Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2009

Ερώτηση για καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών
Δημοσίου σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

Η Κυβέρνηση κύρηξε στάση πληρωμών !!!

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, με θέμα τις απαράδεκτες και επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις εξόφλησης συμβατικών οφειλών του Δημοσίου σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίες πρακτικά ισοδυναμούν με στάση πληρωμών, προκαλώντας ευρύτερο κοινωνικό προβληματισμό και ανησυχία.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα 09-07-2009

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ

1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Απλήρωτοι οι γιατροί και φαρμακοποιοί του Ν. Ροδόπης που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο – Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών»

Η τοπική κοινωνία του Νομού Ροδόπης παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό την επαναλαμβανόμενη τακτική της Κυβέρνησης να μην εξοφλεί έγκαιρα τις υποχρεώσεις της έναντι των ιατρών που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης των οφειλομένων σε αυτούς, από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.), σε σημείο στάσης πληρωμών, προβληματίζει όλους τους πολίτες, εκτός από τους θιγόμενους ιατρούς, διότι μαρτυρά οξύτατα ταμιακά προβλήματα εξαιτίας της Κυβερνητικής πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία έντονα έχει αναδείξει τα προβλήματα αυτά, που επιδεινώνουν το δημόσιο δανεισμό σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο. Έλαβε καθησυχαστικές απαντήσεις από την Κυβέρνηση, ψευδείς και παραπλανητικές όπως αποδεικνύεται καθημερινά με τη διάχυτη πλέον πεποίθηση ότι το κράτος εμφανίζει πρακτικά συμπτώματα πτώχευσης.

Στην 9754/11-11-2008 Ερώτησή μου για τον κίνδυνο διακοπής των συμβάσεων των ιατρών με το δημόσιο και το ενδεχόμενο να μην εξυπηρετούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υγείας και Εσωτερικών, έλαβα απαντήσεις υπεκφυγής. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας, στην 155590/5-12-2009 απάντησή του με διαβεβαίωσε παραπειστικά ότι «ρυθμίστηκε η εξόφληση των δεδουλευμένων του ΟΠΑΔ, τα οποία είναι από τον Ιανουάριο του 2008». Παρέλειψε εντέχνως να αναφερθεί στο σκέλος της Ερώτησής μου «σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αποκαταστήσουν το κύρος της Πολιτείας, δηλαδή αν εφεξής θα εξασφαλίσουν την τακτική καταβολή των υποχρεώσεων αυτών».

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας ή αδυναμίας, είναι ότι σήμερα πολλοί γιατροί του Ν. Ροδόπης έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα έτος (από τον Ιούνιο του 2008), δεν ισχύει δηλαδή η διαβεβαίωση περί εξόφλησης των οφειλών από τον Ιανουάριο του 2008, την οποία επισήμως επικαλέστηκε το Υπουργείο Υγείας το Δεκέμβριο του 2008.

Η Πολιτεία συνεχίζει λοιπόν αμέριμνη να εμφανίζει μια απογοητευτική και μελαγχολική εικόνα κακοπληρωτή, σε σημείο που πλέον τραυματίζει συνολικά το κλίμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι ακόμη βαρύτερες στο δεδομένου ότι:

• Κάποιες κατηγορίες ιατρών (όπως οι ακτινολόγοι και οι μικροβιολόγοι) πληρώνουν από την τσέπη τους το επιπρόσθετο κεφάλαιο κίνησης εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό λόγω του κόστους αναλωσίμων που έχουν αυτές οι κατηγορίες, τα οποία αυξάνονται αλματωδώς κάθε χρόνο, ενώ οι δικές τους αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες από το 1991 (!!!)

• Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το Δημόσιο οι ιατροί ανέφεραν παλιότερα υποχρέωση εξόφλησης εντός διμήνου, ενώ οι νέες συμβάσεις τους δεν έχουν καμία αναφορά σε αυτό το διάστημα, για λόγους προφανείς, βολικούς προς τον καθ΄ έξιν κακοπληρωτή, το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φαρμακοποιοί του Νομού Ροδόπης και όλης της χώρας. Κάποιοι σύλλογοι φαρμακοποιών ήδη κινούνται δικαστικά για την τήρηση των συμβάσεων από το Δημόσιο και την έντοκη καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών (οι οποίες στην περίπτωσή τους είναι κάπως λιγότερες εφόσον τους χρωστούνται λιγότεροι μήνες). Οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ασυνέπεια, αφερεγγυότητα και έλλειψη προγραμματισμού από την πλευρά του κράτους και τονίζουν ότι το Δημόσιο καταπατά τον νόμο, ο οποίος αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να εξοφλούνται μέσα σε 45 μέρες. Χαρακτηρίζουν επίσης απαράδεκτη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΠΑΔ και φαρμακοποιών, στην οποία αναφέρεται ότι το Ταμείο θα πληρώνει «όταν και εφόσον έχει χρήματα»!!

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ συνεπώς οι κ.κ. Υπουργοί

1. Πού οφείλεται το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της ασυνέπειας του Δημοσίου να εξοφλεί έγκαιρα τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ επιστήμονες (ιατρούς και φαρμακοποιούς);

2. Πότε θα εξοφληθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις τους και αν θα γίνει αυτό εντόκως

3. Πώς σκοπεύουν να επανασχεδιάσουν τις σχετικές διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται το κύρος της Πολιτείας, η απρόσκοπτη ροή εξοφλήσεων προς τους δικαιούχους και η προσήλωση προς τα χρηστά συναλλακτικά ήθη κατά την σύνταξη των σχετικών συμβάσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: