Τρίτη, Ιουλίου 14, 2009

Ερώτηση για πρόταση επανεξέτασης καθεστώτος Αιγαίου
Η πρόταση υποβλήθηκε δια "non paper" από τις Η.Π.Α. !!!

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μαζί με άλλους συναδέλφους του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών με θέμα την πρόταση επανεξέτασης του καθεστώτος του Αιγαίου, που υποβλήθηκε δια «non paper» από τις Η.Π.Α..

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ : ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

κ. Ντόρα Μπακογιάννη

ΘΕΜΑ: « Πρόταση επανεξέτασης του καθεστώτος του Αιγαίου, υποβληθείσα δια «non paper» εκ μέρους των Η.Π.Α»

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής της 5ης Ιουλίου, υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται σε άκρως απόρρητο δισέλιδο «non paper», το οποίο παραδόθηκε στην Ελληνική πλευρά από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Το θέμα αποτελεί μείζονος σημασίας αρνητική εξέλιξη, αφού για πρώτη φορά η Τουρκία επιτυγχάνει μετά από προσπάθειες δεκαετιών να τίθεται, έστω και ανεπίσημα, θέμα επανεξέτασης των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου και μάλιστα να τίθεται εκ μέρους της Αμερικανικής πλευράς.

Μετά την επιπόλαια εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας απεμπόληση της συμφωνίας του Ελσίνκι για το Αιγαίο και την επακολουθήσασα πενταετή αδράνεια της Ελληνικής διπλωματίας, η Τουρκία πέτυχε ένα στόχο, που από το 1975 δια των παραβάσεων και παραβιάσεων, επιδιώκει. Την αμφισβήτηση δηλαδή συνολικά του νομικού καθεστώτος που διέπει το Αιγαίο.

Η ιδιαίτερα κακή για τη χώρα μας εξέλιξη, παρά τον «ανεπίσημο» χαρακτήρα της, θέτει την Ελληνική διπλωματία προ μεγίστων ευθυνών, αφού θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσει και να υιοθετήσει μία πολιτική, η οποία πέραν των στρατιωτικών μέτρων των αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων των Τουρκικών αεροσκαφών, θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικού χαρακτήρα κινήσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την επαναφορά κατ’ αρχήν σε μια κατάσταση, την οποία ουδόλως έχει επηρεάσει το «non paper», ως μη υπάρχον.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου επί του δημιουργηθέντος ούτως ή άλλως θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: