Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2009

Ερώτηση για προκλητικές αυξήσεις
στις εισφορές του ΟΑΕΕ (Πρώην ΤΕΒΕ)

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: "Προκλητικές αυξήσεις στις εισφορές του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ)"

Αυξημένες εισφορές κατά 6% θα καταβάλουν αναδρομικά από 1-1-2009 οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Επαγγελματιών Ελλάδας (ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ), ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Η παραπάνω αύξηση αντιστοιχεί με 145 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καλούνται να καταβάλουν επιπλέον οι ασφαλισμένοι έως το τέλος του έτους. Ακόμη και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει ομόφωνα αποφασίσει και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου για την αύξηση κατά 20% από 1-6-09 των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου ασθενείας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία για μια ακόμη φορά τονίζει ότι οι αλόγιστες αυξήσεις των εισφορών μεγαλώνουν τα αδιέξοδα του Οργανισμού, δίνοντας μια μικρή πρόσκαιρη ανάσα στο έλλειμμα, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του στο μέλλον.

Οι μικροί επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Νομού Ροδόπης, καθώς και της υπόλοιπης χώρας, βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της καθημερινής οικονομικής κρίσης. Εκατόν τριάντα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις πραγματοποιούν εισοδήματα που κινούνται στα όρια της φτώχειας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το 25% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Όταν προ δύο μηνών είχε διαφανεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να αποδεχθεί τα παραπάνω ως εισήγηση του ΟΑΕΕ, είχα καταθέσει την 18805/7-5-2009 Ερώτησή μου όπου τοποθέτησα έγκαιρα και ευκρινώς στην Κυβέρνηση τα παραπάνω ζητήματα της οικονομικής δυσπραγίας των ελεύθερων επαγγελματιών, της κατάχρησης της εύκολης λύσης της τυφλής εισπρακτικής πολιτικής σε βάρος των ασφαλισμένων, της ανάγκης αξιόπιστης και έγκαιρης χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και της έλλειψης ενός μόνιμου και βιώσιμου σχεδίου διεξόδου από τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα ρευστότητας του ασφαλιστικού αυτού Οργανισμού.

Δυστυχώς οι απαντήσεις που έλαβα ήταν στεγνά διεκπεραιωτικές και περιγραφικές, χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, στερούμενες μιας ρεαλιστικής καθησυχαστικής δέσμευσης για την πορεία του ΟΑΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ξανά η κ. Υπουργός

1. Γνωρίζει ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι αυξήσεις των εισφορών του ΟΑΕΕ ξεπέρασαν το 70%;

2. Γνωρίζει ότι η υπερβολική αύξηση των εισφορών του ΟΑΕΕ πλήττουν ευθέως την αγορά;

3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να προστατεύσει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ τόσο του Νομού Ροδόπης, όσο και της υπόλοιπης χώρας από τις υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές;

4. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαρκώς και με αξιοπιστία τον ασφαλιστικό φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους ασφαλισμένους;

5. Υπάρχει κάποιο βιώσιμο σχέδιο διεξόδου από τα εξόφθαλμα και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα ιδιαιτέρως του ΟΑΕΕ που κάθε χρονιά επαναλαμβάνονται απαράλλακτα, εκθέτοντας την Πολιτεία η οποία εμφανίζεται αδύναμη και πελαγωμένη να ακολουθεί τις καταστάσεις;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: