Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Ερώτηση για ομαλή λειτουργία των δύο νέων
Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Κομοτηνή

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την ολιγωρία της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ομαλής και ποιοτικής λειτουργίας των δύο νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Κομοτηνή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προχειρότητα και ολιγωρία στην προετοιμασία των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία των δύο νέων τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή – Μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου ανακαίνιση των πρώην κτιρίων του ΤΕΦΑΑ όπου προγραμματίζεται αρχικά να φιλοξενηθούν τα νέα αυτά τμήματα »

Βασικός παράγοντας οικονομικού και κοινωνικού δυναμισμού στη Θράκη είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στηρίζει την Παιδεία και αναπτύσσει μια αναξιόπιστη ρητορική περί διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων για αυτήν, έχει δε εκφράσει ρητά την πρόθεση να ενδυναμώσει τα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα τονώνοντας ακόμη παραπάνω τις περιοχές που τα φιλοξενούν, όπως η Κομοτηνή. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα προγραμματίστηκε η λειτουργία δύο νέων τμημάτων στην Κομοτηνή, ήτοι Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση δυστυχώς έχει παγιδευτεί σε μια στρεβλή αντίληψη προτεραιοτήτων. Ταυτίζει την ενίσχυση της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας με την καλοδεχούμενη πλην όμως αντιπαραγωγική και εντέλει υπονομευτική της Παιδείας αντίληψη για τη χρήση της εκπαίδευσης σε μικροπολιτικό πεδίο εντυπωσιοθηρίας, αγνοώντας τη θεμελιώδη παράμετρο της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων (καθώς και την παραμέληση της διάστασης του αναγκαίου ποιοτικού αποτελέσματος της λειτουργίας των Τμημάτων). Φαίνεται να μην αποδέχεται ότι για την άρτια λειτουργία των Τμημάτων πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις υλικοτεχνικής φύσης αλλά και ύπαρξης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού.

Παρά το γεγονός ότι η ανακαίνιση των πρώην κτιρίων του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή προβλέπεται να φιλοξενήσει, έστω και προσωρινά, τα νέα Τμήματα του Δημοκρίτειου και παρά το γεγονός ότι έχει ανατεθεί η σχετική εργολαβία από τον Οκτώβριο του 2008, έχει παρατηρηθεί απαράδεκτη στασιμότητα και ολιγωρία για την πρόοδο του έργου το οποίο πρακτικά δεν έχει ξεκινήσει, θέτοντας εν αμφιβόλω την ομαλή έναρξη της λειτουργίας τους από το Σεπτέμβριο.

Αλλά και στο θέμα της στελέχωσης των νέων Τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Πώς άλλωστε να συμβεί αυτό τη στιγμή που το σύνολο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού που υπολογίζονται σε ~330 (130 κενές οργανικές συν ~200 που υπολογίζονται οι επιπλέον απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος) εκ των οποίων οι 100 άμεσης ανάγκης.

Ο χρόνος κυλά αμείλικτος και δεν επιτρέπει περαιτέρω εφησυχασμό. Το κύρος του Πανεπιστημίου, υπό το κράτος του ανταγωνισμού πλέον από πάσης φύσεως κολέγια, και η αυτονόητη ανάγκη άρτιας υποδοχής των νέων φοιτητών πρέπει να προστατευθούν. Ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα δεν μπορεί να στιγματίζουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ελπίζοντας ότι τα νέα Τμήματα δεν θα έχουν την τύχη των παραμελημένων παλαιότερων και ότι και αυτή τη φορά δεν θα μετατεθούν κουτοπόνηρα οι όποιες ευθύνες στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η έναρξη των εργασιών ανακαίνισης των πρώην κτιρίων του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή (δηλαδή η προετοιμασία των κτιριακών υποδομών για τα νέα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή);

2. Θα είναι εγκαίρως έτοιμες οι κτιριακές υποδομές για να υποδεχθούν από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά τους φοιτητές των Τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή;

3. Υπάρχει μέριμνα και άρτια προετοιμασία για τη λοιπή υλικοτεχνική υποδομή και την επαρκή στελέχωσή τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: