Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

Δήλωση για τροπολογίες σε καρτοκινητά,
κάμερες και DNA
4 συν 1 παραβιάσεις του Συντάγματος από την Κυβέρνηση !!!

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σε σχέση με τις απαράδεκτες τροπολογίες της Κυβέρνησης για τα καρτοκινητά, τις κάμερες και το DNA, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ DNA

4 συν 1 παραβιάσεις του Συντάγματος
από την Κυβέρνηση της ΝΔ !!!

Τον φόβο και την γενική ανασφάλεια των πολιτών εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να προωθήσει το αντισυνταγματικό νομοσχέδιό της με ένα πλήθος τροπολογιών. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάφωρη περιστολή των ατομικών ελευθεριών των πολιτών με το πρόσχημα πάντα της δημόσιας ασφάλειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο θερινό τμήμα της Βουλής , κατά παράβαση του άρθρου 72 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι αρμόδια για νομοσχέδια ατομικών δικαιωμάτων είναι η μόνο η Ολομέλεια.

1. Το νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση ονομάτων συνδρομητών χρηστών κινητών τηλεφώνων και δημιουργεί αυτομάτως τεκμήριο ενοχής σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το κινητό για την τέλεση αδικήματος. Με αφορμή την απόδραση Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού και αποκορύφωμα την εγκληματική δράση του κυκλώματος Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, η κυβέρνηση της ΝΔ προέβη σπασμωδικά στην πλέον άστοχη πολιτική κίνηση. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους αστυνομικά μέτρα δεν αποθαρρύνουν εγκληματικές ενέργειες.

Αλλά και από νομικής απόψεως το ως άνω νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως το άρθρο 9Α του Συντάγματος που θεσπίζει το δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος που απαγορεύει τις διακρίσεις όσων βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, το άρθρο 5Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα συμμετοχής στην πληροφόρηση και στην Κοινωνία της Πληροφορίας και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που κατοχυρώνει το δικαίωμα του ατόμου στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και της επικοινωνίας (τηλέφωνο, διαδίκτυο).

2. Με την τροπολογία για την απαγόρευση δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν τις εκλογές η ΝΔ αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης αλλά μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας που αξιοποιείται ως μέσο παρέμβασης και διαμόρφωσης της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης των πολιτών. Η εισαγωγή αυτής της ρύθμισης τώρα, μετά την πανωλεθρία της ΝΔ στις Ευρωεκλογές επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα των μέτρων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτή η ρύθμιση βέβαια κινείται σε αντισυνταγματικά πλαίσια, καθώς είναι αντίθετη με το άρθρο 5Α παρ. του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση.

3. Επίσης με τροπολογία εισάγεται νέα εξαίρεση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, όσον αφορά στη λειτουργία καμερών από δημόσιες αρχές, οι οποίες και θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται το υλικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάμερες θα μπορούν λειτουργούν ανεξέλεγκτα και θα μπορούν να συλλέγουν οποιοδήποτε δεδομένο, χωρίς απαραίτητα να είναι αναγκαίο, ενώ η συλλογή των προσωπικών δεδομένων δεν θα γίνεται υπό την ανεξάρτητη εποπτεία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση παραβιάζει καθολικά το συνταγματικό δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως εκφράζεται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος.

4. Τέλος, η τροπολογία για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων DNA, με την οποία επιβάλλεται η συλλογή DNA ακόμα και για πλημμελήματα, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του προσώπου, το DNA θα παραμείνει για όλη του τη ζωή στη βάση δεδομένων με αποτέλεσμα να αποτελεί για το υπόλοιπο της ζωής του αντικείμενο συσχετισμού και έρευνας για την ταυτοποίηση δραστών άλλων εγκλημάτων. Δεδομένου ότι έχει κριθεί πως οι βάσεις δεδομένων DNA εμπίπτουν στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και διέπονται από τις διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι παραπάνω διατάξεις παραβιάζουν ευθέως τη διάταξη του άρθρου 9Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μέσα σ’ αυτό το χορό των συνταγματικών παραβιάσεων, οι ανεξάρτητες αρχές της χώρας όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κρατούν δυστυχώς σιγή ιχθύος.

Στο ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουμε τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που προωθεί εν μέσω θέρους η κυβέρνηση και καταδικάζουμε τις τυχοδιωκτικές προσπάθειες της ΝΔ να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Τα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώνονται και προστατεύονται από το Σύνταγμα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καταπατώνται με τροπολογίες και νομοσχέδια επικοινωνιακού -και μόνο- περιεχομένου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιότατα όλα αυτά τα προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ προς τιμήν του καταψήφισε όλα τα αντιλαικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης.Το θέμα είναι τι θα κάνει τώρα που είναι στη κυβέρνηση... Ειδηκά στο θέμα για τα καρτοκινητά, πρέπει να το καταργήσει άμεσα εφόσον το καταψήφισε, οπως καταργεί το θέμα της κουκούλας που όντος ήταν μια ασυναρτισία της προιγούμενης κυβέρνησης, να καταργήσει και τη ταυτοποίηση των καρτοκινητών που είναι ακόμα μεγαλύτερη ασυναρτισία, ούτε ο Παλαιοκώστας ούτε κανένας εγγλιματίας ( που καλά κρατούν ) θα πάει να κάνει ταυτοποίηση ούτε και κανένας λογικός άνθρωπος πιστεύει πως με τέτοια μέτρα πατάσεται η εγγλιματικότιτα. Οχι μόνο δε πατάσεται αλλά ανθίζει περισώτερο, συστήματα εντοπισμού υπάρχουν ώστε να εντοπίζεται το κάθε παράνομο κινητό μέσο γεωγραφικής θέσης αρκεί να λειτουργούν σωστά και ότα πρέπει, με το να ταυτοποιούντε μπαίνει σε κύνδινο η ασφάλεια των πολιτών με τον ένα η τον άλλο τρόπο ειδηκά τα στρώματα των παιδιών των ηληκιομένων των ατόμων με ειδηκές ανάγγες κλπ... που είναι και εύκολοι στόχοι κλοπών κοκ... Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε σπασμοδικές κινήσεις χωρίς διαβουλεύσεις για χάρη δυο ατόμων, η τωρινή όμως πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τέτοιου είδους θέματα.