Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2009

Ερώτηση για Ο.Π.Α.Δ.
Τα χρέη και ελλείματα έφτασαν τα 2 δις € !!!

Αθήνα 15-07-2009

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ

1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

3. ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

4. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αγωνιούν. Επιτέλους να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία του Οργανισμού Ασφαλισμένων του Δημοσίου»

Η τοπική κοινωνία του Νομού Ροδόπης, μεγάλο μέρος της οποίας αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους, αφού η πρωτεύουσά του, η Κομοτηνή, αποτελεί περιφερειακό Διοικητικό Κέντρο, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας, παρακολουθούν με έντονη ανησυχία τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.), σε σημείο στάσης πληρωμών. Τα οξύτατα ταμιακά του προβλήματα, εξαιτίας των πράξεων ή παραλείψεων της Κυβερνητικής πολιτικής, οδηγούν σιγά σιγά τα ταμιακά του ανοίγματα σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο παρά τις κατά καιρούς καθησυχαστικές απαντήσεις. Χρέη και ελλείμματα του ΟΠΑΔ προσεγγίζουν πλέον το δυσθεώρητο ύψος των 2 δις €! Δεν είναι καθόλου παρήγορο το άτυπο επιχείρημα περί συνολικότερων προβλημάτων των Ταμείων αλλά και το γεγονός ότι γενικά το Κράτος εμφανίζει πρακτικά συμπτώματα πτώχευσης.

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας ή αδυναμίας όσον αφορά τον ΟΠΑΔ, είναι ότι ανακύπτουν συνεχώς πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διεύρυνση των χρόνων αναμονής για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) και το μέλλον αναμένεται χειρότερο αν αρχίσουν να αντιδρούν δυναμικά όλοι εκείνοι που έχουν λαμβάνειν από τον ΟΠΑΔ. Ενδεικτικά, οι ασφαλισμένοι διαπιστώνουν ότι ήδη έχουν περικοπεί τουλάχιστον 89 εξετάσεις, ενώ οι φαρμακοποιοί ενεργοποιούν ξανά το «όπλο» της διακοπής εκτέλεσης συνταγών, ζητώντας χρήματα από τους ασφαλισμένους και πιθανότατα το ίδιο θα πράξουν και οι ιατροί. Επίσης, σήμερα υπάρχει λίστα αναμονής δύο ετών για το εφ άπαξ ενώ σε όλη την κακοδαιμονία του ΟΠΑΔ θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η πίεση που θα επιφέρει η ενδεχόμενη έξοδος γυναικών από το Δημόσιο μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση ορίων ηλικίας. Μια ακόμη παράμετρος επιβάρυνσης του ΟΠΑΔ είναι και οι αναμενόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα καταθέσουν μέσα στο καλοκαίρι πολλοί εκπαιδευτικοί.

Πέραν όλων αυτών βέβαια, η Πολιτεία εμφανίζει μια απογοητευτική και μελαγχολική εικόνα κακοπληρωτή, σε σημείο που πλέον τραυματίζει συνολικά το κλίμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, πράγμα που πολλές φορές έχει αναδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

1. Έχει καταστρώσει η Κυβέρνηση κάποιο συγκεκριμένο και συντονισμένο σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα του ΟΠΑΔ;

2. Εάν ναι, τι προβλέπει ο σχεδιασμός αυτός;

3. Μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι την «εξυγίανση» του ΟΠΑΔ, μέσω αντιπαραγωγικών και ρηχής λογικής χαρατσιών στους μισθούς τους, είτε πρόκειται για έκτακτη επί τούτου εισφορά είτε για αισθητή αύξηση των εισφορών τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: