, και πότε προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί; Να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την πρώτη απόδραση.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: