Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2009

Κείμενο σχεδίου ομιλίας σε συζήτηση νομοσχεδίου για τις "Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιριών"

Κείμενο σχεδίου ομιλίας του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή που αφορούσε τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιριών». Η ομιλία που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη 7 Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της αποχώρησης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση διαμαρτυρόμενη για την προσβολή του Κοινοβουλίου από την πρακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί με τη μέθοδο των τροπολογιών, εν προκειμένω την τροποποίηση διατάξεων του ΕΣΠΑ (Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) με υπερμεγέθη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο

Κύριοι συνάδελφοι

Οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε σοβαρά για την εξέλιξη του ΕΣΠΑ γενικότερα και όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της τροπολογίας που εισάγει αντιδεοντολογικά η Κυβέρνηση. Ένα ΕΣΠΑ που απέκτησε δαιδαλώδη, πνιγηρή δομή διαχείρισης, ένα ΕΣΠΑ που δεν γίνεται κατανοητό όχι μόνο από το μέσο πολίτη αλλά και από τους ειδικούς, άρα στερείται διαφάνειας. Ένα ΕΣΠΑ σκόπιμα συγκεντρωτικό από το 2007. Το οποίο παρά την πλούσια εμπειρία των κρατικών υπηρεσιών μετά από πολυετή τριβή με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αυτού του τύπου, λογικά θα έπρεπε να είναι πολύ απλούστερο, ταχύτερο και διαφανέστερο.

Με τη σημερινή υπό συζήτηση τροπολογία τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις των Π.Δ. 274/2000 και 17/2001, αναφορικά με τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προγραμμάτων και δράσεων που υποβάλλονται από επιχειρήσεις, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία. Εκείνο που είναι απορίας άξιον είναι η μεγάλη καθυστέρηση για να προβείτε σε μια κατ΄ αρχήν σημαντική κίνηση, που επιτρέπει την πλήρη ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη εκείνων των επιχειρηματικών δράσεων και υποδομών καινοτομίας και έρευνας που μαζί με την πράσινη ανάπτυξη (με την οποία συμπλέκονται δυναμικά) αφορούν το μέλλον.

Είμαστε στον τρίτο χρόνο του ΕΣΠΑ και η έλλειψη συνεκτικού σχεδιασμού για το μέλλον της χώρας ξεγυμνώνεται με αυτή την τροπολογία μαμούθ, η οποία πόρρω απέχει από τα διαλαμβανόμενα της πρόσφατη αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 36, παρ. 7) για την απαραίτητη διαβούλευση πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων. Εσείς, με την κατάχρηση της μεθόδου των τροπολογιών, προσβάλλετε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, και κάνετε την εξαίρεση κανόνα.

Η τραγική ειρωνεία για το θέμα της τροπολογίας αυτής είναι τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβέρνησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό. Βρισκόμαστε στον τρίτο θυμίζω χρόνο του ΕΣΠΑ, του Δ΄ΚΠΣ, και δεν απορροφήθηκε πρακτικά ούτε ένα ευρώ. Απλά και μόνο λόγω των ευρωεκλογών ξεκίνησε ένας επικοινωνιακός «αγώνας δρόμου» με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αμελητέες ενεργοποιήσεις πόρων 1,1 δις € (4,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης) και πραγματοποιήσεις (απορροφητικότητα) 376 εκ € (1,4% του συνόλου). Αν θέλετε μια σύγκριση, να θυμίσουμε ότι η πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ για αντίστοιχη περίοδο (2000-2002) ήταν 20% η ενεργοποίηση και 8% οι πραγματοποιήσεις. Και υποτίθεται ότι εσείς είστε πιο έτοιμοι, με περισσότερο έμπειρο μηχανισμό, περισσότερους πόρους, με νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θερμά υποστηρίξατε στη Βουλή απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Το ΕΣΠΑ είναι κοινό μυστικό ότι είναι δυσλειτουργικό και τυγχάνει επικοινωνιακής διαχείρισης με την ανακοίνωση και «δρομολόγηση» προγραμμάτων τα οποία θα τρέξουν στο μέλλον, χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει να εγγράφουν δαπάνες, γεγονός που προκάλεσε μάλιστα και επισήμως τα παράπονα της Ε.Ε. Για να μην αναφερθούμε στο πόσο ανέτοιμοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι για να το διαχειριστούν ή για το πόσο πίσω είμαστε στον τομέα των μελετών.

Αν μιλήσω και ειδικά για την περιφέρειά μου, τη Ροδόπη, το ΕΣΠΑ της έχει προσφέρει ως τώρα μια αναιμική εκκίνηση σε παραδοσιακές δράσεις όπως η οδοποιία, έτσι, για τα προσχήματα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να θεμελιώσει το Γ’ ΚΠΣ με έγκαιρη χρηματοδότηση μελετών, τώρα μόλις ενεργοποιείται η αντίστοιχη Συλλογική Απόφαση για τις μελέτες (ΣΑΜΠ) στο Νομό Ροδόπης. Πότε θα παραγάγει μελετητικά αποτελέσματα; Μετά από 2 έτη! Το 2011! Μέχρι τότε οι τελικοί δικαιούχοι θα βρίσκονται χωρίς μελέτες! Με το ΕΣΠΑ να λήγει το 2013! Και έναρξη το 2007! Το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» πάλι, είναι πρακτικά ανενεργό πρόγραμμα. Γνωρίζετε κύριοι της Κυβέρνησης ότι τα λεφτά που προοριζόταν για αναδασμούς έχουν μηδενιστεί και οι σχετικοί πόροι μεταφέρονται σε άλλα έργα; Κοροϊδέψατε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και του δίνετε τελικά για τις υποδομές του κονδύλια από το ΕΣΠΑ μειωμένα κατά 43% σε σχέση με τις υποσχέσεις σας. Και σήμερα τολμάτε να μας φέρνετε τροπολογία για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη!

Το πρόβλημα που έχετε προκαλέσει είναι ακόμα πιο φανερό αν συζητήσουμε για το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας το 2009 θα μπορούσε να διεκδικήσει κοινοτικούς πόρους 9 δισ. για τα τρία πρώτα χρόνια (2007-2009), οι πιστώσεις για το ΕΣΠΑ το 2009 είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ενώ η Ε.Ε, αύξησε τις προκαταβολές προς τα κράτη μέλη και επιπλέον έδωσε το πράσινο φώς για τη χρηματοδότηση έργων με 100% κοινοτικούς πόρους για το 2009-2010, με την προϋπόθεση ότι η αναλογούσα εθνική συμμετοχή θα καλυφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ούτε τόσο ευνοϊκό περιβάλλον δεν μπορείτε να εκμεταλλευθείτε! Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να διαφημίζετε τη «δυναμική» εκκίνηση του ΕΣΠΑ με λογιστικά τρικ (απεντάξεις, ματαιώσεις και μεταφορές έργων του Γ' ΚΠΣ), το μέγεθος των οποίων είναι άγνωστο και δεν έχει γίνει δυνατόν να μετρηθεί.

Μαθαίνουμε, ακόμη, από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου ότι μόνον ως απογοητευτικές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι έως τώρα επιδόσεις του ΕΣΠΑ, με κίνδυνο μάλιστα να επιδεινωθεί εξ αυτού του λόγου, η εκτέλεση του ούτως ή άλλως εξαιρετικά προβληματικού προϋπολογισμού του 2009. Με βάση τα στοιχεία αυτά εμφανίζεται μια εικόνα κατάρρευσης στις εισροές πόρων για τα ΚΠΣ το πρώτο τετράμηνο του 2009 και αντί για 2,2 δις € που προβλεπόταν έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα 800 εκ. δημιουργώντας υστέρηση σε ένα μόνον τετράμηνο ύψους 1,4 δις €!

Πιέσαμε σαν ΠΑΣΟΚ για τα χάλια αυτά από πολύ νωρίς, με κάθε ευκαιρία, πριν την κρίση και μετά την κρίση, αλλά εις μάτην. Προτεραιότητα πάντα είχαν οι σπατάλες του κομματικού σας κράτους κύριοι της Κυβέρνησης, τέτοιες που ουδέποτε στο παρελθόν είχε διανοηθεί κανείς να διαπράξει, ακόμα και σε λιγότερο ασφυκτικούς δημοσιονομικά καιρούς.

Στην ουσία της τροπολογίας για το ΕΣΠΑ τώρα, θα ήθελα να επαναλάβω την αίσθησή μου ότι είναι κάποιοι μικροκομματικοί λόγοι χειραγώγησης κονδυλίων για πολιτικά μεροληπτικούς σκοπούς, που ένα πιθανά χρήσιμο κατ΄αρχήν νομοθέτημα, δίνει το σύνθημα της κατασπατάλησης πόρων σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δράσεις. Έτσι ενδεικτικά:

• Διευρύνονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης και σε μη παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς πράγμα παράδοξο και ύποπτο

• Φαίνεται να ξεχειλώνουν εγκληματικά οι επιλέξιμες δαπάνες ακόμη και σε γήπεδα ή κτίρια, ενώ από καιρό ακούτε νουνεχείς υποδείξεις με ένα ηχηρό «φθάνει πια» σε τέτοιες επιδοτήσεις που έχουν ανεπαρκές πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία

• Ένας ακόμη τύπος Επιτροπής, δηλαδή παρακολούθησης ανά προκήρυξη ή δράση, προστίθεται στο τεράστιο και αντιπαραγωγικό πλήθος των Επιτροπών που έχουν συσταθεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας

Στην πράξη, επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε τα κονδύλια για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, με τρόπο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαθέτει κατά το δοκούν τα κονδύλια της Έρευνας για πελατειακούς λόγους, σε άσχετα με την έρευνα έργα ή δράσεις. Το μήνυμα που δίνετε στην ελληνική κοινωνία είναι σαφές και είναι παλαιοκομματικό.

Ασκείτε πεζή και ανέμπνευστη διαχείριση κύριοι της Κυβέρνησης. Ζείτε σε παρελθούσες δεκαετίες και τα εργαλεία σας και η πολιτική σας είναι παρωχημένα. Δυστυχώς για μας, δεν είστε προσηλωμένοι σε ένα άλλο, νέο, ελπιδοφόρο αναπτυξιακό μοντέλο που τόσο χρειάζεται ο τόπος και το αποδεικνύεται και με την τεράστια σημερινή τροπολογία αλλά και με την πολιτική σας όπως π.χ. τα προγράμματα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων για επενδύσεις μέχρι 300 χιλ. ευρώ (55% για την Αττική και το Ν. Θεσσαλονίκης και έως 65% για την υπόλοιπη επικράτεια) χωρίς όμως στοιχειώδη κριτήρια και σοβαρή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που επιζητούμε σαν χώρα για να έχουμε παραγωγικό μέλλον.

Οι όψιμες προσπάθειες επίσπευσης της υλοποίησης του ΕΣΠΑ προδίδουν επιπολαιότητα, προχειρότητα και ανευθυνότητα. Παραβιάζετε προγραμματικά κείμενα, αντλώντας πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), πόρους δηλαδή οι οποίοι έχουν προβλεφτεί και προγραμματιστεί για σημαντικά έργα υποδομής στην Ελληνική περιφέρεια και τα εντάσσεται στους προεκλογικούς σας σχεδιασμούς. Το μήνυμα των καιρών είναι ένα: Αλλάξτε! Ας βοηθήσουμε όλοι να αλλάξουμε, γιατί αλλιώς όντως θα βουλιάξουμε. Κι αυτό δεν είναι φθηνή κινδυνολογία. Είναι ένας γνήσιος προβληματισμός. Δυστυχώς ο μηχανισμός του ΕΣΠΑ πάσχει, είναι ολοφάνερο, και είναι ανέτοιμος να δώσει τη μάχη της υλοποίησης των δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: