Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2009

Ερώτηση για απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής οδοιπορικών των Αστυνομικών Υπαλλήλων

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μαζί με το συνάδελφό του Βασίλη Οικονόμου κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την απαράδεκτη καθυστέρηση των οδοιπορικών (ημερησίων εκτός έδρας αποζημιώσεων) των Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ (ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ) ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ»

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι της χώρας επιτελούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό έργο που απαιτεί από τη φύση του τη μετακίνησή τους, τις περισσότερες φορές υπό αντίξοες συνθήκες. Κατά τις μετακινήσεις τους είναι αυτονόητο ότι προκαλούνται προσωπικά έξοδα (διαμονή, διατροφή, καύσιμα κτλ.) τα οποία είναι δυσβάστακτα. Για πολλούς από αυτούς μάλιστα είναι επαναλαμβανόμενα και συσσωρεύονται σε εξαιρετικά υψηλά ποσά. Δυστυχώς, παρόλο που γίνεται έγκαιρα η εκκαθάριση των σχετικών οφειλών «εκτός έδρας», παρατηρείται μια απαράδεκτη βραδύτητα στην εξόφλησή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά τον τελευταίο καιρό η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει τους 18 μήνες! Η ασυνέπεια της Πολιτείας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ηθικό και το εισόδημα των ελλήνων αστυνομικών αν και απαιτεί από αυτούς να ανταποκρίνονται με επαγγελματισμό στα δύσκολα και με πολλές αντιξοότητες καθήκοντά τους.

Η απάντηση (7017/4/9565/20-3-2009) της Κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση (15631/6-3-2009) υπεκφεύγει επίτηδες όσον αφορά την υποχρέωση της Κυβέρνησης να μεριμνά για την τήρηση των σχετικών διαδικασιών εξόφλησης, απλά μνημονεύοντας τις προβλεπόμενες διατάξεις, οι οποίες όμως δεν έχουν εφαρμοσθεί ποτέ, με εξαίρεση τις μαζικές μείζονες μετακινήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων! Επίσης είναι απαράδεκτα παραπλανητική, αφού ενώ παραδέχεται ότι οι σχετικές διαδικασίες προβλέπουν προκαταβολή τουλάχιστον 50% των υποχρεώσεων που δημιουργούνται από τις μετακινήσεις, συνάγει αυθαίρετα το προδήλως αναληθές συμπέρασμα ότι αυτό δεν επιτρέπει την εκ των προτέρων και εξ’ ολοκλήρου καταβολή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Γιατί, γενικά, δεν αποκαθιστά οριστικά τις επαναλαμβανόμενες ατέλειες της διαδικασίας των εκτός έδρας αποζημιώσεων των αστυνομικών υπαλλήλων αν και έχει ομολογήσει ότι έχουν εντοπιστεί οι αιτίες και, ειδικότερα, πότε σκοπεύει να εξοφλήσει και σε ποιο ποσοστό τις δημιουργηθείσες έως τώρα υποχρεώσεις ;

2. Γιατί χρησιμοποιεί παραπειστικά επιχειρήματα που προκαλούν αβάσιμα και εντέλει ανυπόστατα συμπεράσματα, εμπαίζοντας τους συνεπέστατους αστυνομικούς υπαλλήλους και δεν προχωρά επιτέλους σε επαρκείς χρηματικές προκαταβολές, που να καλύπτουν τις αντικειμενικές ανάγκες για προσωπικά έξοδά τους όταν εκτελούν εκτός έδρας υπηρεσία ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: