Τρίτη, Ιουλίου 21, 2009

Ερώτηση για το αίτημα αποφυλάκισης
της Χριστίνας Κυριμοπούλου

Αθήνα, 21-07-2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

2. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΜΟΠΟΥΛΟΥ»

Στα είκοσι της χρόνια η Ρομά Χριστίνα Κυριμοπουλου είναι έγκλειστη επί πεντέμισυ χρόνια στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα για μικροκλοπές που διέπραξε σε ηλικία 14 ετών, τοξικομανής και προσφάτως διαγνωσθείσα με ψυχική ασθένεια. Ο μακρόχρονος εγκλεισμός της σε συνδυασμό με την τοξικοεξάρτησή της, την έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας.

Το σωφρονιστικό σύστημα με τον αποκλεισμό, τον εγκλεισμό, τις πειθαρχικές ποινές, την αδιαφορία και την έλλειψη ψυχιατρικής φροντίδας οδήγησαν την εικοσάχρονη Χριστίνα στην απόγνωση και την εξόντωση, καθώς είναι θέμα χρόνου με μια νέα απόπειρα να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η Πολιτεία έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπό της σε ένα νεαρό άτομο χωρίς σταθερό οικογενειακό περιβάλλον και χωρίς νομική υπεράσπιση μέχρι πρόσφατα. Το σωφρονιστικό σύστημα που ευαγγελίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει πλήρως. Η περίπτωση της Χριστίνας Κυριμοπούλου αποδεικνύει περίτρανα πως το σωφρονιστικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, υποθάλπει τον ιδρυματισμό, προσβάλλει θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, ισοπεδώνει και καταστρέφει ανθρώπινες ψυχές.

Σύμφωνα άλλωστε με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, (άρθρο 37 εδ.β) «κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται την ελευθερία του/της κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να αποτελεί παρά έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας».

Το αίτημα λοιπόν, για την αποφυλάκισή της είναι άμεσο και επιτακτικό, όπως και το αίτημα για παροχή της κατάλληλης ψυχιατρικής φροντίδας και κοινωνικής μέριμνας εκ μέρους της απολύτως υπεύθυνης για την τωρινή της κατάσταση Πολιτείας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Εάν προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφυλακιστεί η Χριστίνα Κυριμοπούλου

2. Εάν προτίθενται να της εξασφαλίσουν την απαραίτητη ιατρική, ψυχιατρική και ψυχολογική φροντίδα στο κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να αποκατασταθεί η σωματική και ψυχική της υγεία

3. Εάν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική επανένταξή της μετά την αποφυλάκισή της, δεδομένου ότι στερείται σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος και οικονομικών πόρων

4. Πώς εν γένει θα διασφαλίσουν το δικαίωμα ομαλής κοινωνικής ένταξης και ανάπτυξης σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες με ιδιάζον κοινωνικό υπόβαθρο, όπως οι Ρομά

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκ μέρους της Χριστίνας Κυριμοπούλου σας ευχαριστούμε πολύ για την ευαισθησία που επιδείξατε σχετικά με την περίπτωσή της, όπως φάνηκε από την ερώτηση που υποβάλλατε πρόσφατα προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα θετικά νέα να σας μεταφέρουμε από τη εξέλιξη της υπόθεσής της.



Με εκτίμηση



Ζωή Κόκαλου

αντιπρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης

μέλος της ομάδας στήριξης της Χριστίνας Κυριμοπούλου