Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2009

Ερώτηση για τις αλιευτικές δραστηριότητες
κατά τη θερινή περίοδο στα διεθνή Ύδατα

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μαζί με άλλους συναδέλφους του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τις αλιευτικές δραστηριότητες κατά τη θερινή περίοδο στα διεθνή Ύδατα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

ΘΕΜΑ: «Αλιευτικές δραστηριότητες κατά τη θερινή περίοδο στα διεθνή Ύδατα».

Επανέρχομαι για πολλοστή φορά με γραπτή μου ερώτηση σε ένα θέμα για το οποίο ποτέ δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση. Μόλις πρόσφατα, έθεσα το ζήτημα της αλίευσης από Τούρκους ψαράδες των ιχθυοαποθεμάτων στο Αιγαίο, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή. Παρά το ότι από εμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης το θέμα ετέθη δύο φορές, παρά τη σχετική αναφορά με δηκτικό μάλιστα τρόπο από τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο, ο παριστάμενος Υπουργός κ. Χατζηγάκης ετήρησε σιγήν ιχθύος, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε.

Ίσως ο έμπειρος κοινοβουλευτικός κ. Χατζηγάκης, επέλεξε τη σιωπή για να ξεπεράσει ένα θέμα, το οποίο αγνοούσε ή την αδράνεια του Υπουργείου, όπως πιθανόν να γνώριζε. Το θέμα μας βεβαίως είναι το πώς μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους οι εκατοντάδες οικογένειες ψαράδων της περιοχής μας, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο διαπιστώνουν ότι τα ιχθυοαποθέματα λιγοστεύουν μέχρι εξαφανίσεως.

Μόλις πρόσφατα, πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας ΓΝΩΜΗ, αναφέρεται στο θέμα και κάνει λόγο για μείωση των αλιευμάτων, που φθάνει το 75% και σύγχρονη αλλοίωση του είδους της σύνθεσής τους, όσον αφορά τα είδη των ψαριών.

Σε παλαιότερες ερωτήσεις μας, είχαμε αναφέρει ότι μια παραγωγική δραστηριότητα, που έχει σχέση με την ταυτότητα της πόλης της Αλεξανδρούπολης, αλλά και άλλες παραλιακές πόλεις και οικισμούς του Θρακικού πελάγους διαρκώς φθίνει, ενώ την ίδια στιγμή μεγεθύνεται ο αλιευτικός στόλος της γειτονικής Τουρκίας.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι εάν το Υπουργείο εξακολουθεί να σιωπά, η Κυβέρνηση να αδρανεί εν γένει και οι αρμόδιες υπηρεσίες να «καθεύδουν» παρακολουθώντας την καταστροφή των ιχθυοαποθεμάτων στο Αιγαίο, όπως έγκυρες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν, τότε τα μόνα αλιεύματα που θα μπορούν να καταναλώνουν οι Έλληνες, είναι εισαγόμενα και ιχθυοτροφείου.

Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάποιος τρόπος, μέσω του οποίου μπορεί να συγκινηθεί η κυβέρνηση και να ασχοληθεί με το θέμα, αναλαμβάνοντας κάποια πρωτοβουλία σε διμερές επίπεδο, ή θέτοντας το θέμα στην Ε.Ε κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία. Ο συνήθης τρόπος μέσω του οποίου ενεργοποιούνται κάποια αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η κοινωνική ένταση δηλαδή, ή οι κινητοποιήσεις, είναι δύσκολο να υπάρξουν, γιατί το φαινόμενο της καταστροφής μιας σημαντικής πλουτοπαραγωγικής περιοχής εξελίσσεται σταδιακά, όπως σταδιακά εξελίσσεται και η μείωση της δυναμικότητας του αλιευτικού μας στόλου και η μείωση των απασχολούμενων οικογενειών με την αλιεία.

Φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τα παράλια της Θράκης, εμείς παρακολουθούμε δια γυμνού οφθαλμού τα Τουρκικά αλιευτικά να αλωνίζουν το Αιγαίο, να καταστρέφουν τρυγώντας κυριολεκτικά τον ενάλιο πλούτο του, με απαγορευμένα για τους Έλληνες αλιείς εργαλεία και σε απαγορευτικές χρονικές περιόδους, που έχουν στόχο την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Μελαγχολώ κυριολεκτικά βέβαια όταν σκέφτομαι ότι για το θέμα της λαθρομετανάστευσης η Τουρκία δια του αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υπουργού, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία συμφωνία επανεισδοχής γιατί θα επωμισθεί αυτή το βάρος των παράνομων μεταναστών.

Μελαγχολώ κυριολεκτικά όταν οι παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από Τουρκικά μαχητικά εξελίσσονται σε χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά, ενώ η απάντηση της Τουρκίας στα Ελληνικά διαβήματα είναι περίπου «γιατί πράγμα μιλάτε».

Μελαγχολώ κυριολεκτικά όταν νοιώθω ότι είναι απολύτως προβλέψιμη η απάντηση της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ερώτηση που καταθέτω. Η Τουρκία δηλαδή δεν είναι χώρα της Ε.Ε, ή δεν υπάρχουν διμερής συμφωνίες κ.τ.λ. Σκέψεις για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους μιας κυβέρνησης η οποία βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, μάλλον δεν μπορούν να υπάρξουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Εάν η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αλίευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ή της Ε.Ε.

Ημερομηνία 15-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: