Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Ερώτηση για απαξίωση πολιτικού τομέα ΕΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: Απαξίωση του πολιτικού τομέα των Ε.Α.Σ. προς όφελος του ανταγωνισμού και των ιδιωτών

Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από πολλές προσπάθειες της τότε πολιτικής ηγεσίας που παρέλαβε το 1993 την τέως ΠΥΡΚΑΛ σε απαξιωτική κατάσταση, η εταιρεία κατάφερε από το 1998 και μετά να κερδίσει περίπου το 40% της αγοράς των εκρηκτικών στην Ελλάδα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των σταθερών συνεργασιών στην προμήθεια υλικών και εμπορευμάτων, της συνεχούς παρακολούθησης του ανταγωνισμού και της καλύτερης δικτύωσης στην αγορά.

Ο πολιτικός τομέας των Ε.Α.Σ. (τέως ΠΥΡΚΑΛ) δεσμεύεται όμως από τους κοινοτικούς κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, γεγονός που σημαίνει πως απαγορεύεται να υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες κρατικές ενισχύσεις. Το 2000 λοιπόν, η τότε διοίκηση αποφάσισε να διασφαλίσει το μέλλον του τομέα των εκρηκτικών από καταγγελίες του ανταγωνισμού που αφορούσαν την παράνομη ενίσχυση της ΠΥΡΚΑΛ και την εμπορία και παραγωγή των πολιτικών προϊόντων. Οι καταγγελίες ότι ο έλεγχος του 40% της αγοράς εκρηκτικών από την ΠΥΡΚΑΛ ήταν συνεχείς και υποστηριζόμενες από βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης, στο όνομα πάντα των κανόνων του ανταγωνισμού!!

Από το 2004 και μετά οι εκάστοτε διοικήσεις των Ε.Α.Σ. απαξίωσαν όλο και περισσότερο τον τομέα των εκρηκτικών με αποτέλεσμα το 2007 να μιλάμε μόλις για την κάλυψη του 8% της αγοράς. Χρειάστηκαν λοιπόν μόλις πέντε χρόνια για να χαθεί το 32% της αγοράς προς όφελος του ανταγωνισμού!!

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάστε:

1) Για ποιο λόγο απαξιώνονται συνεχώς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα; Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να κερδίσει και πάλι η εταιρεία μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς στον τομέα των εκρηκτικών;

2) Η τεράστια καθίζηση των πωλήσεων του εμπορικού τομέα της τέως ΠΥΡΚΑΛ έχει υπεύθυνους; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιες κυρώσεις υπέστησαν για την αποτυχημένη διαχείρισή τους;

ΟΙ

ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΛΕΞ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΜΙΧ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: