Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

Δήλωση για το Εφετείο Θράκης

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σε σχέση με την αναθέρμανση της κινητικότητας γειτονικών στη Θράκη Νομών για κατάτμηση του Εφετείου Θράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Επί σειρά ετών, είτε ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, είτε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, και τον τελευταίο χρόνο ως Βουλευτής Ροδόπης, υπερασπίστηκα εμπεριστατωμένα το Εφετείο Θράκης απέναντι σε μικροτοπικιστικές προθέσεις και προτάσεις κατάτμησής του οι οποίες στηρίζονταν σε μια ιδιαίτερα ασθενή επιχειρηματολογία. Δεν παραγνωρίζω βέβαια, την ανάγκη ενδυνάμωσης του Εφετείου Θράκης για την αρτιότερη δυνατή επιτέλεση της αποστολής του, αντίθετα το επεδίωξα κι εγώ. Λοιδορήθηκα μάλιστα για το σθένος και την ψύχραιμη και νηφάλια επιχειρηματολογία μου από παράγοντες των γειτονικών Νομών.

Για μια σύγχρονη, παραγωγική και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για ένα λειτουργικό Εφετείο με αυξημένο κύρος, για την ακεραιότητα των χαρακτηριστικών και της αίγλης μιας πόλης όπως η Κομοτηνή (πόλη έδρα Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και θεσμικά αναγνωρισμένος Πρωτεύων Εθνικός Πόλος) επέμεινα ιδιαίτερα στις απόψεις μου και κινητοποίησα επανειλημμένα τους φορείς της Ροδόπης, πιέζοντας πολιτικά και κοινοβουλευτικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με θετικά κατ’ αρχάς αποτελέσματα για την διατήρηση του Εφετείου Θράκης ως έχει.

Δυστυχώς φαίνεται ότι το θέμα δεν έληξε για φορείς γειτονικών Νομών που με μεγάλη επιπολαιότητα εξακολουθούν να παραδίδουν μαθήματα άγονου και αμήχανου τοπικισμού. Επιμένουν να θέτουν ζητήματα ίδρυσης νέων Εφετείων σε Καβάλα και Δράμα (και των δύο ταυτόχρονα!), παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ρητά αποδέχεται το βασικό σκεπτικό των δημόσιων παρεμβάσεών μου: σκοπός της ίδρυσης νέων Εφετείων πρέπει να είναι η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη συμβολή στην βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης και μόνον. Έχει δε ήδη προκρίνει και ανακοινώσει την ίδρυση νέων Εφετείων στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα προαναφερόμενα.

Καλώ όλους τους φορείς της Ροδόπης σε διαρκή εγρήγορση για το θέμα, το οποίο κακώς συντηρείται στην επικαιρότητα, με προφανή ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο σε όλες τις αρνητικές του απαντήσεις για τη διάσπαση του Εφετείου Θράκης δεν παραλείπει να παρεμβάλλει σκόπιμα τη φράση «προς το παρόν» προκειμένου να μην χρεωθεί το πολιτικό κόστος η Κυβέρνηση.

Η Δικαιοσύνη και η σωστή απονομή της δεν μπορεί να είναι αφορμή για μια πασαρέλα «τοπικιστικής μαχητικότητας» ούτε πεδίο άσκησης γραφικών στην έντασή τους, αστήρικτων, συναισθηματικών και ανεπίκαιρων «οραματικών» σχεδιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: