Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2009

Ερώτηση για προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις
και ταυτόχρονη αδράνεια της κυβέρνησης

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με τους συναδέλφους του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Παπανδρέου Βάσω, Λοβέρδο Ανδρέα, Οικονόμου Βασίλη, Αθανασιάδη Αλέξανδρο, Γερανίδη Βασίλειο, Ντόλιο Γεώργιο, Τζάκρη Θεοδώρα, Χυτήρη Τηλέμαχο, Καρχιμάκη Μιχάλη), κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις και την ταυτόχρονη αδράνεια της κυβέρνησης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το παρακάτω :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη Θεοδώρα

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο

Θέμα: Προκλητικές Τουρκικές Παραβιάσεις – Αδράνεια της Κυβέρνησης – Χαμηλή Διαθεσιμότητα Πλοίων/Αεροσκαφών.

Ενώ από την 15 Ιουνίου 2009 υποτίθεται ότι έχει αρχίσει η εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ (θερινό μορατόριουμ ασκήσεων), ο αριθμός των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν ιδιαίτερα προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι καθώς και τους Φούρνους. Οι 15 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και οι τρείς υπερπτήσεις, σε μια μόνο ημέρα, αυξάνουν τα στατιστικά δεδομένα κατά το 1/3 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, που δεν ίσχυε το μορατόριουμ.

Την 18 Ιουνίου, παρενοχλήθηκε από τουρκικό σταθμό ραντάρ, σλοβακικό αεροσκάφος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, το οποίο εκτελούσε αποστολή επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποφυγή εισόδου λαθρομεταναστών. Πρόσφατα, παρόμοια παρενόχληση έγινε σε ελικόπτερο της Frontex που επιτηρούσε την περιοχή του Έβρου και σε ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που ενεργούσαν στη Σάμο-περιστατικό που αποκρύφτηκε από την κυβέρνηση.

Οι προκλήσεις κορυφώθηκαν ενώ είχε αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός και συζητούντο θέματα παράνομης μετανάστευσης και δυο ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, η οποία τελικώς ματαιώθηκε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιδρά στις παραπάνω ενέργειες, οι οποίες δεν προκαλούν μόνο τη χώρα μας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εμφανής η αδυναμία και αδράνεια του ΥΠΕΞ να εμφανίσει τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας σαν προκλήσεις απέναντι στην Ε.Ε. ακόμη και όταν παρενοχλούνται μέσα της Ε.Ε.

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ αυξάνουν οι φωνές αγωνίας για την επικίνδυνα χαμηλή διαθεσιμότητα αεροσκαφών και πλοίων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Η αδράνεια και αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας δημιουργεί ερωτήματα.

Η κυβέρνηση ενώ αδιαφορεί για την προμήθεια πυρομαχικών και τη συντήρηση των υπαρχόντων σύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων αρχίζει συζητήσεις για απόκτηση μεγάλου αριθμού νέων εξοπλισμών (φρεγατών, τεθωρακισμένων οχημάτων κλπ).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Έχει γίνει λεπτομερής ενημέρωση της Ε.Ε. για τον τρόπο που ενεργεί η Τουρκία στο θέμα προώθησης των λαθρομεταναστών ακόμη και με χρήση τουρκικών ακτοφυλακίδων και την φραστική παρενόχληση των μέσων επιτήρησης της Ε.Ε. από τουρκικούς σταθμούς εναερίου ελέγχου ;

2. Έχει αναδειχθεί στα διεθνή φόρα η συστηματική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ ;

3. Έχει γίνει διάβημα στη τουρκική πλευρά για τα παραπάνω, τα οποία συνέβησαν δυο ημέρες πριν την σχεδιαζόμενη επίσκεψη Ερντογκάν στην Αθήνα ;

4. Τι έχει γίνει από το Υπουργείο Άμυνας για να αυξηθεί η επικίνδυνα χαμηλή διαθεσιμότητα των πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω
ΛΟΒΕΡΔΟΣ Ανδρέας
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος
ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ Βασίλειος
ΝΤΟΛΙΟΣ Γεώργιος
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ Γεώργιος
ΤΖΑΚΡΗ Θεοδώρα
ΧΥΤΗΡΗΣ Τηλέμαχος
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: