Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Ερώτηση για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: ΟΣΔΕ 2009- Αποτυχία της ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με μεγάλη προχειρότητα και αδιαφάνεια τα θέματα της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και της διαχείρισης των δικαιωμάτων των αγροτών. Είναι επίσης γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης που υπεγράφη το 2006 με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση του ΟΣΔΕ και τη δημιουργία αξιόπιστου εθνικού συστήματος ελέγχων.

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις παρατάσεις που δόθηκαν, το σύστημα ξεκινά μόλις τώρα, πολύ καθυστερημένα και με ανεπαρκή οργάνωση, αλλά και με πολλές αμφιβολίες για την πλήρη και σωστή ολοκλήρωσή του.

Η σχετική τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει ανενεργή, και για άλλη μία φορά οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένα τιμολόγια που στην περίπτωση των μικρομεσαίων αγροτών είναι υπερδιπλάσια των περσινών και σε μία περίοδο που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Προσερχόμενοι λοιπόν οι αγρότες στις Ενώσεις για να υποβάλλουν τις δηλώσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους διαπιστώνουν και πάλι ότι η δέσμευση της κυβέρνησης παραμένει απλώς υπόσχεση, καθώς παραλόγως υποχρεούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν ποσό ανάλογο των δικαιωμάτων τους. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών όλης της χώρας είναι απολύτως δικαιολογημένες, καθώς επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η αφερεγγυότητα, η αναξιοπιστία και η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης.

Για το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως σαφές ότι το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες αλλά να καλυφθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Για ποιο λόγο δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση ρύθμισης του θέματος και αναγκάζονται για μια ακόμη φορά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να πληρώσουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε την εμπρόθεσμη και αποτελεσματική υλοποίηση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών και πότε εκτιμάτε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα; Θα καλυφθεί το κόστος ενεργοποίησης από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: