Δευτέρα, Μαΐου 18, 2009

Συνέντευξη στην εφημερίδα ''ΝΙΚΗ''

Ο Γιώργος Πεταλωτής παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα των Αθηνών «Η Νίκη» (στο δημοσιογράφο Χρ. Κιούπη), η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 10ης Μαΐου με υπέρτιτλο «Προτεραιότητα η οικονομία – Ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης μας διασύρει διεθνώς».

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης καθώς και το ακριβές απόσπασμα του φύλλου της εφημερίδας «Η Νίκη» με τη συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή :


Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να μην συμβάλει στην παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη και τι σημαίνουν τα 5 λευκά και τα 3 «παρών» που βρέθηκαν στην ψηφοφορία;

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί «σεμνά και ταπεινά», που μόνον ως επιθεωρησιακή ¨ατάκα¨ μπορεί πλέον να ακούγεται, έκανε μια κεντρική επιλογή. Συγκάλυψη αντί αποκάλυψης, ατιμωρησία για τους ημέτερους, αντί κάθαρσης.

Στην υπόθεση Παυλίδη, αν και τον πρώην Υπουργό τον θεωρεί πλέον βαρίδι, και κατά την άποψή μου άνετα θα τον θυσίαζε για να απεμπλακεί και να αποδείξει ότι για μια φορά είναι υπέρ της δικαιοσύνης, κατέστη όμηρος της ίδιας της ανυπαρξίας της, της ατολμίας της, αλλά και της τακτικής της να καλύπτει όλα τα μέχρι τώρα σκάνδαλα.

Και δυστυχώς, μετέτρεψε μια απλή διαδικασία σε ανοιχτή απειλή προς τους βουλευτές της, για την παραμονή ή μη στην εξουσία.

Γιατί η κυβέρνηση δεν δέχτηκε καμία από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διερεύνηση σκανδαλωδών υποθέσεων, όπως για παράδειγμα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη SIEMENS;

Πέραν της εμμονής της να καλύπτει τα πάντα, η ΝΔ δεν δέχεται τη διερεύνηση των σκανδαλωδών υποθέσεων, όπως και της SIEMENS, που στοιχίζουν στον ελληνικό λαό χρήματα και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας αξιοπιστία, για να μπορεί να λασπολογεί και να εκμεταλλεύεται την κοινή ρήση «όλοι ίδιοι είναι». Μέσα στο « ίδιοι» συμπεριλαμβάνοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ, κρύβει τις δικές της ευθύνες και πιστεύει ότι εμποδίζει τον απλό πολίτη να διακρίνει τις μεγάλες διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι είναι ανοίκειες οι επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη;

Το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και σύσσωμη η αντιπολίτευση πλέον, επανειλημμένως έχει διαπιστώσει την πλήρη εναρμόνιση μερίδας της ανώτατης ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση του Καραμανλή. Υπάρχει σαφέστατα σύστημα που προετοιμάζει και κατευθύνει την πλήρη κάλυψη των επικίνδυνων για την Κυβέρνηση υποθέσεων. Ειδικά για εμένα, που άσκησα δικηγορία επί 19 χρόνια, μου ήταν υπερβολικά δύσκολο να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος συνδυασμός διαπλοκής. Δυστυχώς όμως, αποδεικνύεται ότι οι παρεμβάσεις είναι εξόφθαλμες, παρόλο που καταγγέλλονται από όλα τα άλλα κόμματα. Πέραν τούτου, ως ΠΑΣΟΚ και αυριανή κυβέρνηση πέραν της καταγγελίας, έχουμε χρέος να επιβεβαιώσουμε αλλά και να δεσμευτούμε για την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Γιαυτό προτείνουμε και την θεσμική της κατοχύρωση.

Ποιό είναι το σχόλιο σας για το δίλημμα «σκάνδαλα ή οικονομία» που τίθεται στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών;

Πρώτη προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική και η οικονομία. Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, η δυσάρεστη βεβαίως συζήτηση για τα σκάνδαλα έχει σχέση με τη διαφθορά και τη διαφάνεια. Και δεύτερον, είναι τελείως ανυπόστατο να κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ ότι επιλέγει τα σκάνδαλα από την οικονομία, όταν για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει μια πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση για την οικονομία που αγγίζει περισσότερο τον έλληνα πολίτη. Άρα σαφώς το συμφέρει να μιλάει για την οικονομία απ’ οτιδήποτε άλλο, με δεδομένο την σημερινή πλήρη κατάρρευσή της. Όταν όμως μας έρχονται υποθέσεις διαφθοράς από την ίδια τη Δικαιοσύνη, εάν δεν ασχοληθούμε, γινόμαστε συνένοχοι και επιτείνουμε το αίσθημα της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων.

Τι φταίει για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κατά πόσο αυτή μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση;

Σαφέστατα η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί νησίδα στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Λόγω της μικρής της όμως παραγωγικής βάσης, της έλλειψης βιομηχανίας και σύγχρονων οικονομικών μορφών έχει την ευκαιρία να βιώσει την διεθνή κρίση σχετικά ακίνδυνα και καθυστερημένα. Όμως αυτό προϋποθέτει σχέδιο, ετοιμότητα και λειτουργία οικονομικού επιτελείου ευθυγραμμισμένο σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Αντιθέτως, παρατηρούμε τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να κατακρίνει την ¨πολιτική Αλογοσκούφη¨, λες και ο κ. Παπαθανασίου δεν ήταν Υφυπουργός Οικονομίας ή η Κυβέρνηση δεν έχει συλλογική ευθύνη και συνέχεια.

Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει σαφώς τον εκνευρισμό της από την αμηχανία και τον ερασιτεχνισμό της ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να διασυρόμαστε διεθνώς. Μέσα από την κρίση όμως αυτή έχουμε χρέος ως ΠΑΣΟΚ να δώσουμε μια καινούργια διάσταση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, και αυτό ήδη γίνεται με συνέπεια, γνώση και ευρηματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της περιόδου 2000-2004;

Τα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση και η πρόσφατη εσωκομματική μας κρίση ανέδειξαν όλες τις παθογένειες ενός προοδευτικού, σοσιαλιστικού κόμματος που κυβέρνησε την χώρα για είκοσι περίπου χρόνια. Μάλλον ήταν μοιραίο να υπάρξει ένα αίσθημα ¨κυβερνητισμού¨ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύω ότι φθάσαμε σε κατάσταση πολύ σκληρής δοκιμασίας, αυτοκριτικής, ιδεολογικής αναζήτησης, διερεύνησης προσωπικών συμπεριφορών και σήμερα έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Κρατάμε τα πολλά θετικά του ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε την ελληνική κοινωνία και απορρίπτουμε ώριμα τα αρνητικά. Κι αυτό όχι σχηματικά, γιατί εάν δεν το κάνουμε, δεν μας εμπιστεύεται ξανά ο απλός πολίτης. Και τα μηνύματα πλέον για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ θετικά.

Με τι διαφορά έναντι της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να μιλήσει για καθαρή νίκη;

Τις συγκεκριμένες διαφορές τις βάζει η ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα της. Νίκη για το ΠΑΣΟΚ θα είναι εάν είναι πρώτο κόμμα, καταβάλλοντας βεβαίως προσπάθεια για τη μεγαλύτερη διαφορά. Για να αντιληφθούμε όμως το μέγεθος της νίκης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΝΔ υπερίσχυε του ΠΑΣΟΚ κατά 9 μονάδες.

Πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών και πως σχολιάζετε την άποψη ότι η θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή λήγει τον Μάρτιο του 2010;

Αν και το Σύνταγμα ορίζει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, η ανυπαρξία της ΝΔ, λίγο μόλις χρόνο μετά την επανεκλογή της το 2007, αναγκάζει όλο το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί προεκλογικά, με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα. Επειδή υπάρχει όμως πλήρης δυσαρμονία κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος- κι αυτό είναι προφανέστατο- όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο σύντομα θα ανακάμψει η χώρα.

Διότι αναγκαστικά η θητεία της ΝΔ έχει λήξει προ πολλού. Έπεται η εκλογική της επικύρωση.

Κατά πόσο είναι εφικτή η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που είστε πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία;

Το ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό έχει πολλές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις. Όμως αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγενή προβλήματα λειτουργίας με τις δέκα περίπου ανομοιογενείς συνιστώσες του. Πιστεύω λοιπόν, ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει τις αδυναμίες του αυτές, αποκτήσει μια πιο θεσμική και σοβαρή προσέγγιση των πραγμάτων και απομακρυνθεί από φαινόμενα αλαζονείας που πρόσφατα επέδειξε, θα μπορούμε να συζητάμε για συνεργασία με πολλές διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: