Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Ερώτηση για "Έρευνα και Διάσωση"

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς : Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα : Με τεράστια προβλήματα η «Έρευνα και Διάσωση» στην Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση στον τομέα της έρευνας-διάσωσης συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Το θέμα αφορά το χρόνο αντίδρασης στις αποστολές έρευνας-διάσωσης όσο και τις επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας (αφού οι Τούρκοι μέχρι σήμερα δείχνουν μεγαλύτερη ετοιμότητα στα περιστατικά έρευνας - διάσωσης).

Η διαθεσιμότητα των ιπτάμενων μέσων που κύρια εμπλέκονται στην έρευνα-διάσωση (ελικόπτερα Super Puma και αεροσκάφη C-130) είναι απαράδεκτα χαμηλή από έλλειψη ανταλλακτικών και δυνατοτήτων συνεχούς συντήρησης. Το ίδιο ισχύει στα βοηθητικά μέσα όπως βαρούλκα, συσκευές φωτισμού κλπ.

Η εν λόγω κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία μια αποστολή έρευνας-διάσωσης επειδή δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προτεραιότητα στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Είναι γεγονός ότι η «Έρευνα και Διάσωση» πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αφού είναι αυτονόητη η συμβολή της στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και καταλυτική η συμμετοχή στην Εθνική Ασφάλεια της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάστε:

1. Ποιο είναι το ποσοστό διαθεσιμότητας (επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας) των ιπτάμενων μέσων που εμπλέκονται σε αποστολές έρευνας-διάσωσης;

2. Ποια είναι η διαδικασία υποστήριξης και συντήρησης των Μέσων Έρευνας και Διάσωσης και αν αυτή καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.

3. Δεδομένων των κατά περίπτωση κρισιμοτήτων σε κάποια από τα προαναφερθέντα, να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν τα αρμόδια επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων για την βέλτιστη χρονικά απαλοιφή του προβλήματος.

-ΟΙ-

ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

2) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

3) ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

4) ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

5) ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

6) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

7) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

8) ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: