ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ STAGE ΑΝΤΙ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ» Οι πολίτες εύκολα βγάζουν το συμπέρασμα ότι ένας βασικός τομέας πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας στη χώρα μας είναι η συνολικότερη πραγματικότητα των Νοσοκομείων της. Οι επιδόσεις δε της Κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο αυτό τομέα είναι απελπιστικά αναντίστοιχες με τις απαιτήσεις. Τα οξυμένα και άλυτα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά με ευθύνη της Κυβέρνησης οξύνονται, είτε εξαιτίας της πολιτικής της είτε εξαιτίας της ανεπαρκούς διαχείρισης.
Το Νοσοκομείο Κομοτηνής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας της Κυβέρνησης να προσφέρει στοιχειωδώς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, η εγκατάλειψή του συνεχίζεται. Η αγωνία των πολιτών και η κοινωνική δυσαρέσκεια για τις χρόνιες δυσλειτουργίες του, δε φαίνεται να συγκινούν τους αρμοδίους. Όχι μόνο δεν υποστηρίζουν το Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά αντιθέτως δυσχεραίνουν ακόμα παραπάνω την παραγωγή έργου, ασυγκίνητοι μπροστά στα κοινά διαπιστωμένα προβλήματά του.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής έχουν πολλές φορές καταγγείλει την αδυναμία της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματά του, και ιδιαίτερα σε εκείνο της στελέχωσής του, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται ως τριτοκοσμικές. Καταγγέλλουν και τεκμηριώνουν άχρηστες προσλήψεις με κομματικά κριτήρια, σε μια περίοδο έντονης ανεργίας στο Νομό Ροδόπης. Εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα «μπαλώματα» με εργαζόμενους Stage, δήθεν μαθητευόμενους, τα οποία είναι όμηροι των κομματικών παραγόντων της Ν.Δ. και χρησιμοποιούνται σαν φθηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα ανειδίκευτο, χρησιμοποιούμενο όμως σε εργασίες που αφορούν έμπειρο αλλά ανύπαρκτο μόνιμο προσωπικό. Οι προεκλογικές αυτές τακτοποιήσεις (εκλογές του 2007 και του 2009) αποσαθρώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος, θεμελιώνοντας ταυτόχρονα μια εμβαλωματική λογική που έχει γίνει καθεστώς. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής καταγγέλλουν επίσης την πρόκριση τέτοιων προσλήψεων Stage τον τελευταίο καιρό σε ειδικότητες διοικητικών (12 άτομα) αντί νοσηλευτών (μόλις 3 άτομα). Αντί δηλαδή να «μπαλώνονται» τα κενά του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, έστω και με τη σιωπηρή χρήση των μαθητευόμενων ως εργαζόμενων, πράγμα ούτως ή άλλως απαράδεκτο, η ασυδοσία της πολιτικής της Ν.Δ. προσβάλλει το κοινό αίσθημα ακόμα παραπάνω, μόνο και μόνο επειδή οι συγκεκριμένες προσλήψεις βολεύουν τους ψηφοθηρικούς της σχεδιασμούς.
Όμως, η προς το παρόν αποδοτική απόπειρα τακτοποίησης ημετέρων, δεν τελειώνει μόνο ποσοτικά. Έχει και ποιοτικές διαστάσεις που προκαλούν με την εφευρετικότητά τους και την αλαζονεία που προδίδουν. Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά.
Όλα τα παραπάνω, προστιθέμενα στη στασιμότητα που παρατηρείται στο ζήτημα της ανανέωσης του Οργανισμού Προσωπικού του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του γνωστού κτιριακού προβλήματός του και στην πρόσφατη παραίτηση του διορισμένου από την Κυβέρνηση αντιπροέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου (με καταγγελίες περί οικονομικών ατασθαλιών, παραποίηση πρακτικών και υπόγειες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την απαλλαγή των υπευθύνων) δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας στους πολίτες του Ν. Ροδόπης. Ας σημειωθεί επίσης η εποικοδομητική στάση των εργαζομένων που έχουν στοιχειοθετήσει αιτήματα εκσυγχρονισμού των υποδομών και βελτίωσης του εξοπλισμού του Νοσοκομείου Κομοτηνής με μικροεπεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν θεαματικά την καθημερινότητα της περίθαλψης των ασθενών και να αναβαθμίσουν τους όρους εργασίας τους.
Τα παραπάνω φανερώνουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Κομοτηνής και την ενασχόληση με απαράδεκτες προτεραιότητες ψηφοθηρίας και συγκάλυψης της κακοδιαχείρισης των υποθέσεών του. Η όξυνση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν είναι πρόσκαιρη ή τυχαία αλλά έχει ενταθεί χαρακτηριστικά τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να εμφανίζεται πολύ καθυστερημένο στις διαδικασίες στελέχωσής του (αν και γειτονικά ιδρύματα, όπως το Νοσοκομείο Ξάνθης έχουν κάνει προόδους όπως η θεσμοθέτηση νέου Οργανισμού Προσωπικού). Οι τεκμηριωμένες σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση σε ένα ίδρυμα – βιτρίνα της κρατικής αποτελεσματικότητας δεν μπορούν να αφήνουν ασυγκίνητη την Κυβέρνηση.
1. Πόσες και ποιες είναι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο Κομοτηνής σύμφωνα με τον ισχύοντα Οργανισμό Προσωπικού; 2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους με μόνιμο προσωπικό; 3. Πότε θα θεσμοθετηθεί ο από πενταετία εκκρεμής νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου Κομοτηνής; 4. Υπάρχει σχεδιασμός υλικοτεχνικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου Κομοτηνής και αν ναι ποιος είναι αναλυτικά για την επόμενη περίοδο (2009 – 2010); 5. Ποια άμεσα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών του; 6. Γνωρίζει τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων όπως δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 1 Ιουλίου; Τι προτίθεται να πράξει για αυτές; 7. Γνωρίζει τις σοβαρότατες αιτιάσεις του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κομοτηνής; Πώς τις αξιολογεί και τι προτίθεται να πράξει για αυτές; 8. Εν γένει, υπάρχει κι αν ναι ποιος προγραμματισμός για την περαιτέρω ενίσχυση του Νοσοκομείου Κομοτηνής;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2009
Ερώτηση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής
Εργαζόμενοι STAGE αντί τακτικού προσωπικού !!!
Εργαζόμενοι STAGE αντί τακτικού προσωπικού !!!
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Ετικέτες Κοινοβουλευτικά, Ροδόπη/Θράκη, Υγεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου