O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την ακατανόητη κυβερνητική απόφαση κατάργησης των Κέντρων «Δήμητρα» με αφορμή τα επικίνδυνα ελλείμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των αγροτών στη χρήση φυτοφαρμάκων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
ΠΡΟΣ
1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Η λανθασμένη χρήση φυτοφαρμάκων, εκτός από τους καταναλωτές απειλεί άμεσα και τους ίδιους τους παραγωγούς – Άστοχη και απαράδεκτη η κατάργηση του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ»
Σύμφωνα με ειδικές μελέτες (π..χ η πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας) η συνήθεια αρκετών αγροτών να μη λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας κατά τον ψεκασμό των καλλιεργειών τους με φυτοφάρμακα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία τους.
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, πολλοί αγρότες στη χώρα μας υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα και δεν τηρούν με την απαιτούμενη συνέπεια και πειθαρχία τους κανόνες ασφαλείας. Έτσι, οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν τη στατιστική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και της ανάπτυξης νεοπλασιών στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων (και κυρίως του αίματος και του λεμφικού συστήματος), πράγμα που είναι και εμπειρικά αντιληπτό στην ύπαιθρο και του Ν. Ροδόπης.
Αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να αντιληφθεί το πρόβλημα της χρήσης των φυτοφαρμάκων και να το αντιμετωπίσει στην πηγή του, δηλαδή να ενδιαφερθεί για τους αρχικούς χρήστες. Προκύπτει αυτομάτως η ανάγκη ενημέρωσης των αγροτών μας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας συστηματικής εκστρατείας επιμόρφωσης για τη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να μην υπάρχει από τους αγρότες μας η συμμόρφωση απόλυτης τήρησης των οδηγιών χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Δεν μπορεί να μην είναι κοινός τόπος η εξοικείωση των παραγωγών με τα σύμβολα κινδύνου στις συσκευασίες αυτές. Δεν μπορεί να θεωρείται πάρεργο και υπερβολή η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας σε κάθε φάση της αγροτικής διαδικασίας. Ακόμα πιο σημαντική είναι άμεση εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και η ουσιαστική μετέπειτα υποστήριξή του στην πράξη, για την υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης ασθενειών και αντιμετώπισης των ζιζανίων που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες. Άλλωστε αυτό συνάδει με τις οικολογικές, «πράσινες» τάσεις της εποχής μας. Όπου τα βιολογικά προϊόντα διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.
Αντί αυτής της ενδεδειγμένης πολιτικής, η Κυβέρνηση, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, αναγγέλλει ξαφνικά την κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) «Δήμητρα», δήθεν για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Σήμερα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η παροχή των απαραίτητων γνώσεων στους αγρότες, οι οποίοι από κρατικοδίαιτοι αποδέκτες επιδοτήσεων καλούνται να εξελιχθούν σε επιχειρηματίες που παράγουν ασφαλή, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, με πλεονεκτήματα εμπορευσιμότητας. Με βάση τα προβλήματα στην ασφάλεια των καλλιεργητών που προεκτέθηκαν, η επιχειρούμενη κατάργηση του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», ειδικά σήμερα, δεν υπακούει σε καμία λογική εξήγηση, εφόσον και το παρελθόν αλλά και το μέλλον τέτοιων οργανισμών είναι απολύτως συμβατό με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις αλλά και τις εθνικές μας ανάγκες.
1. Έχει μελετήσει, καταγράψει και χαρτογραφήσει η Κυβέρνηση, και με ποια βασικά συμπεράσματα, τις επιπτώσεις στην υγεία των παραγωγών από την αλόγιστη και κακή χρήση χημικών σκευασμάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες; Τι προκύπτει για το Νομό Ροδόπης; 2. Τι σκοπεύει να πράξει για την άμεση εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης - επιμόρφωσης των αγροτών για την ασφαλή χρήση των φυτοφαρμάκων, για τους ίδιους και τους καταναλωτές, και πώς σκοπεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού στα μέτρα ατομικής προστασίας; 3. Ισχύει η προωθούμενη κατάργηση του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» και αν ναι σε ποια δικαιολογητική βάση; 4. Υιοθετεί την ανάγκη ανάπτυξης ενός ειδικού προγράμματος σεμιναρίων σχετικών με την σωστή διαχείριση φυτοφαρμάκων, έξυπνα ενταγμένων στο τυπικό σχολικό πρόγραμμα, για τους μαθητές των αγροτικών περιοχών της χώρας;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2009
Ερώτηση για την κατάργηση των Κέντρων "Δήμητρα"
Αθήνα 28-07-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Ετικέτες Αγροτοκτηνοτροφικά, Κοινοβουλευτικά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου