Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Ερώτηση για αγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/πολης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Η ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗΣ, ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»

Πρόσφατα είχα καταθέσει ερώτηση (13421/29-1-2009) σχετικά με πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη (άρθρο 35 Νόμου 3734/2009) με την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης συγκροτεί επιτροπή από τοπικούς φορείς του Νομού Έβρου, με ευρείες αρμοδιότητες, για την υποστήριξη του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Στην ερώτησή μου αυτή άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση για αγνόηση του Νομού Ροδόπης αλλά και επιστημονικών φορέων της Θράκης, όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, και για παράλογη θεσμική «στεγανοποίηση» της παρακολούθησης του έργου, το οποίο αφορά σίγουρα και το Νομό Ροδόπης, ίσως και όλη τη Θράκη.

Στην απάντησή του (Δ16/Φ.1.5/3979/307) το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαιώνει επί της ουσίας τα διαλαμβανόμενα στην ερώτησή μου, επιμένει ωστόσο να μην αναθεωρεί τη στάση του υπό το πρόδηλα ασθενές επιχείρημα ότι η συμβολή των φορέων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου είναι κρίσιμη στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας της Επιτροπής του αγωγού. Θεωρεί λοιπόν εκ συμπεράσματος ότι η συμβολή και κάποιας εκπροσώπησης και από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης (π.χ. Δήμος Σαπών ή Νομαρχία Ροδόπης) ή κάποιου φορέα πανθρακικής εμβέλειας (όπως το ΤΕΕ Θράκης) δεν είναι χρήσιμη και κρίσιμη.

Στα τέλη Μαρτίου, συνεδρίασαν στο Νομό Έβρου, σε κοινή σύσκεψη, η Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης της Νομαρχίας Έβρου για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, οι Δήμαρχοι του Νομού Έβρου και οι μελετητές του έργου δηλαδή οι διεθνείς εταιρείες ILF και ΕΡΜ και οι ελληνικές ASPROFOS και EXERGIA, προκειμένου οι τελευταίοι να ενημερώσουν τους τοπικούς παράγοντες:

Σχετικά με τις επιλογές της χερσαίας όδευσης του αγωγού (τέθηκαν μάλιστα προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δύο επιλογές)

Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης δήλωσε ότι θα κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις της. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η άποψη αυτή της Επιτροπής Διαβούλευσης θα διαμορφωθεί αφού συγκεντρώσουμε και επεξεργαστούμε τις προτάσεις όλων των δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών μας, και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαφών και διαλόγου της εταιρείας με τους εν λόγω φορείς». Σημειώνεται ότι η από καιρό υφιστάμενη Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης του Νομού Έβρου, αποτελεί ένα είδος «προπλάσματος», «υποδείγματος», για τη συγκρότηση και λειτουργία τής θεσμικά κατοχυρωμένης ειδικής επιτροπής που προβλέπει το άρθρο 35 του Νόμου 3734/2009, υποκαθιστώντας την ντε φάκτο μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση συγκρότησής της.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου, ο Πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας διαχείρισης των αγωγών πετρελαίου (Transneft) κ. Τοκάρεφ μετά από ανάλογη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τις τοπικές αρχές, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας παρουσία του Ρώσου Πρέσβη, κ. Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι. Επισκέφθηκε δε το Δέλτα του Έβρου, και ξεναγήθηκε σε αυτό μαζί με στελέχη της εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, ιδιοκτήτριας του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Συναντήθηκε επί τόπου με τον Δήμαρχο Φερών και τον διαβεβαίωσε για την προσοχή του στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας. Και πάλι ο Νομός Ροδόπης και φορείς της Θράκης αγνοήθηκαν χαρακτηριστικά παρά το γεγονός ότι όπως ανακοινώθηκε στην επίσκεψη του κ. Τοκάρεφ στη Βουλγαρία, παράλληλα, με την κατασκευή του αγωγού, η Transneft, θα υλοποιήσει κοινωνικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, χωρίς να διευκρινίζεται κάποια οριοθέτηση αυτής της περιοχής εφαρμογής των κοινωνικών αυτών προγραμμάτων.

Σημειώνεται, ότι στην πολύ πρόσφατη κινητοποίηση των παράκτιων αλιέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τέθηκε και το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού. Άλλωστε δεν έχει πειστεί για το ίδιο θέμα αυτό και μια μεγάλη μερίδα πολιτών του Νομού Ροδόπης, τους οποίους θα καθησύχαζε ίσως η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου και από φορείς που ξεφεύγουν από τα μίζερα όρια μιας στεγανοποιημένης επιτροπής.

Δεν έχω καμία διάθεση έγερσης αντιπαραγωγικών και ανώφελων ζητημάτων τοπικιστικής λογικής, ωστόσο ενδιαφέρομαι για την ικανοποίηση του κοινού αισθήματος των πολιτών του Νομού Ροδόπης και την ανταπόκριση στην ανάγκη άμεσης, τακτικής και θεσμικά κατοχυρωμένης πληροφόρησής τους για το θέμα του αγωγού το οποίο τους αφορά άμεσα και σε πολύ σημαντικό βαθμό. Συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις του Νομάρχη Έβρου μετά από τις παραπάνω επισκέψεις (π.χ. ότι «όσοι συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας και τους πολίτες», «λογοδοτούμε στην τοπική κοινωνία», «το έργο δεν μπορεί να γίνει για εμάς χωρίς εμάς», «οι τοπικοί φορείς θεωρούμε ότι το έργο είναι εθνικό και λέμε ναι, αλλά δεν θα δεχτούμε αυτό να γίνει χωρίς σεβασμό στον τόπο και στους ανθρώπους του») και θεωρώ υποχρέωσή μου να εντάξω και το Νομό Ροδόπης και τους πολίτες του στο πλαίσιό τους.

ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ λοιπόν των έως τώρα εξελίξεων στην παρακολούθηση του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και του γεγονότος ότι η νέα υπό σύσταση επιτροπή του άρθρου 35 του Νόμου 3734/2009 αναμένεται να εξαντλεί πρακτικά την ουσιαστική παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας στο έργο του αγωγού

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι θεωρώ ήδη ξεπερασμένη την επιδερμικής τεκμηρίωσης απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην 13421/29-1-2009 ερώτησή μου για τη μη συμμετοχή των πλέον σχετικών φορέων της Θράκης και του Νομού Ροδόπης στην επιτροπή αυτή

ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ της αντιμετώπισης των Νομών Ροδόπης και Έβρου επισήμως ως διοικητικών και κοινωνικών υποδιαιρέσεων αυξημένης εγγύτητας, όπως μαρτυρούν τόσο η ίδια η ύπαρξη της Υπερνομαρχίας Ροδόπης – Έβρου καθώς και οι ρητές προβλέψεις του ισχύοντος και πρόσφατα ψηφισθέντος Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου) περί Πρωτεύοντος Εθνικού Δίπολου για Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ξανά ο κ. Υπουργός εάν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το όλο και πιο οφθαλμοφανές πρόβλημα του νομοθετικά επιτακτικού περιορισμού των συμμετοχών στην υπό συγκρότηση Επιτροπή του Αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης μόνο σε εκπροσώπους του Νομού Έβρου και αν συνεπώς προτίθεται να τροποποιήσει τάχιστα το άρθρο 35 του Νόμου 3734/2009 στην κατεύθυνση της εκπροσώπησης και του Νομού Ροδόπης (π.χ. με το Δήμαρχο Σαπών ή το Νομάρχη Ροδόπης ή τον Υπερνομάρχη Ροδόπης – Έβρου) αλλά και φορέων πανθρακικής εμβέλειας όπως το ΤΕΕ Θράκης.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: