Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Άρθρο για τα ΜΜΕ στη σύγχρονη εποχή

Μ.Μ.Ε. : Ζητήματα ενημέρωσης και δημοκρατίας στη

σύγχρονη εποχή

Γεώργιος Πεταλωτής

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Εισηγητής Κ.Τ.Ε. Επικρατείας ΠΑΣΟΚ

Στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ είναι να θέσουμε τα θεμέλια για μία ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση με έμφαση στη δίκαιη κατανομή της κρατικής διαφήμισης, τα προβλήματα των δημοτικών Μ.Μ.Ε. και τη βιωσιμότητα του περιφερειακού τύπου. Βασική προτεραιότητά μας αποτελεί μία κρατική τηλεόραση χωρίς κομματική σφραγίδα, με διαφανή διαχείριση των οικονομικών της, με μείωση της σπατάλης και πλήρη λογοδοσία στον πολίτη. Για να επιτευχθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη, διάφανη και χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς λειτουργία της Κρατικής τηλεόρασης. Πρέπει δηλαδή να σταματήσει η Κρατική τηλεόραση να αποτελεί φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης και να λογοδοτεί πλήρως στον Έλληνα πολίτη, χωρίς να χρησιμοποιείται για μικροκομματικά συμφέροντα.

Σε σχέση με τον Περιφερειακό Τύπο, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «τροποποίηση επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις» και αφορά τον νόμο 3548/2007, ο οποίος ρυθμίζει θέματα σχετικά με τον περιφερειακό και τοπικό τύπο, η Κυβέρνηση προσπάθησε απεγνωσμένα να τροποποιήσει έναν νόμο που αφενός δεν λειτουργεί και αφετέρου δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του περιφερειακού τύπου. Για το ΠΑΣΟΚ η σημασία του περιφερειακού τύπου είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συνδέει τα μέλη μιας τοπικής κοινωνίας μεταξύ τους, αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα, διεκδικεί τη λύση τους, ενημερώνει για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, είναι καθοριστικός για την αναπτυξιακή πορεία της τοπικής κοινωνίας. Ο περιφερειακός Τύπος δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενείς του Αθηναϊκού Τύπου που εξαρτά την επιβίωσή του από πελατειακές σχέσεις και τα εκάστοτε μικροπολιτικά συμφέροντα.

Επιπλέον, η πάγια πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκφράστηκε στην προ λίγων ημερών ανακοίνωσή της, προωθεί άμεσα την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης για την ελευθέρωση και τη μελλοντική χρήση του ραδιοφάσματος. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ληφθούν άμεσες και σύννομες λύσεις για την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, το αργότερο για την χώρας μας έως το 2012.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, όχι μόνο στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που θίγονται άμεσα, αλλά και στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κρατικά κανάλια, οι οποίοι ενώ καλύπτουν πάγιες και διαχρονικές ανάγκες συνεχίζουν να κρατούνται σε εργασιακή ομηρία με τις γνωστές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τέλος, στην εποχή του διαδικτύου και των νέων μορφών μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπου η πληροφορία και η ενημέρωση παρέχεται δωρεάν και η πρόσβαση είναι απεριόριστη, τίθενται πολλά ερωτήματα για την ίδια την ύπαρξη των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και το χώρο που κατέχει το διαδίκτυο και τα blogs στη ζωή των πολιτών. Τα ερωτήματα είναι πολλά και δεν έχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά αντιθέτως χρειάζεται ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και όχι μια σπασμωδική νομοθετική ρύθμιση.

Η ελευθερία του λόγου, είτε πρόκειται για τοπική εφημερίδα που απευθύνεται σε περιορισμένο και συγκεκριμένο κοινό, είτε για διαδικτυακό χώρο που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως, είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών της χώρας μας και πρέπει να προωθείται και να προστατεύεται. Σε καμία περίπτωση και με κανένα πρόσχημα δεν πρέπει να υπονομεύεται. Για μας στο ΠΑΣΟΚ, η αντικειμενική, ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της χώρας μας, είτε ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε στη περιφέρεια, αποτελεί προτεραιότητα, στόχο αλλά και δέσμευση για το μέλλον .

Δεν υπάρχουν σχόλια: