Σάββατο, Ιουνίου 20, 2009

Ερώτηση για εγκατάλειψη των Κέντρων
Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

3. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέμα: Πλήρης εγκατάλειψη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α) από την κυβέρνηση.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α) δημιουργήθηκαν το 2000 από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, και εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Πρόκειται για την μοναδική δομή κοινωνικού κράτους για τα παιδιά με επίκεντρο την εναλλασσόμενη δημιουργική απασχόλησή τους.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους περισσότερες από 20.000 οικογένειες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα 240 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.-Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.) που λειτουργούν στην επικράτεια. Εκεί 1000 εξειδικευμένοι επιστήμονες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, να τα εκπαιδεύσουν και να τα ψυχαγωγήσουν μέσα από την λειτουργία εργαστηρίων Μουσικής , Κίνησης, Χορού και Άθλησης, Βιβλίου, Θεάτρου και Εικαστικών. Από τα Κέντρα αυτά όμως δεν ωφελούνται μόνο τα παιδιά, τα οποία αναπτύσσονται σε ένα ασφαλές παιδαγωγικό περιβάλλον αλλά και οι εργαζόμενοι γονείς.

Τα τελευταία χρόνια τα Κ.Δ.Α.Π.–Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α λειτουργούσαν ακολουθώντας τη βασική φιλοσοφία του προγράμματος. Η εκπαίδευση περιελάμβανε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, έξω από το πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος και της αυστηρής πειθαρχίας που επιβάλλει. Εξειδικευμένο προσωπικό βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στον πολιτισμό. Μουσικοί, Γυμναστές, Θεατρολόγοι, Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Ζωγράφοι, Χορογράφοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικοί Φροντιστές, απασχολούνται εκεί για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν, σ΄ ένα πλαίσιο αποδοχής, τα συναισθήματα και τους φόβους τους, να ξεπεράσουν συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, να αναπτύξουν δεξιότητες που ευνοούν την κοινωνικοποίηση.

Δυστυχώς όμως, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 46855/1622 (ΦΕΚ Β’ 1186/26.6.2008) όπως τροποποιήθηκε από τις ΚΥΑ 60460/2171 (ΦΕΚ Β’ 22661/28.8.2008) και την 9.2776/3.553 (ΦΕΚ Β΄ 8031/6-4-2009) καθώς και την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Ο.Ε.Ε. για το 2009 είναι ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη απαξίωση του ο θεσμού των Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π.μεΑ .

Τα προβλήματα που δημιούργησε το νέο σύστημα είναι πολλά. Κατ΄ αρχάς, τα ΚΔΑΠ υποβιβάστηκαν από κέντρα δημιουργικής άσκησης σε κέντρα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας. Η Κυβέρνηση δηλαδή επιδιώκει την πλήρη απαξίωση των ΚΔΑΠ με αλλαγή του στόχου τους καθώς από δημιουργικά κέντρα μετατρέπονται σε «παρκινγκ» παιδιών. Τα αυστηρά κριτήρια επιλογής ωφελουμένων αποκλείουν από τα ΚΔΑΠ τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων, οικογενειών που έχουν εισόδημα άνω των 24.000 Ευρώ, μεταναστριών χωρίς ασφάλιση, μακροχρόνια ανέργων μητέρων, απασχολούμενων με τα οικιακά, εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωση από τον Σεπτέμβριο και μετά 240 Κ.Δ.Α.Π.- Κ.Δ.Α.Π.μεΑ και πάνω από 20.000 δικαιούχων. Παράλληλα δικαιούχος της πράξης ορίστηκε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, ένας φορέας ακατάλληλος να διαχειριστεί τα Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α αλλά και να κρίνει την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, σύμφωνα με την οποία ένα παιδί θα γίνει δεκτό ή όχι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων σε αυτά, ο αριθμός των Κέντρων μέρα με τη μέρα συνεχώς μειώνεται, ενώ μέχρι σήμερα 36 Κέντρα έχουν κλείσει. Ενώ ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά δεν πρόκειται να έχουν αίσιο τέλος. Ήδη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβριο, ενώ οι Δήμοι προσπαθώντας να διαφυλάξουν την λειτουργία των ΚΔΑΠ με κάθε τρόπο, χρηματοδοτούν προσωρινά την εργασία των εργαζομένων και των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά κατά την δημιουργική τους απασχόληση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Απασχόλησης ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ για τις χρονιές 2007- 2013, τα χρήματα αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα στους Δήμους. Δεν είναι λίγοι οι Δήμαρχοι, ειδικά στην Περιφέρεια, που δηλώνουν ότι με το νέο καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οικονομικά το συνολικό κόστος για την εύρυθμη λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π.μεΑ με συνέπεια το κλείσιμο των κέντρων και την απόλυση των εργαζομένων.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβάνοντας επιπλέον υπ’ όψιν την επιτακτική ανάγκη να θωρακισθεί δημογραφικά η χώρα μας, άρα να διαμορφωθούν οι βέλτιστες δυνατές συνθήκες ανατροφής και ανάπτυξης των παιδιών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων καθώς εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι το νέο καθεστώς λειτουργίας οδηγεί εμπράκτως σε υποβάθμιση του θεσμού;

2. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προστατεύσουν και να εμπλουτίσουν το αντικείμενο λειτουργίας των ΚΔΑΠ, προκειμένου να μην υποβιβαστούν σε «πάρκινγκ» παιδιών;

3. Θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην αύξηση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ αφού αυτά αναμφισβήτητα εμπίπτουν στις δομές κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα στήριξης της ελληνικής οικογένειας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: